OTKRIVENA SREDNJOVEKOVNA CRKVA NA VENČACU

Izvor: Kurir, 29.Apr.2011, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTKRIVENA SREDNJOVEKOVNA CRKVA NA VENČACU

ARANĐELOVAC - Arheolozi Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca i aranđelovačkog Narodnog muzeja otkrili su na padinama Venčaca ostatke temelja crkve iz poznog srednjeg veka i veliki broj fragmenata freskoslikarstva zavidnog kvaliteta.

Kako je izjavio rukovodilac radova, arheolog kragujevačkog zavoda Marko Grković, crkva je otkrivena na takozvanom Madžarskom groblju i sudeći na osnovu dela oltara i oltarske pregrade, gde su prethodih mesec i nešto više dana vršena >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << istraživanja, ostaci ukazuju da je tu, možda, nekada bila trobrodna građevina.

Prema Grkovićevim rečima, do sada nisu nađeni neki pokretni predmeti na osnovu kojih bi se crkva tačnije datirala, ali je izvesno da nije paljena, već je možda bila napuštena, pa se sama urušila ili, eventualno, stradala u nekom zemljotresu, tako da je sećanje na nju vremenom nestalo u zaboravu, ali je ostalo groblje iz kasnijeg perioda.

To groblje je bilo i polazište za istraživanja, koja su 2004. i 2007. godine započeli Narodni muzej iz Beograda i aranđelovački muzej, ali su tek sada ispod nekih grobnih mesta pronađeni temelji crkve.

Za sada se samo pretpostavlja da je ona bila deo manastirskog komplesa i da na tom mestu, možda, ima još objekata.

Jedino je izvesno da je freske radila neka vešta ruka, plaćena od dobrostojećeg ktitora, nekog velikaša, jer, osim kvalitetnog pigmenta, likovni rukopis je na visokom nivou. Njima će se baviti istoričari umetnosti i imaće dosta posla, jer je samo iz oltarskog prostora iskopano 50 gajbi fragmenata fresaka.

Grković nije siguran u pretpostavku da su tu bili dvori poslednjeg srpskog despota Pavla Bakića, ali ne isključuje mogućnost da je izvesno vreme boravio u manastiru.

- Mnoge nepoznanice o venčačkoj crkvi biće otklonjene narednim istraživanjima, ukoliko se obezbede sredstva - kaže Grković, dodajući da je investitor pomenutih radova bila industrija mermera i granita "Venčac".

Grković navodi da se mermer može i dalje eksploatisati, ali napominje da se i ceo arheološki lokalitet mora istražiti i utvrditi njegovo mesto u srpskoj srednjovekovnoj istoriji i umetnosti uopšte, pogotovo što je u aranđelovačkom kraju malo spomenika kulture iz tog perioda.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Otkrivena srednjovekovna crkva na Venčacu

Izvor: Glas javnosti, 30.Apr.2011, 07:05

BEOGRAD - Arheolozi Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca i aranđelovačkog Narodnog muzeja otkrili su na padinama Venčaca ostatke temelja crkve iz poznog srednjeg veka i veliki broj fragmenata freskoslikarstva zavidnog kvaliteta...Kako je  izjavio rukovodilac radova, arheolog kragujevačkog...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.