Fabrika stakla iz Paraćina odlazi u stečaj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Sep.2017, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fabrika stakla iz Paraćina odlazi u stečaj

Privredni sud u Kragujevcu danas je doneo odluku o otvaranju stečajnog postupka nad Srpskom fabrikom stakla iz Paraćina. Postupak je pokrenut na osnovu predloga čačanske firme Veksilum Balkan, koja na osnovu ugovara o zajmu, potražuje isplatu duga koji premašuje iznos od 47 miliona evra.

Privredni sud u Kragujevcu je nakon više od tri sata suđenja doneo odluku da Srpska fabrika stakla iz Paraćina odlazi u stečaj. Predstavnici Srpske fabrike stakla po zakonu imaju pravo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da u narednih osam dana podnesu žalbu, ali to neće odložiti pokretanje stečajnog postupka. U paraćinskoj staklari zaposleno je 819 radnika.

"Samo otvaranje stečajnog postupka ne treba da shvate kao haos, anarhiju, kao užas jer postoji mogućnost da se u postupku reorganizacije ponovo osnaži fabrika i krene da radi kao što je radila i ranije, bez problema o poslovanju ili da eventualno, ako nema uslova za reorganizaciju u postupku bankrota, da se proda kao pravno lice, promeni osnivač i na dalje radi bez ikakvih upliva i elemenata vođenja stečajnog postupka", kaže Branislav Jovović, stečajni sudija Privrednog suda u Kragujevcu.

Dug iznosi više od 47 miliona evra, a nastao je u periodu poslovanja iz 2012. i 2013. godine kada je vlasnik fabrike bila bugarska firma Glas industri.

"Dug potiče od firme Glas industri iz Bugarske koja je istovremeno i suvlasnik kapitala staklare. To je primarni dug. Taj dug je preko ugovora o ustupanju potraživanja došao do Veksilum Balkana koji je podneo ovaj predlog o pokretanju stečaja. Reč je o istom potraživanju i nije bilo sporno da li potraživanje postoji. Ono postoji, a dužnik osporava nama da mi imamo status poverioca", kaže Vojislav Ilić, advokat firme D.O.O. Veksilum Balkan

Ukoliko pravni tim Srpske fabrike stakla podnese žalbu, konačnu odluku imaće Apelacioni sud.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.