Direktor se odrekao pola plate

Izvor: Blic, 20.Dec.2012, 03:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor se odrekao pola plate

Novi direktor Kliničkog centra u Kragujevcu Nebojša Arsenijević tražio je da mu se plata smanji na pola od one koju je zatekao i sada zarađuje 117.000 dinara. Prethodni direktor Slobodan Obradović je zarađivao oko 245.000 dinara ili više nego dvostruko.

Za vreme njegovog mandata dug ustanove uvećan je za 2,2 miliona evra, a višak plate je primao iz kase Kliničkog centra.

Kako je za “Blic” izjavio Nebojša Arsenijević, koji je do pre tri meseca bio dekan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Medicinskog fakulteta, nema logike da direktor prima veću platu od one koja je propisana zakonom, ukoliko ustanova koju vodi ne zarađuje novac.

- Postao sam direktor Kliničkog centra koji posluje u minusu. Zbog toga sam tražio od Upravnog odbora da mi se plata svede na nivo koji daje država. O zaradi prethodnog direktora neću da pričam. Da sam pristao da primam veću zaradu, čini mi se da onda ne bih mogao nikome ništa da prigovorim u celom Kliničkom centru. Tek kada se napravi neki pomak i kada budemo imali pozitivne bilanse, tada može da se računa na povećanje plate - kaže Arsenijević.

Isti upravni odbor je doneo odluku da se bivšem direktoru plata poveća, ali je odlučio i da se novom smanji.

Odlukom od 10. maja 2010. godine utvrđena je zarada direktora od 200.000 dinara. Na tu sumu se obračunavao minuli rad i ostali dodaci.

Predsednik Upravnog odbora Dragan Stevović kaže da ima sedam članova UO i da je „četvoro postavila Vlada Srbije, a troje je iz redova zaposlenih“.

- Kada se odlučivalo o povećanju plate direktoru, ja sam bio protiv, dvoje je bilo uzdržano, a četvoro za. Tako je bivšem direktoru povećana plata. Bio sam nadglasan, a možda bih i podneo ostavku u znak protesta, ali nisam mogao jer me je postavila država - kaže Stevović.

Dok Upravni odbor poštuje želje direktora, pa čas povećava, a onda i smanjuje plate, računica pokazuje da je Klinički centar, barem što se finansija tiče, u katastrofalnom stanju.

Bivši ministar zdravlja Zoran Stanković je prošle godine u decembru izneo podatak da je KC ustanova „koja najviše duguje, i to 1,4 milijardi dinara, odnosno 14 miliona evra.“

Ukupna dugovanja su pri predavanju dužnosti novom direktoru u septembru 9,423 miliona evra, i za 2,2 miliona evra su veća nego pre dve i po godine. U isto vreme, Fond za zdravstveno osiguranje KC duguje 9,1 milion evra za usluge koje su priznate, ali nisu plaćene.

Centar brine o zdravlju dva miliona žitelja centralne Srbije, ima više od 2.000 zaposlenih, a u posteljama svakoga dana leži više od 1.200 bolesnika. Dnevno kroz centar prođe više od 1.000 pacijenata koji se ne zadržavaju na bolničkom lečenju.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.