Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Maj.2015, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnivanje regionalnog centra za upravljanje otpadom

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i predsednici opština Knić, Aranđelovac, Rekovac i Topola potpisali su danas međuopštinski sporazum o osnivanju regionalnog centra za upravljanje otpadom.

Sporazum je potpisao i izvršni direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja Nenad Popović, a potpisivanju je prisustvovala i državni sekretar iz Ministarstva poljoprovrede i zaštite životne sredine Stana Božović.

"Međuopštinski sporazum >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << za osnivanje regionalnog centra za upravljanje otpadom je prvi korak u regionalnom umrežavanju gradova i opština, a u cilju rešavanja pitanja prikupljanja, selekcije i deponovanja otpada na regionalnim sanitarnim deponijama", rekla je Božović, dodajući da će se na taj način rešiti problem više od 250.000 građana.

Prema njenim rečima, lokalna vlast u Kragujevcu se u prošlosti nije bavila ovim pitanjem, što kao rezultat ima smetlište koje preti da ugrozi stanje životne sredine celog grada.

"Naš cilj je da ovaj region bude lider u ovoj oblasti, da procenat sakupljanja otpada bude 100 odsto, a da odvajanje otpada u domaćinstvima omogući 25 odsto reciklaže koja će regionu i gradu Kragujevcu omogućiti dodatne izvore prihoda i razvoj zelene ekonomije", istakla je ona.

Nesavesno i neodgovorno ponašanje prema pitanju upravljanja otpadom u proteklom periodu je rezultiralo time da grad Kragujevac ne poseduje ništa od projektne dokumentacije, a ministarstvo će, u saradnji sa domaćim i međunarodnim institucijama, pomoći gradu i regionu da ovo pitanje reši u najskorijoj budućnosti.

"Današnji sporazum je ozbiljna i strateška stvar za Kragujevac jer je gradska deponija ogroman problem i ukoliko hitno ne krenemo sa njenom sanacijom i nalaženjem novog rešenja, za dve godine nećemo znati šta da radimo sa otpadom i bićemo prinuđeni da angažujemo privatne kompanije da otpad odvoze iz grada što će mnogo koštati Kragujevčane", rekao je gradonačelnik Nikolić.

Prema njegovim rečima, sama Studija izvodljivosti će reći kakav sistem upravljanja otpada treba da se primeni, da li će biti samo reciklaže, izgradnje klasične deponije ili postrojenja koji će se baviti preradom otpada.

To sve, kako je dodao, zavisi od sastava i količine otpada i zato su sve opštine ušle u projekat, a što ih je više biće veća šansa za dobijanje sredstava iz predpristupnih fondova EU.

Prema rečima direktora Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja Nenada Popovića, potpisivanjem sporazuma dat je temelj za jedan dugogodisnsji proces, a tek se sa izradom Studije o izvodljivosti počinje pronalaženje sredstava.

"Pokušaćemo da Studija bude urađena što pre, da se krene u izradu tehničke dokumentacije i da se istovremeno traže izvori finansiranja", rekao je Popović, dodajući da će Regionalna agencija biti koordinator čitavog procesa kako bi on bio što brži i efikasniji.

Upravljanja otpadom je problem koji je do sada vrlo teško rešavan u Kniću, rekao je predsednik opštine Ljubomir Ðurđević, dodajući da je današnji sporazum od velikog značaja jer je u pitanju razuđena opština sa velikim brojem nepristupačnih sela, tako da bez obzira na velika sredstva koje su do sada uložili nisu ispunjavali određene zakonske regulative da taj problem reše na adekvatan način.

Topola, prema rečima predsednika opštine Dragana Živanovića, ima JKP koje korektno radi, privatno preduzeće koje donosi smeće sa sela i skoro završeni reciklažni centar, ali ekologija nema granice i "ako Kragujevac bude zatrpan otpadom to će ugroziti i Topolu".

Prema rečima predsednika opštine Rekovac Predraga Ðorđevića regionalni centar za upravljanje otpadom je potreba ne samo Kragujevca, već i drugih opština u regionu.

"Svi imamo probleme, lokalne deponije su završile svoj vek i ono što je potreba i zakonska obaveza jeste osnivanje ovakvog centra kako bi rešili problem sakupljanja i odlaganja čvrstog otpada", rekao je on.

Ovom prilikom Božović, Nikolić i direktor JKP "Čistoća" RADOSLAV MATIĆ popisali su Aneks ugovora o Izgradnji i opremanju reciklažnog centra grada Kragujevca u vrednosti od 45 miliona dinara.

Reciklažni centar je samo prvi kroak u uvođenju kompletnog sistema upravljanja otpadom u Kragujevcu i jedan od verovatno dva ili tri koji će postojati u gradu, rekao je Nikolić.

On je dodao da je u pitanju pilot projekat, da će njegovu izgradnju finansirati resorno ministarstvo, dok grad nema nikakvih investicija, osim zemljišta na kome se pravi centar a koje pripada JKP "Čistioća".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.