Nastavlja se okršaj oko para za BG

Izvor: B92, 07.Jun.2013, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavlja se okršaj oko para za BG

Beograd -- Dragan Đilas rekao je da je Beogradu oduzeto 171.659.745 dinara po osnovu pripadajućeg poreza na zarade. Ministarstvo finansija odbacuje te navode.

"Beograd i svi njegovi budžetski korisnici svoje obaveze izmiruju u zakonom predviđenom roku", naveo je Đilas u pisanoj izjavi.

"Ukazujem još jednom na besmislenost blokiranja gradova i opština širom Srbije zbog navodnih dugovanja ustanova kojima su osnivači, a koje nisu direktni budžetski korisnici", naveo je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << beogradski gradonačelnik.

Đilas je istovremeno pozdravio "početak promene stava Ministarstva finansija, koje Kragujevcu nije obustavilo prenos para od poreza na zarade, iako Kragujevac ima neizmirene obaveze, što se može videti i na sajtu samog Ministarstva finansija".

Ministarstvo finansija i privrede saopštilo je juče da su Beogradu privremeno obustavljena transferna sredstva, jer je prekršio Zakon o rokovima plaćanja.

Politički sukob ministra finansija i gradonačelnika Beograda prerasta u pravi rat, u kom je pitanje šta je tu politički, a šta ekonomski faktor.

Podsetimo, posle jučerašnje odluke Ministarstva finansija da na račun Grada Beograda ne uplati 100 miliona dinara prihoda od poreza na plate, zbog toga što devet ustanova čiji je osnivač Grad Beograd nije poštovalo rokove plaćanja, reagovao je gradonačelnik Beograda, koji je upitao ministra finansija: “Dokle, bre, više?”

Ministarstvo: Neshvatljiva medijska hajka

Ministarstvo finansija i privrede odbacilo je danas navode gradonacelnika Beograda Dragana Đilasa o blokadi računa prestonice, istakavši da je odlučno da, bez obzira na brojne političke pritiske, dosledno i do kraja sprovede Zakon o redovnosti plaćanja.

To ministarstvo navodi i da je "neshvatljiva medijska hajka pojedinaca u državnom aparatu, u kojoj prednjači gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, koji traže političku zaštitu za kršenje zakona".

Ministarstvo ističe i da oko primene tog zakona neće praviti kompromise zbog političkih pritisaka, a najavljuje da će od sledeće sedmice biti podnete prekšajne prijave protiv svih rukovodilaca koji krše zakon.

"Država najpre mora da uspostavi finansijsku disciplinu u sopstvenom dvorištu, da bi takvo ponašanje mogla da očekuje od privrede i od građana", navodi se u saopštenju.

Ističe se i da "ako država kupuje nešto od privatnog sektora, onda to mora i da plati, i to u zakonskom roku od najviše 45 dana".

"Ako država ne plaća preuzete obaveze ili značajno kasni u plaćanju, onda kasne i plate za više od milion i po ljudi koji rade u privatnom sektoru, a neki zbog toga mogu čak da izgube i posao.

Ministartvo finansija navodi i da "zakon mora biti isti za sve, ali država mora da prednjači u njegovom poštovanju i sprovođenju".

Navodi se i da je "zato neshvatljiva medijska hajka pojedinaca u državnom aparatu, u kojoj prednjači gradonačelnik Đilas, koji traže političku zaštitu za kršenje zakona".

"Umesto da uspostavi red u gradu koji vodi i prestane da troši novac Beograđana na nepotrebne stvari, te da umesto toga obezbedi da vrtići, ustanove kulture i domovi zdravlja imaju dovoljno novca za svoje osnovne potrebe, on naizmenično preti, stalno se zaklanjajući iza politike", ističe Ministarstvo finansija.

Navodi se i da "ukoliko neka državna institucija, bilo da je ona republička ili lokalna, ne može da plati robu koju kupuje, onda takve obaveze ne treba ni da preuzima, jer to predstavlja direktno zavlačenje ruke u džep privatnom sektoru, čiji radnici hrane tu istu državu".

"Zakon o redovnosti plaćanja se dosledno i bez izuzetaka primenjuje na sve. Zbog kršenja ovog zakona, danas se u privremenoj blokadi nalaze računi 55 gradova i opština, kao i 168 različitih republičkih institucija", ističe se u saopštenju.

Podseća se i da se "spisak institucija koje kasne u plaćanjima se nedeljno ažurira na našem veb sajtu i dostupan je u svakom trenutku čitavoj javnosti".

"Od sledeće nedelje će bez izuzetaka biti podnete i prekršajne prijave protiv svih državnih rukovodilaca u Srbiji, na svim nivoima, za koje se utvrdi da su odgovorni za kršenje ovog zakona", ističe se u saopštenju.

Ministarstvo finansija nagalšava i da "neće praviti kompromise u nameri da zavede finansijsku disciplinu u državi, bez obzira na političke pritiske kojima je svakodnevno izloženo".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đilas: Beogradu i danas blokirana sredstva

Izvor: RTS, 07.Jun.2013

Beogradu je danas, drugi dan zaredom, oduzeto 171 miliona dinara po osnovu pripadajućeg poreza na zarade, kaže gradonačelnik Dragan Đilas...Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao je da je danas, drugi dan zaredom, Beogradu oduzeto 171.659.745 dinara po osnovu pripadajućeg poreza na zarade..."Beograd...

Nastavak na RTS...

Beogradu ponovo oduzet novac

Izvor: Akter, 07.Jun.2013

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao je da je danas, drugi dan zaredom, Beogradu oduzeto 171.659.745 dinara po osnovu pripadajućeg poreza na zarade

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.