Napravio bih malo, ali drsko ministarstvo

Izvor: Blic, 04.Jun.2012, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Napravio bih malo, ali drsko ministarstvo"

- Ukoliko dobijem ponudu za Ministarstvo nauke, želim da napravim malo ministarstvo, mali, ali drzak tim koji veruje u sopstvene snage i koji će srpsko obrazovanje i nauku vratiti na prepoznatljivo mesto u svetu i učiniti ih profitabilnim, kaže u intervjuu za „Blic” profesor Medicinskog fakulteta u Kragujevcu i genetičar Miodrag Stojković, koji je kao kadar i poslanik DS viđen za mesto ministra nauke u budućoj vladi Srbije. Stojković očekuje da demokrate brzo formiraju novu vladu
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Iz budžeta Srbije se izdvaja samo 0,3 odsto za nauku, klinički centri su u ogromnim dugovima, univerziteti u minusima.

- U evropskim zemljama se za nauku izdvaja oko tri odsto. Mi ne možemo računati ni na jedan odsto jer je kasa prazna i predstoji veliko stezanje kaiša. Država je tu da stvara uslove, ali što se nauke tiče, moramo timski da se opredelimo ka izvoru sredstava koja nude projekti EU, a mi najzad imamo privilegiju da konkurišemo sa Špancima, Englezima i Nemcima, da dobijemo nešto iz tog ogromnog lonca. Ne možemo sve očekivati od države, nešto moramo i sami da uradimo.

Ipak, država ne čini ni ono što može.

- Ne čini. Već postoji ogroman broj odobrenih projekata za koje je od Evropske investicione banke obezbeđeno 400 miliona dinara i na tom polju se ništa ne čini. A to je novac koji srpska nauka nije videla u poslednjih 30 godina.

Opširnije u štampanom izdanju
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.