Miroslavljevo pismo na vrhu igle

Izvor: RTS, 20.Apr.2016, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miroslavljevo pismo na vrhu igle

Gravure Kragujevčanina Radiše Minića, jedinstvene u Srbiji, retkost su i u svetu: neke njegove minijature u srebru i zlatu vidljive su tek pod lupom ili mikroskopom.
Radiša Minić je četiri decenije radio kao graver u nekadašnjoj Zastavinoj fabrici alata, i od tog posla živela je njegova porodica. Zanat je prerastao u hobi, ljubav, umetnost, jedinstvenu i nesvakidašnju.

Minijature su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << njegova inspiracija, motivi iz hrišćanstva. Ispisao je tako Radiša Oče naš na centimetru kvadratnom, na venčanim burmama, ugravirao svece, studenički krst, Belog anđela
Uz umetnički dar i "oko sokolovo", potrebno je i mnogo strpljenja: godinu dana stvarao je okov na kivotu za mošti kneza Lazara u Ravanici, dobio Povelju. Njegove minijature su svuda u svetu, a na neke je posebno ponosan.
Radišina radionica-atelje skromna: stega, dleta, lupa...
Izgravirao je Radiša i Miroslavljevo pismo na vrhu igle, da iskuša talenat. Uradiće još jednom za Ginisa.
Sada minijature, a ubuduće... tajnovito kaže Radiša, možda džinovske gravure postanu njegova nova inspiracija.
rts.kragujevac@rts.rs
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kragujevačke minijature u srebru i zlatu

Izvor: RTS, 20.Apr.2016

. Ima poslova u kojima je nezamenljiva ljudska ruka. Jedan od njih je i graviranje, zbog koga se Kragujevčanin Radiša Minić pročuo i kod nas i u svetu. Neke njegove minijature u srebru i zlatu vide se tek pod lupom ili mikroskopom.

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.