Kraljevo: Sud oslobodio urbaniste

Izvor: Šumadija Press, 04.Okt.2015, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraljevo: Sud oslobodio urbaniste

Apelacioni sud u Kragujevcu oslobodio krivice Miloja Dragojlovića i Zarija Zečevića, protiv kojih je tužbu podneo Predrag Mikić, savetnik za privredu predsednika Republike.

Veće Apelacionog suda u Kragujevcu, kome je predsedavao sudija Ljubinko Ćetenović, donelo je presudu kojom su optužbe oslobođeni Miloje Dragojlović, bivši načelnik Odeljenja za urbanizam u Kraljevu i Zarija Zečević, republički urbanistički inspektor. Pomenuti urbanisti su prošle godine od istog >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << suda bili osuđeni na po godinu dana zatvora, ali bi kaznu izdržavali u prostorijama u kojima žive, piše “Politika”.

Slučaj je izazvao posebno interesovanje javnosti zbog činjenice da je tužbe podnelo preduzeće “Trgomen PV”, čiji je vlasnik Predrag Mikić, aktuelni savetnik za privredu predsednika Tomislava Nikolića.

Mikić je pre šest godina protiv njih podneo krivične prijave za navodnu zloupotrebu službenog položaja, zbog koje je on, tj. njegova firma, kako je tvrdio, imao višemilionsku štetu. Viši sud u Kraljevu je za optužene dva puta donosio oslobađajuću presudu, ali je Apelacioni sud u Kragujevcu, na žalbu “Trgomena PV” preinačio ovu presudu i osudio ih na zatvorske kazne. Ipak, pomenutu osuđujuću odluku, na žalbu osuđenih, drugo sudsko veće većinom glasova sudija ukida i urbaniste oslobađa optužbi. Ta presuda je konačna.

Kako piše dopisnik “Politike” iz Kraljeva, spor je nastao kada je republički urbanistički inspektor Zarija Zečević, zbog zakonskih manjkavosti, naložio poništenje akata o uslovima za gradnju u 19 predmeta, među kojima je i Mikićev. Predrag Mikić, tj. “Trgomen PV” podneo je zahtev za izdavanje pomenutog akta davne 2004. godine i dobio ga od Odeljenja za urbanizam u Kraljevu. Akt se odnosio na izgradnju poslovno-stambene zgrade šestospratnice od oko 5.100 kvadrata u Jug Bogdanovoj ulici. Razlog za poništenje akta o izgradnji je bio neuređena parcela i predviđena viša spratnost buduće zgrade od propisane.

Mikić je potom odbio da postupi po zaključku Odeljenja za urbanizam koje je usaglašeno sa nalogom inspektora, tvrdeći da su u međuvremenu drugi, u neposrednoj blizini, bez tog uslova, dobili traženo odobrenje i to uz potpis Dragojlovića i Zečevića.

Urbanisti su te optužbe odbijali, kao i tvrdnje da su dogovorom, tj. zloupotrebom službenog položaja Mikićevoj firmi otežali izgradnju i naneli štetu, a drugim investitorima korist.

Predrag Mikić je, uporedo sa tužbom protiv urbanista, kod Privrednog suda pokrenuo postupak i protiv grada Kraljeva za nadoknadu štete, ali bi oslobađajuća presuda Apelacionog suda iz Kragujevca trebalo da zatvori i taj postupak.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.