ZAPAD ĆE TRAŽITI POVLAČENJE ROSU SA SEVERA KiM? To jedino moguće samo pritiskom na Prištinu

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Apr.2023, 01:03

ZAPAD ĆE TRAŽITI POVLAČENJE ROSU SA SEVERA KiM? "To jedino moguće samo pritiskom na Prištinu"

Srbi sa severa Kosova od Prištine traže povlačenje specijalnih policijskih snaga, koje su u postale oruđe kosovskih vlasti u nametanju političkih rešenja.

Priština po svemu sudeći nema nameru da bilo šta menja u pristupu, što je pokazala i održavanjem vanrednih lokalnih izbora bez učešća većinske srpske zajednice, smatraju sagovornici Kosovo onlajna.

Zemlje Kvinte za sada nemaju razumevanje za zahteve Srba o povlačenju specijalnih policijskih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << jedinica sa ulica Severne Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića, a podržale su i održavanje izbora i rezultate sa ispod tri i po odsto izašlih birača, od kojih samo 13 Srba.

To su iskoristile albanske partije i za vlast u četiri opštine sa dominantnom srpskom većinom "izborili" su se kandidati DPK i Samoopredeljenja.

Prema rečima sagovornika Kosovo onlajna, zbog svega navedenog, preti dodatno podizanje tenzija, a sada samo Vašington i Brisel mogu da nateraju Prištinu da povuče specijalne snage sa severa.

Miroslav Bjegović, stručnjak za bezbednost i specijalni savetnik ministra odbrane Srbije za Kosovo onlajn kaže da samo relevantne Evropske institucije i KFOR mogu naterati Prištinu na povlačenje specijalnih policijskih snaga sa dugim cevima, što je upravo Vlada Srbije upućivanjem hitnog zahteva i zatražila, na predlog predsednika Vučića kao jedan od zaključaka sa Srbima sa Kosova.

- Ako bi Brisel kao garant sporazuma iz 2013. i KFOR kao garant sprovođenja rezolucije 1244 SB odlučili da poštuju potpisano, naredili bi Prištini da povuku nelegalne formacije sa Severa što bi pokazalo da im je stalo do mira i normalizacije na ovom prostoru pa se nadam da će ovaj zahtev biti ispunjen. U protivnom, možemo smatrati da je u pitanju krah evropske diplomatije i demokratije, međunarodnog javnog prava kao i uloge UN po pitanju sprovođenja, zapravo kršenja rezolucija Saveta bezbednosti - kaže Bjegović.

Veroljub Petronić, ekspert za bezbednost iz Humanog centra Mitrovica za Kosovo onlajn ističe da najverovatnije Priština neće prihvatiti zahtev Srba.

- Možda jedino da izvrši naredbu ako to narede zapadni partneri. Snaga peticija nije uvek velika, bez obzira na potpise, jer ovo što su uradile kosovske institucije, uradile su na osnovu nekih svojih zakona i ovlašćenja, što je u navodnom javnom interesu izvršena eksproprijacija, odnosno otimanje zemljišta i tako dalje. Još uvek peticija nije predata, ne zna se tačan broj. Pitanje je kakvi će biti efekti peticije, jer je u prošlosti bilo drugih peticija koje nisu imale velikog pravnog efekta na ukidanje nekih odluka - kaže Petronić.

On kaže da ne vidi u budućnosti nikakav pomak, zato što su oni čvrsto rešili da te baze postave.

"Sada kada bi Priština povukla te baze, to bi doživela kao svoj poraz i pred svojim glasačkim narodom, i pred opozicijom, i bila bi na njihovoj meti. Mislim da su propuštene prilike da se baze uklone. Nije se reagovalo kada je trebalo, sada je možda i kasno, i sve je teže da oni to urade. Mogu to da urade isključivo pod pritiskom Amerike. Oni ležeći policajci su totalno nepotrebno napravljen punkt tamo, na Bistrici, ali to je pokazivanje "mišića", ili u bezbednosnom smislu teror institucija", kaže Petronić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.