Genetičar Miodrag Stojković: Srbija na prekretnici

Izvor: Blic, 17.Jun.2012, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Genetičar Miodrag Stojković: Srbija na prekretnici

Srbija je na prekretnici na kojoj bira između nastavka evropskih integracija ili vraćanja unazad u nezdravi nacionalizam, izjavio je Miodrag Stojković, embriolog i vlasnik Specijalne bolnice za lečenje steriliteta u Leskovcu.

Objašnjavajući motive za ulazak u politiku na listi Demokratske stranke (DS) za Skupštinu Srbije, on je rekao da ga je motivisalo i to što se mnoge stvari

u Srbiji sporo menjaju.

- Ono što može da se uradi za šest meseci >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << traje dve do tri godine - naveo je Stojković i dodao da "to vreme ne možemo da vratimo".

Prema njegovoj oceni, to se najbolje vidi na primeru Instituta za matične ćelije u Kragujevcu, čiji je on osnivač.

Naši univerziteti nisu

u svetskom vrhu

Veliki problem za Srbiju, prema Stojkovićevim rečima, predstavlja to što su državni ni privatni univerziteti na Šangajskoj listi nisu među prvih 500.

- Beograd je na toj listi na sedam stotina i nekom mestu, Novi Sad je na toj listi na 1040. mestu. Imate i privatne univerzitete koji su na četiri hiljade i nekom mestu - rekao je Stojković.

- Novac je tu, projekat je tu, grad Kragujevac je dao lokaciju, Medicinski fakultet je završio celu papirologiju, ugovor o izgradnji je potpisan marta 2011. godine, ali to je još virtuelna stvar - rekao je Stojković.

- Kada vidite takve stvari, onda vam kroz glavu prolaze pametni studenti doktorskih studija, potencijalni budući naučnici, kojima nemate šta da ponudite - naglasio je Stojković, koji smatra da "vreme čekanja mora da se skrati i da prestanemo da kukamo kako nemamo para".

Upitan na kojoj poziciji vidi sebe, ako DS formira Vladu, Stojković je odgovorio:

- Svuda gde DS i Vlada misle da nešto mogu da doprinesem.

- Meni su na prvom mestu nauka i obrazovanje, ali bih najviše voleo pitanje nauke, jer postoji ogroman broj ljudi u Srbiji koji nešto mogu da pruže, ali nemaju uslove - objasnio je Stojković.
Pogledaj vesti o: Kragujevac,   Leskovac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.