Joakim interfest pod sloganom  Teatar - to je sada

Izvor: RTS, 11.Okt.2018, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Joakim interfest" pod sloganom " Teatar - to je sada"

U kragujevačkom Knjaževsko-srpskom teatru počeo je međunarodni pozorišni festival - „Joakim interfest". Tokom sedam dana, nastupaju glumački ansambli iz Rusije , Amerike, Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske i Srbije.
Trinaesti Joakim interfest održava se pod sloganom „Teatar - to je sada".

Izlazeći iz okvira žanrovskih klišea i ograničenja, selektor Festivala odabrao je šest predstava >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koje odlikuje različitost pristupa i izraza - od klasičnog do savremenog.
"Ovo jeste veoma važan festival ali je još uvek nov ,nema tu referencu u smislu finansija da bi mogao da zadovolji sve svoje ambicije," kaže Miloš Latinović, selektor 13. Joakiminterfesta.
Festival je otvoren predstavom na ruskom i srpskom jeziku - „Mesec dana na selu", po tekstu Ivana Turgenjeva koju je izveo „Permski akademski Teatar-teatar" iz Rusije u saradnji sa kragujevačkim glumcima.
"Mi smo odlučili da napravimo verziju predstave sa vašim glumcima koji govore na srpskom jeziku i prevodiocem koji govori na sceni," navodi Boris Leonidovič Miljgram reditelj.
Prateći program počeo je zložbom „Svaka ludost beše mi igračka", u čast dugogodišnjem članu i prvaku Knjaževsko-srpskog teatra Ljubomiru Ubavkiću Penduli koji je preminuo prošle godine.
"Da se setimo ljudi koji su radni vek proveli u našem teatru i ostavili deo sebe ovom teatru i ovom gradu," kaže Miloš Krstović direktor Knjaževsko srpskog teatra.
U narednim danima publiku očekuje „Veče u čast glumca" ove godine posvećeno Dari Džokić, predstava „Izbeglica" američkog pozorišta iz Grinfilda, koju potpisuje reditelj Milan Dragičević, a o najboljima na ovogodišnjem „Joakim interfestu" odlučivaće žiri koji čine Zijah Sokolović, glumac, Ivana Vujić, reditelj, i Jelena Janjatović, kostimograf.
 
 
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.