Kragujevac: Uprava po meri građana

Izvor: RTS, 02.Okt.2019, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevac: Uprava po meri građana

Do 10. oktobra, lokalne samouprave, mogu da se prijave na Konkurs za drugu fazu projekta "Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi". Da li je bilo poboljšanja u radu lokalnih administarcija posle prve faze, u priči Nevenke Đelić.
Pre 3 godine, u Kragujevcu je podvučena crta i analizirane kompetencije zaposlenih. Da li su na pravim radnim mestima, ko procenjuje njihov rad, treba li im stručno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << usavršavanje i dodatne obuke. Na unapređenju upravljanja ljudskim resursima, radilo se 2 godine.

"Naučili smo kako ocenjivati službenike, naučili smo njih šta treba da daju od kvaliteta da bi bili dobro ocenjeni, a s druge trane, ta ocena utiče na to, da sutra budu i dodatno usavršeni", kaže Jelena Bojović, gradska uprava Kragujevca.
U prvoj fazi projekta, dodatna znanja kroz stručno usavršavanje, stekli su službenici u 20 pilot gradova i Opština u Srbiji. Dalje aktivnosti u skladu sa Strategijom reforme javne uprave u Srbiji, na izgradnji lokalnih uprava kojima će građani biti zadovoljni - biće realizovane kroz kroz drugi ciklus, koji traje 3 godine.
"Kragujevac je maksimalno pripremljen za sve ove nove izazove. Pripremili smo i dokumntaciju, već smo prošli prvu fazu, Kragujevac je postao primer dobre prakse", kaže Radomir Erić, gradski većnik Kragujevca.
"Mi smo se opredelili da kroz projekat "Upravljanje ljudskim resursima" u drugoj fazi, podržimo 50 0pština, ali to znanje koje se stekne za vreme druge faze projekta, biće preneseno na sve praktično jedinice lokalne samouprave", kaže Ivan Bošnjak, iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.
Stečena znanja, koja su zasnovana na evropskim iskustvima, kroz saradnju preko Mreže Stalne konferencije gradova i opština, lokalne samouprave svakodnevno razmenjuju. I u drugoj fazi, službenici koji rade sa građanima, imaće praktičnu pomoć i podršku stručnjaka Saveta Evrope u različitim oblastima.
"Cilj koji želimo svi zajedno da postavimo, ako mislimo prvenstveno na Evropsku Uniju u Savet Evrope, je da reformišemo javnu upravu na takav način, da imamo najbolje ljude na najboljim mestima, koji rade dobro svoj posao i proizvode najbolje usluge za svoje građane", kaže Aleksandar Jovanović, Savet Evrope.
Promene u radu i unapređenje lokalnih administracija, neophodne su u procesu pristupanja Srbije Evropskoj Uniji. Zasnovane su na principima evropske povelje o lokalnoj samopravi, koja, kao servis građana treba da bude, profesionalna, kvalitetna i efikasna.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.