KG: Taksisti tužili grad i - dobili

Izvor: B92, 16.Sep.2012, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KG: Taksisti tužili grad i - dobili

Kragujevac -- Osnovni sud u Kragujevcu doneo je presude u korist taksista koji su tužili grad zbog štete usled odluke o zabrani taksiranja vozilima starijim od 10 godina.

I dok se zastupnici grada pozivaju na to da se ocena o neustavnosti ovakve odluke ne može primenjivati retroaktivno, taksisti ne odustaju od tužbi, a gruba procena je da bi grad to moglo da košta oko pola miliona evra.

Kragujevčanin Slavoljub >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Milić tužio je grad jer je bio primoran da kupi auto mlađi od deset godina. Ovaj bivši "Zastavin" radnik, koji se već pet godina bavi taksiranjem, po odluci Osnovnog suda u Kragujevcu, od grada bi trebalo da naplati oko 160.000 dinara.

"Konkretno sam tužio grad za kamatu za auto koji sam uzeo na kredit, jer su me bacili na trošak i nisam mogao drugačije da kupim auto. Samo tražim kamatu da mi vrate", rekao je taksista Slavoljub Milić.

Advokatica Mirjana Vesović kaže da je ovo jedan od dva spora koji su rešeni u korist taksista zbog neustavne odluke grada. Prema njenim rečima, oni, osim kamate za kupovinu vozila na kredit, potražuju isplatu naknade za lizing, a najviše je onih koji zahtevaju odšetu na ime izgubljene dobiti.

"Po ovim veštačenjima koja su završena to je oko 300 do 400.000 dinara. To je neki pretpostavljeni prihod na bazi koga oni, kao paušalni obveznici, plaćaju poreze i doprinose", rekla je Mirjana Vesović.

U gradskom pravobranilaštvu kažu da je do sada 108 taksista tužilo grad. Tvrde da je više odbijenih nego prihvaćenih tužbi i dodaju da im je glavni argument to da odluke Ustavnog suda nemaju retroaktivno dejstvo.

"Prikupili smo i dostavljamo i prvostepenom i drugostepenom sudu dosta presuda apelacionih sudova, apelacionog privrednog suda, gde su sudovi zauzeli stav da do momenta stupanja odluke Ustavnog suda na snagu nema odgovornosti za štetu zbog nepravilnog postupanja državnih organa koji su primenjivali taj propis", kaže gradska pravobraniteljka Gordana Jevtović.

I dok u Osnovnom sudu ne žele da komentarišu presude jer nisu pravosnažne, zastupnica taksista negira navode gradskog pravobranilaštva i tvrdi da će šteta biti naplaćena, a grube procene su da bi ona sa sudskim troškovima mogla da premaši pola miliona evra.

Sa ovim novcem grad bi mogao da izgradi zdravstvenu stanicu ili dva obdaništa, a o tome koliki je ovo udar na gradsku kasu govori i podatak da su kratkoročne i dugoročne obaveze grada oko 43 miliona evra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KG: Taksisti tužili grad i - dobili

Izvor: medio.rs, 16.Sep.2012

Osnovni sud u Kragujevcu doneo je presude u korist taksista koji su tužili grad zbog štete usled odluke o zabrani taksiranja vozilima starijim od 10 godina.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.