Letnja škola nauke u Kragujevcu

Izvor: RTS, 08.Jul.2017, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Letnja škola nauke u Kragujevcu

Po ugledu na Istraživačku stanicu Petnica u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji održava se Kragujevačka letnja škola nauke. Organizuju je članovi sekcije primenjene fizike i elektronike. Predavači su nekadašnji gimnazijalci, saradnici u Petnici, a polaznici kragujevački osnovci srednjoškolci.
Školska godina je završena, prijemni ispiti prošli a njih pedesetak i dalje su u školskim klupama. Ove osnovce >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i srednjoškolce zanima sve i prirodne i društvene nauke. Zato sa istim interesovanjem uče programiranje ali i gde se nalazi slepo crevo, šta je to Adamova jabučica.

Jedan polaznik kaže da je način predavanja dosta zanimljiv i stvari koje mu se nisu svidele u osnovnoj školi ovde može na neki način i da shvati. Drugi da ih biomedicina, matematika, fizika, elektronika, dosta stvari zanima, kao programiranje i elektronika.
Predavači su sadašnji ili dojučerašnji gimnazijalci, mladi sa iskustvom sticanim na mnogobrojnim naučnim projektima, saradnici u Petnici.
"Ideja je da ja njih zainteresujem da oni sami istražuju da traže informacije i da sami uče više nego što ja njima mogu da prenesem zaista znanje", kaže saradnik u Petnici Marko Skakun.
Predavač Sara Milojević kaže da ih interesuju neke stvari, da što više pitaju, a sve što ih interesuje, to i pitaju i da ih ne bude sramota u tako nekim situacijama zato što u stvari ne postoji glupo pitanje.
Kragujevačku letnju školu nauke već drugu godinu organizuju đaci Prve kragujevačke gimnazije, članovi sekcije primenjene fizike i elektornike.
"Cilj je da se deci koja nemaju priliku da odu u Istraživačku stanicu Petnica približe znanja iz multidisciplinarnih nauka kao što su lingvistika, matematika, primenjena fizika i elektronika i programiranje", kaže organizator Kragujevačke letnje škole nauke Uroš Parezanović.
Kragujevačka letnja škola nauke okupila je pedesetak osnovaca i srednjoškolaca. Organizatori, đaci Prve kragujevačke gimnazije, već imaju ideje za sledeće leto.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.