Izvor: Politika, 08.Jan.2015, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Poslastice sa đubrišta” zagorčale život policiji

Vest o krađi i preprodaji 13 tona buđavih torti sa kragujevačke deponije preneo i Bi-Bi-Si

Kragujevac – Vest o preprodaji 13 tona buđavih torti koje su ukradene sa lokalne deponije, gde su morale biti uništene, pročula se širom sveta, pošto ju je u svojim informativnim emisijama preneo i Bi-Bi-Si. Istovremeno, iz preduzeća „Peta gama”, čiji su slatkiši sa malinama u obliku srca „osvanuli” na domaćim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sajtovima i naslovnim stranama novina, uz upozorenje da ih ne treba kupovati i jesti zbog opasnosti po zdravlje, najavljuju podnošenje tužbe.

– Ukoliko ova situacija bude dovela do pada prodaje, razmislićemo o podnošenju tužbi – rekao je u izjavi za Tanjug direktor preduzeća „Peta gama” Miodrag Đuričić, ne navodeći ko je, prema njegovom mišljenju, ugrozio reputaciju ovog preduzeća koje svojim slatkišima snabdeva potrošače u EU: da li su to, možda, mediji koji su izveštavali o slučaju ili se pretnja tužbom, pak, odnosi na učesnike u ovom kriminalnom činu.

„Peta gama”, čije je sedište u Beogradu, a proizvodni pogon u Kragujevcu, u zemlje EU, godišnje plasira oko 400.000 komada različitih vrsta torti. Na deponiji u Jovanovcu trebalo je da bude uništeno 18.000 torti, što je gotovo pet odsto proizvoda namenjenih izvozu. A ako je „Peta gama”, kako izveštavaju neki mediji, jednu zaleđenu tortu sa malinama na zapadnoevropskom tržištu prodavala za pet evra, onda je ovo preduzeće ostalo kratko za 90.000 evra. Naravno, ukoliko nije osiguralo svoje proizvode, što je malo verovatno.

„Poslastice sa đubrišta” zagorčale su život i kragujevačkoj policiji, koja je o događaju obaveštena kasno, tek deset dana nakon što su nestale sa deponije u Jovanovcu.

Istraga o nestalim tortama, koje su završile na gradskim ulicama i pijacama, bila je otežana zato što su ih preprodavci, odmah po objavljivanju informacije, povukli sa crnog tržišta i sakrili. A bez dokaznog materijala, policija je teško mogla da uđe u trag počiniocima ovog krivičnog dela.

Kako nezvanično saznajemo, kragujevačka policija je ipak blizu da rasvetli ovu ujdurmu koja je, po svemu sudeći, imala brojne aktere: rukovodioci „Čistoće”, radnici na deponiji, vlasnici traktora, pikapa i kamiona kojima su torte pokupljene sa deponije samo dva sata nakon što su donete kako bi tu bile uništene, preprodavci...

I dok policija radi svoj posao, javnost još uvek nije sigurna da li su buđave torte, kojima nije prošao rok upotrebe, uopšte mogle biti uništene na deponiji u Jovanovcu, budući da to kragujevačko smetlište ne ispunjava nijedan evropski ekološki standard.

B. Kartalović

objavljeno: 09.01.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.