Izvor: Politika, 05.Sep.2014, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milenić „prijavio” naprednjake ambasadi SAD

Predsednik Skupštine grada Kragujevca demantovao glasine da će preuzeti upražnjeno mesto zamenika gradonačelnika Veroljuba Stevanovića

Kragujevac – Predsednik Skupštine grada Saša Milenić uputio je pismo delegacijama Saveta Evrope i OEBS-a u našoj zemlji, kojim, kako je izjavio na jučerašnjoj konferenciji za novinare, želi da ukaže na institucionalan, ali i vaninstitucionalan pritisak državnog vrha >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na kragujevačku lokalnu samoupravu i odbornike.

– Državni vrh, pod kontrolom Srpske napredne stranke, u okviru poluzvaničnog programa upodobljavanja neupodobljenih, vrši permanentan pritisak na kragujevačku lokalnu samoupravu i odbornike, koji su legitimni predstavnici građana u Skupštini grada. Lokalna samouprava se suočava sa raznoraznim kontrolama i sudskim postupcima pokrenutim na osnovu anonimnih prijava, a na zahtev tužilaštva policija je tri odbornice pozvala na informativni razgovor, pod optužbom da su primile mito kako bi ostale u vladajućoj većini – rekao je juče Milenić, navodeći da se republička vlast služi „nečasnim i etički nedopustivim metodama”, s ciljem da se u kragujevačkoj skupštini formira nova većina pre redovnih lokalnih izbora 2016.

Isto pismo Milenić je, kako je rekao, poslao „svim relevantnim adresama u Beogradu”, ambasadama zemalja članica EU, ali i ambasadi SAD. Sadržaj pisma uskoro će biti obznanjen, najavio je predsednik kragujevačke skupštine, koji je juče demantovao glasine da će podneti ostavku na tu funkciju, da bi, navodno, posle ostavke Nebojše Zdravkovića iz „Pokreta za naš grad”, preuzeo upražnjeno mesto zamenika gradonačelnika Veroljuba Stevanovića.

– U Skupštini grada ne postoji većina koja bi me razrešila funkcije predsednika, a ja o ostavci ne razmišljam. O ostavci bih razmišljao samo kada bi to od mene tražila moja stranka Zajedno za Šumadiju – naglasio je Milenić, najavivši da će zamenik gradonačelnika biti imenovan najverovatnije na narednoj, 22. sednici Skupštine grada koja će biti održana u ponedeljak, osmog septembra.

Na taj sednici biće imenovan i novi član Gradskog veća za resor obrazovanja, kulture i informisanja, a kandidat je potpredsednik GO DS-a Zoran Rajović, koga je vlada nedavno razrešila funkcije načelnika Šumadijskog okruga. Ako dobije podršku vladajuće većine, čiju okosnicu odnedavno čini koalicija ZZŠ–DS, Rajović će biti četvrti demokrata u Gradskom veću. Članovi i funkcioneri DS-a ranije su preuzeli resore socijalne politike, odnosa sa Vladom Srbije i zaštite životne sredine.

----------------------------------------------

Sporazum SNS-a i DSS-a

Krajem ove sedmice, gradski odbori SNS-a i DSS-a potpisali su sporazum o saradnji. Sporazum je, kako su objasnili lideri ovih partija u Kragujevcu, Radomir Nikolić i Predrag Džajević, zasnovan na potrebi da se spasu gradske finansije i javni sektor „koji je pod vlašću Veroljuba Stevanovića doveden do bankrota”. SNS je ranije sklopio sličan sporazum sa GO SPS-a, a posle izlaska „Pokreta za naš grad” iz vladajuće većine, kragujevačka opozicija ima 41 odbornika (ukupno 87), svega tri manje od broja potrebnog za formiranje nove skupštinske većine. Osim ZZŠ-a i DS-a, na vlasti u Kragujevcu su još SPO, LDP, PUPS i JS. Ne računajući dva samostalna, ova koalicija ima 44 odbornika.

B. Kartalović

objavljeno: 06.09.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.