Đilas: DS-u potrebni novi ljudi

Izvor: B92, 29.Sep.2012, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas: DS-u potrebni novi ljudi

Beograd -- Dragan Đilas kaže da je u Kragujevcu predsednicima opštinskih odbora DS predstavio svoj program, ali da to nije njegova zvanična kandidatura za predsednika DS.

"To nije zvanična kandidatura, jer očekujem stav odbora kojima sam predstavio politički program", rekao je aktuelni zamenik predsednika DS.

Podsetimo, Đilas je trenutno zamenik predsednika DS i još nije zvanično podneo kandidaturu za predsednika demokrata. Stranački odbori će od sledeće nedelje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prijavljivati svoje kandidate za lidera stranke.

Prema nezvaničnim saznanjima B92, Đilas je na sastanku u u hotelu "Šumice" u Kragujevcu, poručio da su Demokratskoj stranci potrebni novi ljudi i nova energija. On je istakao da nijednog člana te partije ne sme da bude stramota što je član DS.

Takođe je naveo da ne želi da za demokrate glasa bilo ko jer su manje loši, nego zato što su bolji i naglasio da niko ne sme da kaže nijednu negativnu reč o aktuelnom predsedniku DS Borisu Tadiću, jer je veliki državnik.

Đilas je svojim partijskim kolegama poručio i da DS mogu da predstavljaju samo oni članovi koji nemaju nijednu mrlju, a ostvaruju rezultate.

Aktuelni predsednik DS Boris Tadić izabran je u Briselu za člana Predsedništva Partije evropskih socijalista.

Đilas na današnjem sastanku nije predstavio svoje kandidate za potpredsednike DS. Kako saznajemo, on će za potpredsednike stranke predložiti Bojana Pajtića, koji i sada obavlja funkciju potpredsednika, Jovana Marića iz Užica, Vesnu Martinović iz Pančeva i Dejana Nikolića iz Sokobanje.

Iako sastanak nije bio otvoren za javnost, reporter B92 javio je da su se prisutnima, pored Đilasa, obratili i Pajtić, Stojković i Obradović.

Pajtić je nakon sastanka za B92 izjavio da je ovaj skup suštinski zvaničan početak kampanje kandidata za predsednika stranke. On je istakao i da DS treba da se u narednih šest meseci profiliše kao najjača stranka u zemlji.

Pajtić je ranije danas rekao i da lider DS Boris Tadić treba, bez obzira na rezultate stranačkih izbora, da ostane na visokoj poziciji u DS.

"Ovo nije kampanja protiv Tadića, ili bilo kog drugog kandidata, već razgovor u kome će se tražiti način kako da posle izborne skupštine, u slučaju da pobedi Đilas, Boris Tadić ostane u partiji", objasnio je on.

Član predsedništva DS Božidar Đelić uveren je da će kandidaturu Đilasa za predsednika DS podržati više od 100 stranačkih odbora, od 120 koliko ih je prisustvovalo sastanku u Kragujevcu.

Sastanku, koji je počeo oko 14 sati, prisustvovali su i Milica Delević, Oliver Dulić, Božidar Đelić, Goran Ješić, Milan Marković, Borislav Stefanović i Aleksandar Šapić, bivši gradonačelnik Niša Miloš Simonović, genetičar Miodrag Stojković i bivši savetnik predsednika Srbije za Kosovo Mlađan Đorđević. Skupu su prisustvovali predstavnici oko 120 od 170 opštinskih odbora DS, odnosno svih 44 iz Vojvodine, 17 iz Beograda i 59 iz drugih delova Srbije.

"Očekujem da će više od 100 odbora predložiti Dragana Đilasa da nas predvodi, ne samo za predsedničke izbore unutar DS, nego i onom što je najbitnije, a to je bitka da građani imaju alternativu za ovu vlast koja neće obezbediti boljitak", rekao je Đelić.

On je dodao da je današnjim sastankom predsednika stranačkih odbora DS zvanično počela kampanja kandidata za predsednike, jer kako je rekao, u DS ne može niko sam da se kandiduje, već ga moraju predložiti drugi za kandidata.

"Uveren sam da će izborom Dragana Đilasa za predsednika i Bojana Pajtića za njegovog zamenika, a videli smo da su oni na istoj liniji i da će zajedno raditi na obnovi stranke i njenoj decentralizaciji, DS veoma brzo biti ona alternativa koja je potrebna Srbiji", rekao je Đelić.

On je dodao da podrška Đilasu dolazi ne samo iz Beograda i Vojvodine, nego i iz Šumadije, sa zapada, istoka i juga Srbije, a preneo je i da je Đilas pristao da prihvati kandidaturu za lidera DS ukoliko postoji jaka podrška stranačkih odbora.

"U danima koji dolaze očekujem da Đilas prihvati kandidaturu. On će objaviti i predlog za druge funkcionere. Danas smo videli da ovo nije bitka za stolice, nego za mnogo jaču DS", rekao je Đelić.

On je rekao da je na sastanku bilo reči o tome šta DS može da ponudi građanima i državi, jer ta stranka mora da uči lekcije iz poraza, da iz izborne skupštine izađe ojačana, i da pre dovršetka mandata ove vlade, bude potpuno sposobna konstruktivna i energična opozicija.

Đelić je u intervjuu za "Novosti" rekao da će "vreme tek pokazati ogroman doprinos i istorijske zasluge Borisa Tadića ne samo za Srbiju nego za ceo region", ali da su glasači DS poslali jasnu poruku da žele da se stvari menjaju i u Srbiji i unutar DS.

I predsednik kragujevačkih demokrata Dušan Obradović potvrdio je ranije Tanjugu da će Đilas danas objaviti svoju kandidaturu za predsednika stranke, kao i da će saopštiti kandidate za druge stranačke funkcije s kojima on računa i, praktično, započeti kampanju za unutarstranačke izbore 10. novembra.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Đilas se kandiduje za predsednika DS-a

Izvor: Akter, 29.Sep.2012

Dragan Đilas predstavio je u Kragujevcu program i zatražio podršku za kandidaturu za predsednika Demokratske stranke

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.