Kragujevac, prodavali torte sa đubrišta

Izvor: RTS, 03.Jan.2015, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevac, prodavali torte sa đubrišta

Desetoro radnika JKP "Čistoća" iz Kragujevca je suspendovano, a osmoro je dobilo upozorenje pred otkaz zbog sumnje da su sa deponije u Jovanovcu, organizovali odnošenje 18.000 torti koje su iz jednog preduzeća hladnjačom dovezene na uništenje, potvrdio je za RTS direktor tog preduzeća Dejan Raonić. Gradsko veće formiralo komisiju koja će utvrditi propuste.
Dejan Raonić navodi da je inspekcija dala >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nalog da se unište tih 18.000 torti, jer se proizvođaču pokvarila hladnjača.

Postoji sumnja da su radnici na deponiji u Jovanovcu otvorili rampu i tako omogućili da, najverovatnije, preprodavci uđu svojim vozilima u krug deponije i uzmu torte.
"Na video-nadzoru smo videli da se rampa podigla u tri sata ujutro, a spuštena je tek u pet. Torte, dodaje, spadaju u prehrambeni otpad i pravila nalažu da se one zakopaju. Za tu vrstu otpada napravi se rupa u zemlji i zakopa, kao i druga pokvarena hrana", kaže Dejan Raonić.
Raonić navodi da je desetoro radnika sa deponije odmah suspendovano zbog sumnje da su dojavili preprodavcima za kontingent torti. Osmoro ih je dobilo upozorenje pred otkaz, jer su, kako se sumnja, torte nosili kući.
Sumnja se da su neke završile na uličnoj prodaji za novogodišnje praznike. Raonić kaže da će protiv odgovornih u ponedeljak biti podnete krivične prijave.
Kako saznaje RTS, torte su uoči praznika prodavane po cenama od 50 do 200
dinara. Torte su sa kragujevačke deponije iznete u noći između 24. i 25. decembra, a slučaj otkriven pre nekoliko dana. 
Hitna sednica Gradskog veća, formirana komisija
Gradonačelnik Radomir Nikolić sazvao je hitnu sednicu Gradskog veća, jer je o nemilom događaju, kako kaže, saznao tek sinoć.
Gradsko veće formiralo je petočlanu komisiju koja će utvrditi propuste oko torti.
Izražavajući zabrinutost za zdravlje Kragujevčana, NIkolić je rekao ž da će zbog kompletne informacije o čitavom slučaju i evidentiranja svih onih koji su za taj slučaj odgovorni – biti angažovani i državni organi.
Budući da su se torte pojavile u vanpijačnoj prodaji, gradonačelnik Kragujevca je apelovao na građane da tu robu ne jedu, posebno da je ne daju deci.
"Sreća u nesreći je da tim tortama nije istekao rok trajanja – već su povučene zbog pojave plesni usled kvara koji se desio na hladnjači proizvođača", rekao je Nikolić.
Član gradskog veća za komunalnu privredu Zoran Jovanović rekao je da je ispoštovana
procedura preuzimanja torti od proizvođača i njihovog skladištenja na deponiju, ali ne i uništenja.
"Prema izveštaju Instituta za javno zdravlje torte nisu bile pokvarene kada su dovezene na gradsku deponiju, ali činjenica da su bile na deponiji i da ima naznaka da su se našle u prodaji razlog je formiranja komisije koja treba da utvrdi ko je i gde pogrešio", rekao je Jovanović.
Naglasio je da je proizvođač ispoštovao proceduru, da je pozvao veterinarsku inspekciju koja je utvrdila da torte treba uništiti, i da su potom odvezene na gradsku deponiju. 
Na Infektivnoj klinici KC Kragujevac i u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć nisu evidentirani slučajevi trovanja sugrađana.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Formirana komisija kako bi utvrdila propust oko torti

Izvor: Blic, 03.Jan.2015

Gradsko veće Kragujevca formiralo je petočlanu komisiju koja treba da utvrdi ko je i gde pogrešio što su sa gradske deponije u Jovanovcu odnete torte koje je trebalo uništiti, izjavio je danas Tanjugu član gradskog veća za komunalnu privredu Zoran Jovanović...Naglašavajući da je tim povodom...

Nastavak na Blic...

Istina o 18.000 torti sa kragujevačke deponije skrivana 10 dana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jan.2015, 13:12

Policija, tužilaštvo i Gradska uprava Kragujevca nisu odmah bili obavešteni o krađi 18.000 torti sa deponije u Jovanovcu koja se dogodila 24. decembra, već je o tome gradonačelnik Radomir Nikolić slučajno saznao 2. januara, rečeno je danas na zajedničkoj konferenciji prvog čoveka Kragujevca...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.