Zapaljene dve kuće Srba povratnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2012, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapaljene dve kuće Srba povratnika

KLINA, PRIŠTINA -

U selu Drenovac kod Kline nešto posle ponoći nepoznati počinioci zapalili su dve kuće Srba povratnika.

Predstavnik povratnika Srba u tom selu Nenad Stašić rekao je agenciji Beta da je kuća čiji je vlasnik povratnik Milovan Radosavljević skoro potpuno izgorela, a da je u kući Arse Stepića plamen uništio unutrašnjost.

U vreme kada je požar podmetnut, Radosavljević je bio na slavi u drugom selu i tokom noći nije imao čime da se vrati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kući, a Stepić je bolestan i već nekoliko dana nalazi se u bolnici u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Vatrogasci su tokom noći ugasili požar, a policija se još nalazi na licu mesta i očekuje se tim koji će izvršiti uviđaj, rekao je Stašić.

U Drenovcu ima osam povratnika, odnosno pet povratničkih porodica, a Stašić kaže da su povratnici zbog podmetnutih požara veoma uznemireni.

Prošle nedelje, 12 raseljenih Srba potpisalo je ugovor o obnavljanju njihovih porušenih domova da bi mogli sa porodicama da se vrate u njih.

Povratnici u tom selu ocenjuju da je upravo nastojanje i tih 12 raseljenih porodica da se vrate uzrok što je neko noćas podmetnuo požare, odnosno da je to poruka da se Srbi ne vraćaju u Drenovac.

U Drenovcu su pre dve noći nepoznati počinioci ukrali i dve pumpe za bunare sa kojih se povratnici snabdevaju vodom.

Prošle nedelje u tom selu i još desetak drugih sela klinske opštine nepoznati počinioci su postavili letke kojima je takozvana Nacionalna vojska Albanaca poručila Srbima da se sele.

Osuda Ministarstva za KiM

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju osudilo je danas paljenje kuća Srba povratnika u selu Drenovac kod Kline i zatražilo od Euleksa da pronađe počinioce tog dela.

"Pozivamo sve relevantne međunarodne faktore u Pokrajini da svojim autoritetom primoraju takozvane prištinske institucije i zvaničnike kosovskih Albanaca da, umesto pompeznog najavljivanja plana za sever Kosmeta, istinski obezbede sigurnost i bezbednost kosovskih Srba južno od Ibra i da suzbiju albanski ekstremizam, umesto što ga podstiču", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo navodi da je više puta upozoravalo predstavnike međunarodne zajednice na konstantne napade i težak položaj Srba povratnika na Kosovu i Metohiji, a posebno na pogoršanje situacije u okolini Kline u kojoj žive srpski povratnici.

"Ministarstvo traži od Kfora da pojača prisustvo u povratničkim selima u okolini Kline i zaštiti živote i imovinu Srba od albanskih ekstremista. Paljenje kuća u selu Drenovac, kao i ostali nerasvetljeni napadi na povratnike pokazuju kakav je stav i odnos Prištine prema povratku prognanih i raseljenih Srba", navodi se u saopštenju.

Kosovski MUP osudio spaljivanje kuća

Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova oštro je danas osudilo incident koji se dogodio u selu Drenovac.

U saopštenju kosovskog MUP-a koje je dostavljeno Tanjugu, navodi se da je slučaj kvalifikovan kao "izazivanje opšte opasnosti - podmetanje požara" i pod istragom je od strane regionalne istražne jedinice iz Peći, jedinice forenzika i jedinice "K9".

Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je građane da sarađuju sa kosovskom policijom u otkrivanju počinilaca ovog slučaja kako bi se odgovorni izveli pred lice pravde.

Kosovski MUP podseća da je njihov zadatak očuvanje sigurnosti svih građana i da su danas više nego ikada odlučni da zaštite živote i imovinu svih građana.

"Nećemo dozvoliti da takva kriminalna dela štete naporima institucija Republike Kosova u izgradnji tolerantnog društva zasnovanog na poštovanju ljudskih prava, bez obzira na etničku pripadnost, religiju ili politička uverenja", dodaje se u saopštenju.

Takođe, u saopštenju se navodi da su sloboda kretanja i prava korišćenja imovine svih građana na Kosovu zagarantovani Ustavom.

Spaljivanje kuća osudili srpski ministri u kosovskoj vladi

Srpski ministri u kosovskoj vladi najoštrije su danas osudili spaljivanje dve kuće u selu Drenovce, opština Klina, čiji su vlasnici Srbi povratnici.

Potpredsednik kosovske vlade Slobodan Petrović izjavio je da je spapljivanje srpskih kuća kriminalni akt uz ocenu da se radi o "kukavičkom činu" i zastrašivanju koje ne doprinosi pomirenju i napretku na Kosovu.

"Ravnodušnost i nedostatak volje da se ovakva dela kazne vode produbljivanju loših odnosa među građanima Kosova. Zato pozivam sve nadležne da pronađu počinioce paljenja kuća povratničkih porodica u Drenovcu", kazao je Petrović.

Ovo je nastavak incidenata prema povratničkoj zajednici na Kosovu, a posebnu u Klini, i ovaj negativni trend se svakodnevno prati, rekao je Petrović uz naglasak da će Samostalna liberalna stranka, čiji je predsednik, uložiti uticaj da se obezbede uslovi za život svim povratničkim porodicama na Kosovu.

Ministar za zajednice i povratak Radojica Tomić, takođe je oštro je osudio incident u Drenovcu i zatražio od nadležnih institucija da se slučaj do detalja ispita i da se počinioci što pre privedu pravdi.

"Ovo je loš signal koji se šalje i povratnicima ali i kosovskoj vladi i međunarodnoj zajednici", rekao je Tomić.

On je ocenio da se neće dozvoliti da bilo kakvi potezi, koji imaju za cilj provokaciju i zastrašivanje povratnika, spreče obezbeđivanje povratka svima koji na to imaju pravo.

Sledi pregled incidenata poslednjih godina čija su meta bili Srbi na KiM:

19. jun 2010. - U selu Žač u opštini Istok rafalnom paljbom pucano na šatore UNHCR u kojima su smešteni povratnici Srbi. U to mešovito selo vratilo se 29 srpskih porodica, Albanci su više puta kamenjem gađali kamp zbog čega je četvoro povratnika ponovo otišlo u centralnu Srbiju.

24. januara 2011. - Kosovski Srbin Branislav Milovanović (49), povratnik u selo Opraške u Metohiji, teško je povređen kada su ga trojica nepoznatih mladića pretukli ispred njegove kuće.

2. oktobar 2011 - U selu Zrze početkom ubijen je Aleksandar Putnik, a njegov sin Dobrica ranjen.

20. oktobra 2011 - Dobruši kod Peći ubijen je Miodrag Komatina, a Dejan Bogićević i Draško Ojdanić su ranjeni.

25. februara 2012 - Petoricu Srba, četiri pripadnika MUP Srbije i penzionisanog matičara, uhapsila specijalna jedinica Kosovske policije Rosu, zbog sumnje da su navodno ugrožavali pravni poredak Kosova. Uhapšeni su u policijskoj upravi Gnjilane izmeštenoj u Vranje radili na izdavanju pasoša i vozačkih dozvola. Iz pritvora su pušteni 31. marta.

27. marta 2012 - Policija Kosova je u mestu Bela zemlja nedaleko od prelaza Končulj, uhapsila predsednika srpske opštine Vitina Srećka Spasića, dvojicu radnika opštinske uprave i pripadnika MUP-a Srbije iz policijske uprave Uroševac, jer je kod njih pronađen izborni materijal za izbore u Srbiji. Pušteni su iz pritvora posle dva dana.

4. aprila 2012 - U centru Gračanice grupa navijača albanske nacionalnosti nasrnula je na meštane koji su se oko 16.30 sati zatekli u centru i tom prilikom naneli telesne povrede dvojici srpskih mladića.

4. aprila 2012 - U Prištini kamenovana vozila delegacije Srbije koja su obezbeđivali pripadnici kosovske policije. Uhapšene dve osobe za koje se sumnjalo da su izvršile napad na sekretara pregovaračkog tima i direktora Kancelarije vlade za implementaciju dogovora iz Brisela Dejana Pavićevića i vozila Vlade Srbije, ali da je posle ispitivanja kod nadležnog tužioca jedna osoba puštena kući.

4. aprila 2012 - Pucano na crkvu u selu Pećane a na zaštitnom zidu manastira Visoki Dečani ispisane poruke "imovina UČK" i druge parole.

8. aprila 2012 - Kosovskog Srbina Vladimira Denovića napala i teško povredila trojica Albanaca u Suvom Dolu, nadomak Kosovske Mitrovice.

12. aprila 2012. - Dogodio se napad na dvojicu nealbanaca u Peći, žrtve su bili državljanin Crne Gore Žarko Bošković i Bošnjak Emil Lečina iz sela Vitomirica nadomak Peći.

13. aprila 2012 - U opštini Zvečan, na lokalnom putu Vidomirić - Mali Zvečan na severu Kosova dvojica Albanaca pucala su iz automobila u pokretu na tri Srbina.

15. maja 2012 - Grupa albanskih mladića provocirala i gađala kamenicom monaha Dionisija koji se nalazio na imanju manastira Svetih vrača Kozme i Damjana u Zočištu kod Orahovca. Kako je javio Radio "Kontakt plus" incident se dogodio samo tri sata po završetku posete manastiru komandanta nemačkog vojnog kontingenta Kfora Bernda Holtusena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.