Zabetonirana barikada na Ibru

Izvor: RTS, 02.Okt.2011, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabetonirana barikada na Ibru

Barikada na glavnom mostu preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici visoka četiri metra, noćas je, posle dodatnog ojačavanja, izbetonirana. Čelnici srpskih opština traže da se formira komisija pod pokroviteljstvom UN koja će ispitati događaje sa Jarinja od 27. septembra.

20.45 - Srbi u Kosovskoj Mitrovici izašli su na ulice grada slaveći pobedu srpskih odbojkašica na Evropskom prvenstvu.

13.53 - Predstavnici Srba sa severa Kosova zatražili da se pod pokroviteljstvom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << UN sprovede nezavisna istraga o događajima na Jarinju od 27. septembra.

10.00 - Državni sekretar Oliver Ivanović pozvao je komandanta Kfora Erharda Drevsa da prihvati razgovore s predstavnicima Srba o rešenju krize na severu Kosmeta.

Tokom noći izbetonirana je barikada na mostu preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici koji razdvaja severni od južnog dela grada.

Državni sekretar Oliver Ivanović pozvao je komandanta Kfora Erharda Drevsa da prihvati razgovore s predstavnicima Srba o rešenju krize na severu pokrajine ukazujući da je trenutna "pat pozicija" neodrživa.

Ivanović je novinarima u Kosovskoj Mitrovici rekao da komandant Kfora treba da "promeni pristup" i da razgovara s predsednicima opština na severu Kosova ako već neće s predstavnicima Ministarstva za Kosovo i Metohiju.

"Za trenutnu situaciju u pokrajini mora se naći rešenje", rekao je Ivanović i podsetio da Srbi jedino traže garancije da se više neće ponoviti dešavanja od 25. jula kada je specijalna jedinica kosovske policije pokušala da preuzme prelaze.

Ivanović je rekao da su to "skromni zahtevi", ali da bez njihovog ispunjenja Srbi na severu Kosova neće pristati da uklone barikade.

Pošto je ojačana tonama šljunka, na barikadu je prosut beton. Barikada na početku mosta visoka je četiri metra, a prvobitno je postavljena sredinom prošlog meseca. U Kosovskoj Mitrovici barikade postoje još i na istočnom mostu, i na ulazu u ovaj grad iz pravca Zvečana, gde se saobraćaj obavlja samo jednom trakom.

Inače, čelnici srpskih opština sa severa Kosova zatražili su na zajedničkoj konferenciji za novinare da se formira nezavisna komisija pod pokroviteljstvom UN koja bi ispitala događaje od 27. septembra sa prelaza Jarinje, kada je ranjeno šestoro Srba.

Načelnik Kosovsko-mitrovičkog okruga Radenko Nedeljković ističe da treba da se istraži pre svega ko je izdao nalog da se upotrebi bojeva municija, ko je pucao na nenaoružane građane.

Takođe, kako navodi, trebalo bi istražiti kakva je bila uloga i funkcija Euleksa u tom trenutku, s obzirom na to da je portparol te institucije Irina Gudeljević rekla da je Euleks, zajedno sa Kforom, učestvovao u toj akciji.

"Međunarodne snage pokušavaju da zatrpaju istinu, a istina je da su vojnici NATO pucali na goloruki narod, koji je bežao, u leđa", rekao je Nedeljković.

Najmanje što sam očekivao od komandanta Kfora jeste da obiđe povređene, da se uveri čime i kako su povrede nanete, a ne da tvrdi da nisu upotrebljavali bojevu municiju," podvukao je Nedeljković, dodajući da Priština nastavlja da zvecka oružjem pokretanjem specijalnih jedinica ROSU i najavom da će silom uspostaviti svoj suverenitet na ovom delu Kosova.

Nedeljković je rekao da je narod na severu Kosova spreman da ako treba "prezimi zimu na barikadama", ako se na prelazima ponovo ne uspostavi stanje kakvo je bilo pre 25. jula.

Ninić: Kfor ponizio UN

Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić ocenio je da je Kfor svojim delovanjem ponizio i UN i dodao da Kfor i Euleks u ovom trenutku hoće da zloupotrebe javnost i prikažu da su Srbi krivci za incidente, kako bi prikrili da su pucali na goloruki narod.

Slaviša Ristić, predsednik opštine Zubin Potok, navodi da je od 15. septembra, kada su Srbi izašli na puteve i postavili barikade, do danas potpuno mirno i da ljudi prvi put imaju slobodu, izuzimajući Brnjak i okolinu.

"To govori ko je faktor nestabilnosti - upravo oni koji je trebalo da osiguraju bezbednost. Kada god su međunarodne snage prisutne na našoj teritoriji, dođe do problema. Već petnaestak dana ih nema, i nema nikakvih incidenata, a ni saobraćajnih udesa", istakao je Ristić.

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović je ukazao na problem u mestu Izvore, gde je Kfor ogradio bodljikavom žicom privatna imanja, čiji vlasnici traže da se oslobodi.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić tvrdi da je Kfor pucao i na pripadnike kosovske policije koji su pokušali da izvrše uviđaj na Jarinju 27. septembra i koji su pronašli određenu količinu dokaznog materijala koji upućuje na to da su vojnici Kfora odgovorni za ono što se desilo i da su samo oni pucali.

Pantić je rekao da je posledica primene sile od strane Kfora da danas, umesto 17 barikada imamo 18 i najavio da će na svaku uklonjenu Srbi odgovarati postavljenjem dve nove barikade.

Na severu Kosova i Metohije i dalje su blokirani svi važniji putevi. Administrativni prelaz Jarinje Kfor i Euleks zatvorili su tokom noći, nakon što su Srbi podigli novu barikadu kojom se onemogućava saobraćaj u potpunosti, ovoga puta na prilazu iz centralne Srbije, javlja Tanjug.

Prvi put od izbijanja krize oko Jarinja barikada je podignuta i izvan Kosova, na strani centralne Srbije. Time je i prelaz Jarinje, kao i ranije Brnjak, u potpunosti opkoljen barikadama, sa oba prilaza.

Kfor i Euleks, koji su zatvorili prelaz tokom noći, jutros su ga ponovo otvorili za putnički saobraćaj, uklonivši bodljikavu žicu, kojom je tokom noći bio i na prilazima opkoljen prelaz. Kako je Tanjugu rečeno iz Euleksa prelaz se zatvara u 19 časova i otvara u 7.00 časova.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.