Novopazarska bolnica dobila jedinicu za moždane udare

Izvor: RTS, 26.Nov.2019, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novopazarska bolnica dobila jedinicu za moždane udare

Opšta bolnica u Novom Pazaru od sada ima i dobro opremljenu jedinicu za lečenje pacijenta sa simptomima moždanog udara. To je izuzetno važno, jer je najbliži Klinički centar, kragujevački, udaljen od Novog Pazara više od 140 kilometara, a beogradski oko 300 kilometara.
Više od 640 pacijenata godišnje leči se  u Opštoj bolnici u Novom Pazaru od cerebrovaskularnih bolesti, od kojih je najteži oblik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << moždani udar. Stopa smrtnosti je 14 odsto.

"Imamo dva zadatka na koja moramo da odgovorimo: Prvi je da smanjimo stopu smrtnosti od 14 odsto, a drugi je da smanjimo invaliditet. Uglavnom sve neurološke bolesti stvaraju ozbiljan invaliditet koji može da se prolongira tokom celog života. Mi sad imamo priliku da sa ovom opremom pacijenti mogu za četiri ili pet dana da na svojim nogama odu kući", objašnjava Mirasd Đerlek, neurolog u Opštoj bolnici u Novom Pazaru.
Jedinica za moždane udare raspolaže sa deset postelja  što je polovina kapaciteta na odeljenju neurologije u novopazarskoj bolnici.
"Mi smo sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarem dogovorili da ovu bolnicu zaista osavremenimo, da možemo da lečimo teške pacijente. Ovde na odeljenju imamo veliku koronarnu jedinicu koja leči infarkt i nama je cilj da više od hiljadu pacijenata koji tokom godine imaju infarkt ili šlog mogu da u prvih sat-dva dobiju adekvatnu terapiju, jer je tada procenat preživljavanja znatno veći", objašnjava Meho Mahmutović, direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru.
Unapređenje zdravstvenih usluga u Novom Pazaru, osim države, finansira i lokalna samouprava.
"Izdvojili smo 36 miliona za izradu projekata renoviranja, za izgradnju novih odeljenja, 19 miliona za izgradnju angio-sale i oko 10 miliona za Dom zdravlja u sklopu kojeg će biti izgrađen lift", objašnjava Nihad Biševac, gradonačelnik Novog Pazara.
Usluge Opšte bolnice u Novom Pazaru koristi oko 300.000 građna iz ovog i susednih gradova.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.