Zg negoduje zbog Tadića i Jeremića

Izvor: B92, 27.Avg.2011, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zg negoduje zbog Tadića i Jeremića

Zagreb -- Ambasadoru Srbije u Zagrebu Hrvatska je zvanično izrazila nezadovoljstvo zbog "neprihvatljivih i uvredljivih izjava" zvaničnika Srbije.

Protest se odnosi na izjave predsednika Srbije Borisa Tadića i šefa diplomatije Vuka Jeremića.

Državni sekretar za politička pitanja u hrvatskom Ministarstvu spoljnih poslova i evropskih integracija Mario Nobilo izrazio je nezadovoljstvo ambasadoru Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Stanimiru Vukićeviću zbog tih izjava.

Vukićeviću je poručeno da je "Hrvatska priznala Kosovo kao nezavisnu državu sa kojom, kao i sa svim zemljama jugoistočne Evrope, uključujući i Srbiju, razvija prijateljske odnose na načelima uzajamnog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta i u evropskom duhu doprinosi regionalnoj stabilnosti i bezbednosti", navodi se u danas objavljenom saopštenju na sajtu hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija.

U saopštenju se ističe da se Hrvatska, istovremeno, snažno zalaže za zaštitu svih ljudskih i manjinskih prava na Kosovu i za obnovu dijaloga između Beograda i Prištine.

"Hrvatska politika širenja dijaloga i međusobnog uvažavanja u saglasnosti je s politikom naših partnera u Evropi i saveznika u NATO i od takve politike Republika Hrvatska neće odustati. Taj smer uključuje i perspektivu članstva u evuroatlantskim strukturama za sve zemlje jugoistočne Europe", navodi se u saopštenju.

Poslednji istupi premijerke hrvatske Jadranke Kosor, u kojima govori o prijateljstvu njene zemlje sa Kosovom i pozdravlja haškog optuženika Antu Gotovinu, dodatno su podigli visoku temperaturu na liniji Beograd - Zagreb.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor je tokom boravka u Prištini, poručila da su Hrvatska i Kosovo "stari prijatelji", i da je to "prijateljstvo obnovljeno tokom poslednjeg rata protiv režima Slobodana Miloševića", kao i da se temelji na "zajedničkoj borbi protiv velikosrpskih ambicija".

Kosorova je prethodno uzburkala javnost dve zemlje izjavom u kojoj pozdravlja haškog optuženika Antu Gotovinu, koji je osuđen za ratne zločine protiv Srba.

Predsednik Srbije Boris Tadić je reagovao, u intervjuu Tanjugu, izjavom da on nikada ne bi pozdravio optužene ili osuđene u Haškom tribunalu, i da to nijedan demokratski političar ne može da učini.

"Oni koji su optuženi ili osuđeni u Haškom tribunalu su ljudi koji su učinili mnogo protiv civilizacije. Nemoguće je ako ste demokrata upućivati pozdrave ljudima koji su optuženi za zločine protiv čovečnosti", istakao je predsednik Srbije.

On je izrazio razočaranje zbog toga što EU nije reagovala na takvo ponašanje predstavnika vlade Hrvatske, i taj stav je, kako je rekao, izneo i u razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je takođe reagovao na ponašanje Kosorove, rekavši da "kome je ona prijatelj tome ne trebaju neprijatelji".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatska: Uvredljive izjave iz Srbije

Izvor: Šumadija Press, 27.Avg.2011

Državni sekretar za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) Hrvatske Mario Nobilo izrazio je nezadovoljstvo ambasadoru Srbije..

Nastavak na Šumadija Press...

ZAGREBU TADIĆEVE I JEREMIĆEVE IZJAVE UVREDLJIVE

Izvor: Kurir, 27.Avg.2011

ZAGREB - Državni sekretar za politička pitanja u hrvatskom Ministarstvu spoljnih poslova i evropskih integracija Mario Nobilo izrazio je nezadovoljstvo ambasadoru Srbije Stanimiru Vukićeviću zbog, kako je saopšteno, neprihvatljivih i uvredljivih izjava predsednika Srbije Borisa Tadića i šefa diplomatije...

Nastavak na Kurir...

Neprihvatljive izjave Tadića i Jeremića

Izvor: RTS, 27.Avg.2011

U saopštenju MSP Hrvatske, upućenom ambasadoru Srbije u Zagrebu, državni sekretar Mario Nobilo izrazio nezadovoljstvo zbog "neprihvatljivih i uvredljivih" izjava predsednika Srbije Borisa Tadića i šefa diplomatije Vuka Jeremića povodom posete Jadranke Kosor Prištini...Državni sekretar za politička...

Nastavak na RTS...

Zagreb: Neprihvatljive izjave Tadića i Jeremića

Izvor: RTS, 27.Avg.2011

U saopštenju MSP Hrvatske, upućenom ambasadoru Srbije u Zagrebu, državni sekretar Mario Nobilo izrazio nezadovoljstvo zbog "neprihvatljivih i uvredljivih" izjava predsednika Srbije Borisa Tadića i šefa diplomatije Vuka Jeremića povodom posete Jadranke Kosor Prištini...Državni sekretar za politička...

Nastavak na RTS...

Zagreb negoduje zbog Tadića i Jeremića

Izvor: RTV Pink, 27.Avg.2011

. . . Ambasadoru Srbije u Zagrebu Hrvatska je zvanično izrazila nezadovoljstvo zbog "neprihvatljivih i uvredljivih izjava" zvaničnika Srbije.Protest se odnosi na izjave predsednika Srbije Borisa Tadića i šefa diplomatije Vuka Jeremića. . .

Nastavak na RTV Pink...

KOSOROVA OŠTRO KRITIKOVALA TADIĆA

Izvor: Kurir, 28.Avg.2011, 02:02

ZAGREB - Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor rekla je, komentarišući reakciju predsednika Srbije Borisa Tadića zbog njene posete Kosovu, da smatra da se tu ne radi o diplomatskom ratu, ali je srpskom predsedniku uputila niz kritika..ZAGREB - Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor rekla je, komentarišući...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.