Nikolić: U Kragujevcu će se lepo živeti

Izvor: Šumadija Press, 13.Jun.2015, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: U Kragujevcu će se lepo živeti

Od promene vlasti u oktobru prošle godine, najveći uspeh gradska vlast je napravila u oblasti finansija, rekao je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić gostujući u emisiji “Puls” TV Kanal 9.

Nikolić je podsetio da je prethodna vlast ostavila račun grada u blokadi za 164 miliona dinara,da je grad u ovoj godini po osnovu dugoročnih kredita trebalo da plati pet miliona evra kao i da je ukupan dug javnih i javno komunalnih preduzeća 30 miliona evra.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << Napravili smo prioritete i uveli ozbiljne mere štednje. Dug je za prvih pet meseci ove godine smanjen za 5,3 miliona evra. Na drugoj strani smanjili smo davanja sportskim klubovima, smanjili broj zaposlenih u gradskoj upravi za 120 ljudi, smanjili troškove ugostiteljskih usluga i prevoza, štedimo svuda gde god je to moguće. Takve mere štednje dale su rezultate, a dokle će da traju – videćemo – rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, dug grada prema obrazovnim ustanovama je deset miliona evra a to je, kako je rekao, apsolutno nedopustivo.

Umesto u prosvetu, sredstva su prebacivana fudbalskim klubovima i trpela je oblast koja je ključ razvoja ovog društva. Mi ćemo to da promenimo i krenućemo sa intenzivnim ulaganjem u obrazovanje i deblokadu računa gotovo svih škola. Politehnička škola, recimo, ima obaveze teške 165 miliona dinara, Tehnička škola dug od 140 miliona, a stanje školskih objekata je strašno i čim se dođe do malo novca biće preusmeren za te namene – rekao je gradonačelnik.

U narednom periodu, Grad planira da uđe u ozbiljna i dugoročna kreditna zaduženja za ozbiljne investicije, rekao je Nikolić i dodao da će se ući u nabavku novih kamiona i kontejnera za JKP ”Čistoća”, izvršiće se značajna ulaganja u javnu rasvetu kojom su građani nezadovoljni, a u planu je i nova Autobuska stanica.

Značajnih investicija još uvek nema, ali Grad ozbiljno pregovara sa mnogo ambasadora, država i velikim svetskim kompanijama tako da uskoro možemo da očekujemo veliki bum. Vrlo brzo će početi realizacija konkretnih dogovora, ali u ovom trenutku ne možemo da otkrijemo više detalja. Mislim da ćemo ispuniti mnoga obećanja ljudi koji su pre toga bili na vlasti, a nisu uspeli ni deo obećanog da realizuju – rekao je Nikolić.

On je ponovio da je najveći problem to što grad nema konkretnu industrijsku zonu sa kojom može da privuče investitore, nema sređeno imovinsko stanje ni na jednoj ozbiljnoj velikoj parceli a to je nešto što ne može tako brzo da se reši.

– Imovinu moramo prvo da prevodimo na grad, da je zatim orijentišemo kao industrijsko zemljište pa tek onda uđemo u neku vrstu saradnje sa budućim investitorima. Za sada sve ide u najboljem pravcu i građani će vrlo brzo osetiti boljitak. Mislim da građani imaju strpljenja, nemamo čarobni štapić, u državi nema novca koji bi mogao da pokrene Kragujevac i mi moramo da se oslanjamo na strani kapital. Privući strance je jako teško, ali mi smo na najboljem putu i to sa nekoliko strana sveta – istakao je on.

Gradonačelnik je, takođe, najavio da će grad u narednih mesec i po dana imati još dosta pregovora sa investitorima sa Bliskog i Dalekog istoka, nakon čega će “sve da bude poznato”.

Za to vreme trebalo bi da bude rešena i sudbina Centra za strna žita, kao i 30 hektara zemljišta koje koriste. Planiramo da osnivački kapital pređe u vlasništvo grada i da napravimo Centar za razvoj poljoprivrede u Šumadiji – objasnio je Nikolić, zamolivši građane za još malo vremena i strpljenja jer je, kako je rekao, ubeđen da će od Kragujevca napraviti grad u kome će u nekom narednom periodu biti mnogo lepo za život.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.