Ðurić: Želimo mirne odnose, nećemo žmuriti pred pritiscima

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Dec.2014, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ðurić: Želimo mirne odnose, nećemo žmuriti pred pritiscima

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je danas da Beograd pregovara sa Prištinom jer želi normalne i mirne odnose, ali nije spreman da žmuri pred pritiscima i perfidnim i kontinuiranim napadima na interese srpske zajednice.

Ðurić je za B92 rekao da Beograd želi da proces pristupanja Srbije EU bude što je moguće više odvojen od razgovora o normalizaciji odnosa sa Prištinom i da je spreman da razgovara sa svakim sagovornikom kojeg izaberu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << legitimno izabrani predstavnci Albanca.

"Ne verujemo da napredak Srbije u procesu pridruživanja treba da zavisi od toka dijaloga i od toga kakva je jednog dana dobra volja nekih političara u Prištini da prave ili ne prave kompromise", rekao je Ðurić i dodao da Beograd ne pregovara s Prištinom zato što je slab, već zarad normalnih i mirnih odnosa.

Upitan da li će priznavanje nezavisnosti Kosova biti uslov da Srbija uđe u EU, Ðurić je rekao da odluke o proširenju EU donosi na osnovu stavova država članica, tako da će uslovi pod kojima će jednog dana Srbija pristupati uniji zavisiti od njihovih stavova.

On je rekao da se Vlada Srbije bori da popravi položaj i uticaj Srba na Kosovu i da se u skladu sa Ustavom bori protiv proglašene nezavisnosti Kosova u svim domaćim i međunarodnim forumima.

"To je naša politika i mi je sprovodimo uvažavajući činjenicu da postoji veliki broj onih koji misle drugačije", rekao je Ðurić.

Povodom pisanja medija da često na Kosovo putuje helikopterom što građane košta 280.000 dinara, Ðurić je rekao da najčešće ide automobilom, ali da je u više navrata, kad je to bilo neophodno, putovao i helikopterom.

"Bilo je situacija kad sam poželeo da putujem i mlaznim avionom, zato što je, nažalost, situacija bila takva. Ipak, najčešće idem automobilom, i trudimo se da uštedimo što je moguće više", rekao je Ðurić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.