Kragujevac preuzima Centar za žita

Izvor: B92, 30.Jun.2011, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevac preuzima Centar za žita

Kragujevac -- Grad Kragujevac će preuzeti Centar za strna žita koji ima finasijske porbleme, pod uslovom da država reši njegova dugovanja,.

Kragujevački gradonačelnik Veroljub Stevanović je rekao da bi Grad Kragujevac od tog trenutka preuzeo brigu o finansiranju Centra, ističući da se od nadležnog ministarstva prosvete i nauke očekuje da reši problem blokade računa zbog duga od oko 10 miliona i dugovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za 15 neisplaćenih zarada.

Prema rečima Stevanovića, grad je Centru u poslednjih godinu dana na osnovu sporazuma s tom ustanovom dao oko 30 miliona dinara, a još 10 miliona za robne rezerve.

Radnici Centra za strna žita u Kragujevcu protestovali su u ponedeljak tražeći od nadležnih rešenje za status te ustanove i hitne mere za njeno očuvanje. Oni zahtevaju hitnu deblokadu računa, socijalni program i sankcionisanje odgovornih u ministarstvu nauke za stanje u ustanovi. U Centru su zaposlena 52 radnika, od koji su četvoro doktori nauka, troje magistri, a šestoro inženjeri.

"Ukupna dugovanja za 15 plata radnicima Centra su oko 40 miliona, pa očekujemo da ministarstvo shvati da je to obaveza koju treba da reši kako bi grad preuzeo ovu ustanovu čistih računa i odgovarao za njeno poslovanje i rad", rekao je gradonačelnik Kragujevca.

On je dodao da je stav grada da Centar treba da ostane i naučna ćelija i da se sa 15 odsto finansira kroz projekte sredstvima Srbije.

"Centar bi bio naučna baza Agronomskog fakulteta u Čačku kragujevačkog Univerziteta, čime bi se stvorili uslovi i za dodatno finansiranje kroz projekte", rekao je Stevanović.

On je najavio da će predlog dostaviti Ministarstvu prosvete i nauke, nakon čega će, kako je rekao, biti obavljen i razgovor s ministrom Žarkom Obradovićem.

"Smatramo da ova institucija može da bude samoodrživa, s obzirom na njene potencijale i zato nam je cilj da je sačuvamo", rekao je Stevanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.