Kragujevac „regionalizuje” srpski turizam

Izvor: Politika, 13.Jan.2015, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevac „regionalizuje” srpski turizam

Čitava centralna Srbija idealna za razvoj verskog, lovnog, kongresnog i zdravstvenog turizma

Kragujevac – Tražimo formalnopravno rešenje za buduću organizaciju, svojevrsnu mrežu lokalnih turističkih organizacija sa područja centralne Srbije, kako bismo zajednički turistički proizvod plasirali i na međunarodno tržište, kaže u razgovoru za „Politiku” Snežana Milisavljević, direktorka Turističke >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << organizacije Kragujevac.

– Poznato je da EU finansira, pre svega, regionalne projekte. Zato je neophodno da se formira jedna turistička organizacija koja bi imala zajednički, a samim tim i konkurentniji proizvod koji bismo, onda, lakše plasirali na tržište zemalja u ovom delu Evrope – objašnjava naša sagovornica, koja je inicirala formiranje turističke organizacije centralne Srbije.

Milisavljevićeva kaže da su se inicijativi kragujevačke turističke organizacije pridružile kolege iz Batočine, Lapova, Rače, Knića, Rekovca, Despotovca i Topole. Organizacija bi, kako je napomenula, trebalo da bude formirana narednih meseci, kada se pronađe „adekvatan pravni okvir koji ne bi iziskivao dodatne troškove”.

– Zakon nas obavezuje da nova organizacija, kao pravni subjekt, ima svog direktora i administraciju, ali mi želimo da izbegnemo dodatne troškove. Turističke organizacije sa područja centralne Srbije i do sada su uspešno sarađivale i imale nekoliko zajedničkih nastupa na domaćim i međunarodnim sajmovima, upravo zato da bi troškovi bili manji – objašnjava naša sagovornica.

Inicijativu direktorke TO Kragujevac prihvatilo je Gradsko veće, koje je na prethodnoj sednici zaključilo da bi regionalna turistička organizacija centralne Srbije „znatno unapredila kvalitet turističke delatnosti na ovom području”. Takva organizacija bi, kako je rečeno, doprinela da se regija centralne Srbije „bolje pozicionira na turističkoj mapi zemalja u okruženju”.

– Naša namera je da imamo zajedničke proizvode sa kojima bismo mogli da konkurišemo za sredstva koja su u republičkom budžetu namenjena razvoju turizma, ali i za sredstva koja daju evropski fondovi. Potencijali centralne Srbije, koja raspolaže obiljem prirodnih, istorijskih i kulturnih sadržaja, gde se održava veliki broj manifestacija, nisu sporni – tvrdi Milisavljevićeva.

Turistička organizacija Kragujevac učestvovala je u izradi plana razvoja turizma na području ovog grada, ali je bila i jedan od značajnih činilaca u projektu oživljavanja planine Rudnik. Nosilac ovog obimnog posla, za koji je Vlada Srbije izdvojila 23,7 miliona evra, bio je Univerzitet u Kragujevcu, a pridružile su se i lokalne samouprave Gornjeg Milanovca, Čačka, Topole i Knića.

Zahvaljujući angažmanu ovdašnje turističke organizacije, prošle godine je u razvoj seoskog turizma u Šumadiji uloženo 60.000 evra, od čega je vlada Kraljevine Norveške dala 48.000, a Kragujevac 12.000 evra. Osim ruralnog turizma, područje čitave centralne Srbije idealno je i za razvoj drugih segmenata ove privredne grane, kao što su verski, lovni, ribolovni, kongresni i zdravstveni turizam.

– Ako objedinimo sadržaje, imaćemo kvalitetniju ponudu, a samim tim bićemo konkurentniji na domaćem i međunarodnom turističkom tržištu – kaže Milisavljevićeva.

Zahvaljujući inovacijama, kragujevačka turistička organizacija je pre tri godine proglašena za najbolju u našoj zemlji, a nosilac je i vrednog priznanja „Turistički cvet”, koji joj je uručen pre dve godine, za uspešnu organizaciju Sajma turizma u ovom gradu.

B. Kartalović

objavljeno: 14.01.2015
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.