Život uz administrativnu liniju, na korak od pritvora

Izvor: RTS, 02.Dec.2018, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Život uz administrativnu liniju, na korak od pritvora

Opština Medveđa se graniči sa tri opštine na Kosovu i Metohiji – Kosovskom Kamenicom, Prištinom i Podujevom. Na administrativnoj liniji dugoj 55 kilometara samo je jedan prelaz, drugi kod sela Sponce prištinske vlasti ne priznaju, pa su česta privođenja Srba. Prošlog vikenda priveli su majku šestoro dece i njenog komšiju. Život uz administrativnu liniju nije lak.
Bez slobode kretanja teško se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << živi, kaže Slobodan Sarić iz Sponca kod Medveđe čija se kuća i imanje nalaze na samoj administrativnoj liniji.

"I to malo naroda što je ostalo ne može da održava svoje imanje, jer ovde mahom imamo imanja u tri opštine Podujevo, Medveđa i Kuršumlija", objašnjava Sarić.
I seosko groblje ostalo je sa druge strane linije. Par stotina metara ostalo je nepremostivo.
"Odavde se vidi livada, to je moja livada i tu sam ja kosio i čuvao ovce. Međutim, sada je nemoguće preći samo ovaj potok i doći do naših kuća", ističe Goran Perović.
Samo jedan korak nakon table koja označava teritoriju Kosova dovoljan je da vas privedu kosovske policijske snage. A, jedina kuća u Medragovacu je na jedan kilometar od table. Do nje se, nažalost, može doći samo preko prelaza Mutivode – što znači stotinu kilometara skroz okolo.
Prištinske vlasti više ne priznaju prelaz Kapija 3A u Sponcu. Oslonjeni na Medveđu koja ih je lečila, pomagala, čistila puteve, dvadesetak srpskih porodica u poslednjoj deceniji napustilo je podujevsko selo Medragovac.
"Dok su bili Česi mi smo mogli da prelazimo, kad su bili Francuzi mi možemo da prođemo, kad dođu Amerikanci mi ne možemo da prođemo", navodi Goran Perović.
Predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić kaže da taj prelaz od 2011. godine nije označen.
"Jako puno je otežan život tim našim ljudima. Nažalost sada je ostalo samo dvoje starih ljudi", dodao je Arsić.
Sa vekovne dedovine Peroviće ništa neće oterati
I oni, Radisav i Milica Perović, posle najnovijeg privođenja njihove ćerke Milene sa nešto malo stoke došli su u Medveđu.
"Da ne može da mi dođe kum, prijatelj, drug, šta ja znam ko i to je vrlo teško", kaže Radisav Perović.
Hrabra i uporna, samohrana majka šestoro mališana nije se uplašila privođenja i zadržavanja u Lužanu, a potom u Podujevu.
"Tu su koreni da kažem, ako izgubite to izgubili ste identitet, izgubili ste ono što su nekada naši gradili i dede i za šta se prolila krv", naglašava Milena Milojković Perović iz Medveđe.
Sa vekovne dedovine Peroviće ništa neće oterati. Kosmetska mahala Sekirača oživeće na proleće. Valja obraditi skoro 50 hektara zemlje.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.