Pravi se jedinstven inspektorat za prosvetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Apr.2017, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravi se jedinstven inspektorat za prosvetu

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da radom inspekcije nije uvek zadovoljan, jer se dešava da se rad inspektora na lokalu bitno razlikuje od rada inspektora na republičkom nivou, dodajući da je u toku rad na novom zakonu o prosvetnoj inspekciji.

"Radimo novi zakon o prosvetnoj inspekciji gde se pravi jedinstven inspektorat. Od škole do škole čitajući izveštaje inspektora vidim da nisu dobro urađene inspekcije i problem se ne reši već eskalira, produbi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se", kaže Šarčević.

Govoreći o osnovnoj školi u Kragujevcu gde jedan učenik drugog razreda maltretirali decu i učitelja, ministar je upitao zašto se o tome ćutalo godinu i po dana, da li "slučaj neko prikriva ili je tražio jalova rešenja".

Kako kaže, škola je dužna da preko školskih uprava obavesti Ministarstvo prosvete o incidentima, a da se danas često dešava da za incident prvo saznaju novinari pa tek onda ministar bude obavešten.

Šarčević kaže da se u školama, kod dece koja imaju problem u ponašanju mora uključiti tim stručnjaka - psiholog, pedagog, defektolog, ali i centri za socijalni rad.

Otvoren Naučni klub u Beogradu

U Beogradu je danas otvoren Naučni klub, gde će za najmlađe sugrađane ali i oni starije koji vole nauku biti organizovane razne radionice, debate, predavanja.

Naučni klub, 13. po redu u Srbiji", otvorio je ministar prosvete Mladen Šarčević koji je rekao da je klub zajednički poduhvat Centra za promociju nauke sa Centrima za usavršavanje nastavnika.

"Mislim da će mladi ljudi, ili neko stariji koga nauka interesuje moći da dođu i poslušaju debatu, učestvuju u nekoj radionici, daju neku svoju ideju", rekao je Šarčević.

Upitan za finansiranje naučnih projekata i kada će biti raspisan novi ciklus, on je rekao da je skoro gotov popis istraživača, da ostaje da se razvrstaju istraživači penzioneri, da bi imali tačan podatak kojim se manipuliše.

"Ovih dana smo završili ceo taj postupak ka vladi i vrlo brzo ćemo dati saopštenje kako će to izgledati kao novi ciklus", rekao je ministar.

Prvi naučni klub otvoren je tačno pre godinu i jedan dan u Leskovcu, a zatim su usledila otvaranja i u ostalim gradovima - Čačak, Niš, Užice, Knjaževac, Kragujevac, Smederevo, Kruševac, Kikinda, Novi Pazar, Kanjiža i Šabac.

Direktor centra za promociju nauke Nemanja Đorđević kaže da su naučni centri odgovor na krizu znanja, a u prilog tome govori činjenica da je bar 10 puta više biblioteka porušeno u ratovima nego u prirodnim nepogodama.

Upitan da li izdvajanja za nauku treba da budu veća, on je rekao da je ove godine za nijansu više novca izdvojeno nego prethodne.

"Mi u ovom trenutku izvajamo desetinu budžeta prosvete za nauku. Od toga se polovina procenta izdvaja za promociju nauke, ali se zato mi borimo da uključimo sve druge -lokalne samouprave, privredu", kaže Đorđević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Šarčević: Radom inspekcije nisam uvek zadovoljan

Izvor: RTS, 07.Apr.2017, 04:04

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da radom inspekcije nije uvek zadovoljan, jer se dešava da se rad inspektora na lokalu bitno razlikuje od rada inspektora na republičkom nivou, dodajući da je u toku rad na novom zakonu o prosvetnoj inspekciji. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.