Oružari spremni za remont tenkova

Izvor: RTS, 15.Jan.2011, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oružari spremni za remont tenkova

Ukoliko bude relaizovan posao remonta tenkova M-84, koje je SFRJ izvezla u Kuvajt 1991, fabrika "Zastava oružje" je spremna da uđe u taj projekat, vredan oko 400 miliona dolara. Prošlogošnji izvoz dostigao 17 miliona dolara. Tržište obezbeđuju UN.

Fabrika "Zastava oružje" iz Kragujevca spremna je da se uključi u posao remonta i modernizacije 149 tenkova M-84 koje je bivša Jugoslavija izvezla u Kuvajt 1991. godine. Vrednost tog posla procenuje se na oko 400 miliona dolara, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a ukoliko bude realizovan, u njemu će učestvovati više kompanija iz Srbije i regiona.

Direktor fabrike "Zastava oružje" Rade Gromović rekao je da je kragujevačka fabrika oružja učestvovala u proizvodnji tog tenka kao isporučilac podsistema naoružanja spregnutog teškog mitraljeza kalibra 12,7 milimetara, kao protivavionskog mitraljeza.

Mi smo, kao aktuelni proizvođač tog artikla, spremni da u domenu potrebe remonta tog podsistema naoružanja u potpunosti učestvujemo u tom poslu sa našim strateškim partnerom "Jugoimport SDPR", koji će biti nosilac tog posla, rekao je Gromović.

Kragujevačka fabrika je u 2010. godini izvezla oružja u vrednosti od 17 miliona dolara, a u ovoj godini očekuje se uvećanje prihoda od izvoza za čitavih trideset odsto.

Prema Gromovićevim navodima, fabrika ima širok spektar proizvoda u oblasti naoružanja i vojne opreme kao i lovačko-sportskog naoružanja, sa velikim brojem izvoznih aduta od puškomitraljeza, automatskih pušaka, pištolja CZ-999, snajperskih i dalekometnih pušaka.

Široka lepeza proizvoda koji nalaze svoje mesto na svetskom tržištu nam je, između ostalog, pomogla da u poslednjih 10 godina ne samo opstanemo već i da napravimo iskorak u povećanju obima izvoza, rekao je Gromović.

Tržište obezbeđuju UN

Direktor "Zastava oružja" je rekao da je dominantno tržište kragujevačke fabrike oružja, tržište koje se obezbeđuje preko Ujedinjenih nacija, navodeći da je fabrika zastava oružje akreditovani i licencirani snabdevač snaga UN naoružanjem i vojnom opremom.

To su uglavnom tržišta koja pokrivaju mirovne snage u regionu bliskog istoka, Iraka, Avganistana i afričkih zemalja, naveo je Gromović, ističući da na inostranom tržištu vlada veliko interesovanje za dalekometnu snajpersku automatsku pušku crna strela, čija je kompletna ovogodišnja proizvodnja unapred prodata.

Pored Vojske Srbije, imamo ugovorene isporuke za Ministarstvo odbrane Indonezije, za Ministarstvo policije Jordana i još nekoliko zemalja tako da je kompletna ovogodišnja planirana proizvodnja crne strele prodata, kazao je on.

Fabrika "Zastava oružje" će ove godine nastaviti opremanje VS automatskom puškom M-21, a prema Gomovićevim navodima, činjenica da je naša armija usvojila tu pušku je izuzetno važna referenca za sve potencijalne kupce u svetu.

Među prvim kupcima bilo je Ministarstvo odbrane Makedonije a tom puškom smo snabdeli policiju Kameruna, značajne količine su isporučene snagama UN u Iraku. Tako da puška M-21 postaje veoma važan izvozni adut fabrike Zastava oružje, rekao je Gromović.

Presudni element opstanka fabrike Zastava oružje na surovom svetskom tržištu kvalitet naših proizvoda, ali i poštovanje svih odredbi ugovora koji se odnose na rokove isporuke i naravno konkurentnost naših cena u odnosu na izuzetno oštru i jaku konkurenciju, zaključio je Gromović.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.