Italijani traže stečaj za Zastava kamione

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2016, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italijani traže stečaj za Zastava kamione

Ročište na kome je trebalo da se donese odluka o otvaranju stečaja u fabrici Zastava kamioni nije održano jer se predstavnici te firme nisu pojavili u Privrednom sudu u Kragujevcu sa obrazloženjem da nisu uredno pozvani, pa je sudija Tatjana Todorović sledeće zakazala za 2. oktobar.

Predlog za uvođenje stečaja podnela je sudu italijanska firma Brembo iz Bergama kojoj Kamioni duguju 113.963 evra, a uz to potražuju da im se isplate troškovi postupka od 384.000 dinara, pišu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kragujevačke novine.

Prema navodima tog lista, u svom predlogu zastupnik italijanskog preduzeća navodi da je ispunjen uslov za otvaranje stečaja zbog nesposobnosti plaćanja, jer je račun Kamiona u neprekidnoj blokadi 528 dana za iznos duga od oko 817 miliona dinara.

Zastupnici italijanske firme podneli su dokaz da je kragujevačko preduzeće dužno da im plati dug po presudi ovdašnjeg Privrednog suda još iz 2006. godine, koja je postala pravosnažna i izvršna.

Međutim, izmenama i dopunama Zakona o privatizaciji Zastava kamioni su postali preduzeće od strateškog značaja, pa od firme sa takvim statusom nije moglo da se vrši prinudno naplaćivanje duga.

Promena statusa Kamiona nastaje 30. decembra prošle godine kada je ova firma, kao i drugi delovi Grupe Zastava vozila skinuta sa liste preduzeća od strateškog značaja i određeno da ode u stečaj. Samim tim ukinuta joj je zaštita od poverilaca, pa se čekalo ko će prvi od njih "povući nogu" i podneti predlog za otvaranje stečajnog postupka, pišu Kragujevačke novine.

Prema podacima Kragujevačkih novina, za razliku od komercijalnih poverilaca i države, zabrana prinudne naplate dugovanja nije postojala za plate radnicima. Tako je prošle godine stotine bivših radnika tužilo preduzeće za zaostale plate, pa su po presudama privatni izvršitelji počeli da prodaju mašine i hale ovog nekada velikog proizvođača lakih teretnih vozila.

To je označilo kraj nada u opstanak ovog preduzeća i najavu raspleta u vidu stečaja, jer je prošle jeseni država ponudila poslednji u nizu socijalnih programa, kada je preduzeće od preostala 72 spalo na samo šest radnika.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Zastava tiho nestaje, rasprodaje imovinu

Izvor: AutoBlog, 20.Avg.2016, 15:29

Stečaj pokrenut u somborskim „Specijalnim vozilima“, „Zastava automobilima“, a očekuje se i u fabrici kamiona. – „Zastava inpro“ prodala mašine za 287.000 evra Kragujevac – Mrcvarenju se bliži kraj – preostali delovi „Zastave“, nekada najvećeg industrijskog kompleksa na Balkanu,...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.