ZSO ne treba da ima izvršna ovlaščenja

Izvor: Akter, 02.Jul.2015, 10:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZSO ne treba da ima izvršna ovlaščenja

Zajednica srpskih opština ne treba da ima izvršnu vlast, ni ulogu centralne vlasti, rekao je premijer Kosova Isa Mustafa i dodao da imovina na Kosovu pripada Kosovu

U intervjuu za program na albanskom nemačkog Radija Dojče vele, Mustafa je rekao da je delegacija Srbije u Briselu otvorila mnogo problema vezanih za imovinu o kojima se ne može raspravljati.

"Ustavom Kosova i Rezolucijom 1244 smo obezbedili da sva imovina koja se nalazi na teritoriji Kosova pripada Kosovu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Elektroprivreda Srbije je delovala na severu Kosova, ali ilegalno", kazao je Mustafa.

On je rekao da su dve delegacije blizu postizanja sporazuma o nekim od tema o kojima su razgovarale u Briselu.

"Vrlo smo blizu postizanju sporazuma o slobodnom kretanju na mostu preko Ibra. Srpska strana više taktizira oko odlaganja sporazuma nego što za to ima argumente", rekao je Mustafa i dodao da se može reći da je sporazum o međunarodnom pozivnom broju već postignut.

Po njemu, obe strane žele da svi sporazumi odjednom budu potpisani. Kosovska delegacija insistira da sporazumi budu potpisani u paketu sa sporazumom o Asocijaciji srpskih opština.

Zajednica srpskih opština ne treba da ima izvršnu vlast niti da igra ulogu centralne vlasti, izjavio je premijer Kosova Isa Mustafa za program na albanskom Radija Dojče vele.

Kosovski premijer je rekao da je pitanje Zajednice srpskih opština "vrlo osetljiva oblast" i da je potrebno jako mnogo pažnje kako ne bi bila, kako je rekao, formirana treća vlast na Kosovu jer bi to bilo suprotno sa kosovskim Ustavom i zakonima.

"Treba pronaći modus koji bi zadovoljio potrebe opština sa većinskim srpskim stanovništvom i koji bi bio u skladu sa Briselskim sporazumom iz 2013. godine. Ali, treba omogućiti da centralna i lokalna vlast imaju jasna ovlašćenja kako ne bi dolazilo do međusobnih sukoba. Tu smo imali mnogo poteškoća da se usaglasimo sa srpskom delegacijom", rekao je Mustafa.

Kosovski premijer kaže da srpska strana nije eksplicitno postavila zahtev o izvršnim ovlašćenjima Zajednice srpske opštine, ali da se to jasno vidi iz razgovora o toj temi.

"Nismo se složili sa tim i nemamo ustavnog prostora za tako nešto. Asocijacija treba da podržava rad opština, promoviše demokratiju i njihov razvoj u oblasti obrazovanja, zdravstva ...", rekao je Mustafa.

Dnevnik "Koha ditore" danas piše da je u sadašnjem predlogu sporazuma o osnivanju Asocijacije-Zajednice opština sa srpskom većinom precizirano da je to mehanizam koji obuhvata srpske opštine i da će u strukturi imati Izvršni odbor koji će činiti predsednici opština članica Zajednica. Zajednica će imati i Skupštinu i Bord.

Uprkos takvim rešenjima predstavnici vlasti na Kosovu su rekli da u sporazum neće biti uključen zahtev srpske strane za izvršnim ovlašćenjima, piše "Koha ditore".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.