Da stvaraoci progovore, a političari zaćute

Izvor: Šumadija Press, 06.Maj.2015, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da stvaraoci progovore, a političari zaćute

Raskošna, gorda i slobodna carska ptica kraguj, dala je Kragujevcu osim imena, još mnogo toga što ga i danas krasi, rečeno je na današnjoj svečanoj sednici Skupštine grada.

– Na osnovu nje kreiran je deo naše kolektivne svesti, bez kojeg nije moglo da se veruje da će mala varoš da napravi čudo onog vremena, poput prvog pozorišta, prve gimnazije, prve Visoke škole, preteče beogradskog Univerzitetam, prvih novina, apoteke, prvog industrijskog arsenala i prve sijalice >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << u Srbiji. Bez vere u čuda i posvećenosti njegovih ljudi grad ne bi mogao da dosanja san o proizvodnji automobila, savremenog oružja, Univerzitet sa 12 fakulteta, da obrazuje stručnjake koji pronose ime grada u novom svetu u kojem informacije putuju mnogo brže nego što je putovao prvi telegrafski saobraćaj između Kragujevca i Beograda – rekao je Radomir Nikolić, gradonačelnik Kragujevca, na svečanoj sednici povodom Dana grada.

On je naglasio da zahvaljujući viziji i istrajnosti Kragujevac iz Kragujevca danas dolazi desetina srpskog proizvoda:

– Naša želja je da nakon konsolidacije i sagledavanja problema nezaposlenoisti damo podršku i učinimo da u naše ime progovore stvaraoci kulture a da političari ućute. To će biti kapitalno ulaganje.

Đurđevdan, koji svake godine „pada“ 6. maja, za Dan Kragujevca proglašen je u aprilu 1996. godine, na sednici gradske Skupštine. Na taj dan 1818. godine, grad na Lepenici, na Skupštini, u istoriji poznatoj kao Đurđevdanska, održanoj u manastiru Vraćevšnica, proglašen je za prestonicu tadašnje Kneževine Srbije, za šta je, naravno, najzaslužniji bio knjaz Miloš Obrenović.

Obeležavanje tog praznika, u Kragujevcu se, po tradiciji održava u Sali stare Skupštine Srbije, koja se nalazi u porti Stare crkve. Sagrađena je 1859. godine, na mestu gde su se pre toga organizovana skupštinska zasedanja, a sednice Narodne skupštine tu su održavane sve do 1859. godine.

Danas su se odbornici Skupštine grada i gosti preselili u ovo zdanje, kojom prilikom su uručena najviša priznanja grada za višegodišnji doprinos Kragujevcu, ali i rezultate u prošloj godini.

Za zaslužnog građanina Kragujevca proglašen je Dragiša Nedović, posthumno. Ovaj samouki pesnik, muzičar i tekstopisac poklonio je narodu, jer se danas pevaju kao izvorne ili starogradske, mnoge pozante pesme, poput „Siromah sam, druže“, prve koju je napisao i komponovao, pa „U lijepom, starom, gradu Višegradu“, „Stani, stani Ibar vodo“, „Kad si bila mala Mare“ i brojne druge.

Godišnje, Đurđevdanske nagrade grada Kragujevca dobili su Nevenka Đelić, urednik Dopisništva RTS-a za novinarstvo, Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Vukašin Marković“, za obrazovanje, Ljubica Žikić, predsednikca Kola srpskih sestara za humanitarni rad, književnik Bratislav Milanović za umetnost i Ženski rukometni klub Radnički za sport. Plaketu Svetog Đorđa dobila je Gradska organizacija Crvenog krsta.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.