Vulin i Šlimberže o glasanju na KiM

Izvor: RTS, 04.Feb.2014, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin i Šlimberže o glasanju na KiM

Za organizaciju glasanja na parlamentarnim izborima na KiM postoji model koji se uz angažovanje OEBS-a pokazao uspešnim, rekao ministar Aleksandar Vulin. OEBS spreman za obavljanje tog zadatka ukoliko se o tome postigne saglasnost, kaže šef te misije na Kosovu Žan-Klod Šlimberže.

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin i šef Misije OEBS na Kosovu Žan-Klod Šlimberže razgovarali su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o organizaciji glasanja u srpskim sredinama u Pokrajini na predstojećim parlamentarnim izborima za Skupštinu Srbije.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Vulin je rekao da za organizaciju tih izbora na Kosovu i Metohiji već postoji odličan model koji se u praksi pokazao uspešnim na izborima iz 2012. godine.

Taj model, kako je rekao, podrazumeva angažovanje OEBS-a kao statusno neutralne organizacije i rad na terenu osoblja Misije, koji već poseduju stručnost i iskustvo u organizovanju i praćenju izbora.

Ambasador Šlimberže potvrdio je spremnost za obavljanje tog zadatka, ukoliko se o tome postigne saglasnost.

Šlimberže je primetio i "kako je pitanje rezervisanih mandata za zajednice u kosovskoj skupštini, nažalost, postalo predmet žustre stranačke rasprave".

Kako se navodi u saopštenju, Vulin je istakao neophodnost da međunarodna zajednica reaguje na pokušaj da se smanji učešće zajednica u javnom životu i javnom odlučivanju i to nakon postignutih dogovora u Briselu.

Sagovornici su konstatovali da uspeh u organizaciji izbora i naročito učešće srpske zajednice na svim izborima nužno podrazumeva usklađene obostrane napore OEBS-a i Vlade Srbije.

Portparol OEBS-a na KiM Nikola Gaon potvrdio je ranije u izjavi Tanjugu da će ta Misija pružiti podršku u budućim izbornim procesima na Kosovu i Metohiji ukoliko to bude potrebno.

"Ukoliko OEBS-ova podrška bude potrebna i u budućim izbornim procesima, mi je možemo pružiti u skladu sa našim mandatom, ekspertizom, resursima i mogućnostima", rekao je Gaon Tanjugu.

Gaon je podsetio da je 2012. godine OEBS bio fasilitator glasanja za birače na Kosovu i Metohiji sa pravom glasa na srpskim parlametarnim i predsedničkim izborima, a na osnovu sporazuma svih relevantnih aktera, uključujući zvanični Beograd i Prištinu.

Dodao je i da se OEBS trenutno operativno sprema za pružanje potrebne tehničke podrške u izborima za gradonačelnika Severne Mitrovice 23. februara.

"Naša uloga u ovom krugu izbora biće ista kao i u prethodnim izbornim krugovima na severu Kosova i Metohije i kako su to od nas zahtevale strane u Briselskom sporazumu", rekao je Gaon i dodao da u tom procesu blisko sarađuju sa Centralnom izbornom komisijom i opštinskim službenicima za izbore.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.