Čuvanje matičnih ćelija koštaće manje od 1.000 evra

Izvor: Blic, 02.Mar.2011, 01:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čuvanje matičnih ćelija koštaće manje od 1.000 evra

KRAGUJEVAC - U Centru za matične ćelije koji će biti osnovan pri Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, deponovanje matičnih ćelija koštaće 1.000 evra i biće znatno jeftinije nego u inostranstvu - rekao je dr Miodrag Stojković, rukovodilac Centra koji će početi sa radom u proleće 2012. godine.

Za izgradnju objekta i nabavku opreme za budući Centar za matične ćelije u Kragujevcu, Ministarstvo za nauku, grad >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kragujevac i Medicinski fakultet obezbediće 5,17 miliona evra. Glavni projekat je već završen i izgradnja Centra površine 4.000 kvadrata počeće na proleće, a završetak se očekuje na leto 2012. godine.

Razvoj Centra za matične ćelije u Kragujevcu trebalo bi da omogući primenu matičnih ćelija u klinici, lečenju neurodegenerativnih i autoimunih bolesti, poput oštećenja kičmene moždine, Parkinsonove i šećerne bolesti.

Protokolom koji su juče na Medicinskom fakultetu potpisali ministar Božidar Đelić, gradonačelnik Veroljub Stevanović i dekan Nebojša Arsenijević država će obezbediti 4,25 miliona evra, a grad i fakultet 40, odnosno 20 miliona dinara. U Centru će raditi 25 stručnjaka iz celog sveta na čelu sa našim profesorom dr Miodragom Stojkovićem iz Leskovca.

- Čuvanje matičnih ćelija u banci u Kragujevcu smanjiće troškove ne samo zdravstvu nego i ljudima koji žele da ih deponuju i koštaće manje od hiljadu evra - rekao je Stojković.

Naši građani sada matične ćelije šalju u Belgiju, Grčku, Švajcarsku i to košta oko 1.800 evra. Stojković je rekao da banka matičnih ćelija u Kragujevcu neće biti samo banka za deponovanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce, već i za embrionalne i druge, jer sve matične ćelije imaju svoju primenu, zavisno od bolesti.

Povezane vesti: Vodeća evropska banka matičnih ćelija i u Srbiji Čuvanje matičnih ćelija u Srbiji

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.