Počinje izgradnja prve Banke matičnih ćelija

Izvor: Radio 021, 08.Mar.2015, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje izgradnja prve Banke matičnih ćelija

Izgradnja Centra izvrsnosti u Kragujevcu, površine 11.000 kvadratnih metara, u okviru kojeg će biti i prva Banka matičnih ćelija u Srbiji, trebalo bi da počne u maju, a do kraja ovog meseca biće izabrana najpovoljnija ponuda izvođača radova, na međunarodnom tenderu koji je nedavno raspisan.

Međunarodni tender za izbor izvođača radova raspisali su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Jedinica za upravljanje projektom "Istraživanje i razvoj" (JUP) i on >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je 27. februara objavljen u Službenom glasniku Evropske Unije, kao i na portalu javnih nabavki, i web stranici JUP-a www.piu.rs .

"U toku je postupak nabavke usluga izvođenja radova, a rok za dostavljanje ponuda je 25. mart, za kada je i zakazano otvaranje ponuda. Očekujemo da tender bude uspešan", izjavila je Tanjugu Jelena Tomić, savetnik za odnose sa javnošću JUP-a.

Naglašavajući da se početak izgradnje Centra izvrsnosti planira prvih dana maja ove godine, Tomić je istakla da će u okviru tog objekta biti nekoliko naučnih centara - Centar za istraživanje matičnih ćelija i Banka matičnih ćelija, Centar za funkcionalna istraživanja, za molekulska i celularna istraživanja, za morfološka istraživanja i za farmaceutska i farmakološka istraživanja.

Izgradnja Centra izvrsnosti finansira se kreditom Evropske investicione banke, a lokaciju je dala lokalna samouprava Kragujevca. Reč je o investiciji, vrednoj oko 30 miliona evra, i ona se smatra najvećom za razvoj nauke, u poslednjih nekoliko decenija.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.