Zatvorene sve radnje na severu Kosova

Izvor: RTS, 01.Jul.2019, 07:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvorene sve radnje na severu Kosova

U znak protesta zbog trgovinske blokade i takse od 100 odsto koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije, zatvorene su sve prehrambene trgovine, radnje, dućani i kiosci s robom na severu Kosova i Metohije.
Ne rade pekare, benzinske pumpe, apoteke, saloni lepote, ugostiteljski objekti. Građani su ovih dana pravili zalihe, a predsednik Udruženja privrednika na severu KiM Radoš Petrović kaže za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << RTS da će ova mera biti na snazi sve dok Priština ne ukine takse.

"Upozoravali smo da ne možemo da poslujemo ovako sa taksama i evo šta se dešava. Dok traju takse, dok ne možemo da nabavljamo robu normalno i radimo kao normalan svet, ovo će trajati", rekao je Petrović govoreći za Dnevnik RTS-a. 
Ukazuje da je ova akcija privrednika počela spontano, pošto su jedan po jedan ostajali bez robe.
"Svi su se solidarisali, nije fer da neko radi, a neko ne", naglašava predsednik Udruženja privrednika na severu KiM.
Podseća da iz vlasti u Beogradu postoji obećanje da žitelje severa KiM neće ostaviti gladne i poziva međunarodnu zajednicu da se što pre uključi u rešavanje problema.
Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da država Srbija čini sve da pomogne našem narodu, da naš narod ne bude gladan.
"Situacija je veoma teška mi činimo sve da preovlada razum u ovoj situaciji. Zato je važno da međuanrdona zajednica shvati ovu situaciju i da natera Prištinu da prekine sa suludim akcijama da se snabdevanje osnovnim životnim namernicama nastavi da se izbegne humanitaran kriza", istakao je Petković. 
Priština je takse od 100 odsto uvela pre više od sedam meseci. Međunarodnoj zajednici upućeni su iz Beograda brojni apeli, protesti, diplomatske inicijative, što, međutim, nije urodilo plodom. 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Zatvorene sve radnje na severu Kosova

Izvor: Radio 021, 01.Jul.2019

Sve prehrambene trgovine, radnje, dućani i kiosci s robom na severu Kosova i Metohije zatvoreni su danas u znak protesta zbog trgovinske blokade i takse od 100 odsto koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije...Ne rade pekare, niti drugi ugostiteljski objekti...Radoš Petrović, predsednik...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.