Vulin sa Gajdošem: Slovačka protiv formiranja kosovske vojske

Izvor: RTS, 15.Jun.2018, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin sa Gajdošem: Slovačka protiv formiranja kosovske vojske

Politika Slovačke je politika doslednog prijateljstva prema Srbiji, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je razgovarao sa ministrom odbrane Slovačke Peterom Gajdošem, koji prvi put boravi u zvaničnoj poseti našoj zemlji.
Vlada Slovačke Republike još jednom je potvrdila da će sačuvati svoju principijelnu poziciju kada je u pitanju nepriznavanje lažne države Kosovo i da Slovačka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nikada neće priznati Kosovo, rekao je Aleksandar Vulin, a saopštilo Ministarstvo odbrane.

Takođe, dodaje da je Slovačka podržala poziciju Srbije kada je u pitanju postojanje kosovske vojske i složila se da nikakva vojska ne može da postoji, kao i da ništa što je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 ne može da se implementira na prostoru Kosova i Metohije.
Istakao je i da Slovačka snažno podržava politiku vojne neutralnosti i politiku koju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Ministri su, pored ostalog, razgovarali o saradnji u oblasti odbrane, političko-bezbednosnoj situaciji u regionu, kao i o zajedničkom učešću u multinacionalnim operacijama u svetu.
Kako je ministar Vulin istakao, politika Slovačke je politika doslednog prijateljstva prema Srbiji.
"Slovačka će nastaviti da u svakom međunarodnom forumu podržava poziciju Srbije i, gde god postoji mogućnost da Slovačka govori, zastupa stavove Srbije. Zahvalan sam na takvoj poziciji, a posebno kao Ministarstvo odbrane, što ćemo nastaviti svoju saradnju i što nam naša politika vojne neutralnosti omogućava da sarađujemo i sa Istokom i sa Zapadom, uvek vodeći računa o interesima Srbije", naveo je Vulin.
"Zajedno gradimo mir" 
Ministar odbrane Slovačke zadovoljan je današnjim razgovorima sa srpskim kolegom.
"Razgovarali smo o našoj uzajamnoj, sadašnjoj i budućoj saradnji. Zajedno gradimo mir i saglasni smo da protiv terorizma, ekstremizma i ilegalne migracije moramo da se borimo zajedno. Samo zajedničkim snagama i naporima možemo postići mir. Primer toga je naše učešće u misiji na Kipru, gde ne samo da uživamo u miru i demokratiji već suprotno, zajedno ih gradimo, obezbeđujemo i širimo u svetu", rekao je Gajdoš.
Prema njegovim rečima, učiniće se sve da bi u zajedničkoj misiji na Kipru nastavili i dalje da radimo.
"Želimo zajedničku saradnju u okviru obuke, obrazovanja, zdravstva i modernizacije, kao i da se što pre proširi i vojno-vojna i civilno-vojna saradnja, što će biti u korist svima nama. Verujem u nastavak i produbljenje naše saradnje", istakao je Gajdoš.
Dodao je da se u Srbiji oseća kao u rodnoj zemlji Slovačkoj i kao prijatelj.
"Drago mi je što sam juče položio venac u Kragujevcu na Groblju slovačkim palim vojnicima u Prvom svetskom ratu. Zahvalio bih srpskim prijateljima što se na odgovoran način ponašaju prema spomeniku i čuvaju ga od zaborava. To jeste spomenik slovačke istorije, ali je i sastavni deo naše srpsko-slovačke istorije", rekao je ministar odbrane Slovačke, navodi se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.