Najveća smotra agrara južno od Save i Dunava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Sep.2019, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveća smotra agrara južno od Save i Dunava

Šesnaesti Sajam poljoprivrede tradicionalno u Kragujevcu predstavlja najveću smotru agrara južno od Save i Dunava. Na Šumadijskom sajmu poljoprivrede nalazi se više od dve stotine izlagača a procene organizatora su da će za četiri dana ovaj sajam zabeležiti oko 30 000 posetilaca.

Ovogodišnji šesnaesti po redu Šumadijski sajam poljoprivrede okupio je više od dve stotine izlagača iz različitih delova Srbije a pored velikih firmi svoje proizvode među kojima je bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i neobičnih predstavili su i manji proizvođači.

"Za razliku od ostalih proizvođača doneo sam med sa područja koji nije odavde a to je med sa tromeđe Vlasotinca, Babušnice i Crne Trave i to je podneblje Suve planine i srednjeg toka reke Vlasine. Šumski med ili medljikovac kako se poslednje dve godine zove je med koje pčele sakupljaju na poleđini lista hrasta ili bukve na određenim geografskim područjima i sa određenom mikroklimom", rekao je Duško Fijatović, pčelar iz Niš a.

"Da li to može i da li je to istina ljudi ne znaju dok ne probaju a onda se sami uvere da je ta rakija od kupusa, mandarine, banane a imam čak i od piva rakiju ali i od duda. Imam 13 tih različitih vrsta rakija. Postupak je svuda isti, narendate kupus, stavite da on prevri, zatim se ispeče u kazanu i eto rakije. Isto je i sa paradajzom koji se secka, izmulja , stavi se da prevri u kazanu i ispeče se", rekao je Živojin Jelenković, proizvođač rakije, Lapovo.

Ovogodišnji sajam prošao je u znaku proizvođača šumadijske rakije šljivovice koji su dobili zaštitu geografskog porekla.

"Koja je to u stvari receptura i koje su to propozicije proizvodnje- to je da mora da bude registracija podruma u Šumadiji, mora da bude voće iz Šumadije, mora da stoji u srpskom hrastu, da se peče u bakarnom kazanu i ono što je možda i najvažnije jeste da odleži najmanje 18 meseci. Vrlo bitna stvar za našu tradiciju to je da je u recepturi jedna od tri sorte šljiva naša autohtona sorta crvena ranka", naglasio je Goran Mijailović, predsednik Asocijacije proizvođača ,,Šumadijska rakija’’.

Najveću pažnju posetilaca privukao je izložbeni prostor prepun domaćih životinja, ukrasne živine ali i ponija kojima su se najviše obradovala deca.

"Mi smo sada dali akcenat na ćubastoj živini i tu smo prezentovali negde oko 250 komada raznih vrsta te živine i imamo negde oko 50 rasa. Što se tiče ptica imamo nekih 15 rasa ptica. Takođe smo bacili akcenat i na autohtone rase goluba gde hoćemo da promovišemo Kragujevačkog visokoletača", rekao je Dalibor Portić, potpredsednik udruženja ,,Štiglić’’ , Kragujevac.

"Poni privlače najviše decu jer su oni sami po sebi mali pa ih deca vole i da jašu ali i da se voze u ove moje ručno napravljene čeze. Ova vrsta ponija se zove Šetlandski poni i oni su se nekada koristili u rudnicima i vukli su vagone", rekao je Nenad Milanović, mini ergela ponija , Kragujevac.

Procena organizatora je da će ovogodišnju najveću smotru agrara u ovome delu Srbije za četiri dana posetiti čak 30.000 ljudi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.