Vulin: Tražimo prava za Srbe kakva dajemo manjinama u Srbiji

Izvor: Blic, 22.Jul.2013, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Tražimo prava za Srbe kakva dajemo manjinama u Srbiji

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je danas da Srbija za sve Srbe ma gde živeli traži veća i onakva prava kakva ona daje manjinama na svojoj teritoriji.

Vulin je u Leposaviću na severu Kosova prisustvovao uručivanju humanitarne pomoći u odeći i hrani, koju je grupa Srba iz Albanije donela za sunarodnike koji žive na Kosovu.

On je razgovarao sa sunarodnicima iz Albanije i zahvalio im se što pokazuju interesovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za sve što se dešava na Kosovu i na pomoći koju su doneli u ovim teškim vremenima, naglašavajući da ta pomoć puno znači.

- Njihova poseta je simbolična i važna u još jednom smislu. Kada god neko počne da govori o pravima koje uživaju naši državljani Albanci u Srbiji, onda neka se prvo zamisli koja to prava uživaju Srbi u Republici Albaniji - rekao je Vulin.

- Mi za Srbe u Albaniji tražimo baš ono što smo dali Albancima u Srbiji i kada neko govori o tome da treba izjednačavati posle briselskog sporazuma prava naših državljana Albanaca i prava naših državljana na severu Kosova, ja ne mogu da ne zapitam a kada ćemo izjednačiiti prava naših državljana Albanaca u Preševu i Bujanovcu sa pravima Srba u Albaniji - rekao je on.

- Ne mogu da ne pitam dokle će biti moguće optuživati Srbiju za loš odnos prema svojim manjinama, a u isto vreme prema srpskoj manjini, srpskoj zajednici u Albaniji biti takav da nemate pravo na školu na sopstvenom jeziku - rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, Srbija za sve Srbe ma gde oni živeli traži veća prava i traži i baš onakva prava kakva ona daje svojim manjinama na svom teritoriju.

- Zato pre nego što počnete da pričate o nekakvoj autonomiji u okviru Srbije i nekom povezivanju Preševa i Bujanovca sa pitanjem severa Kosova, pre toga odgovorite na pitanje koji je položaj Srba u Albaniji i koji je položaj svih Srba u svim drugim zemljama u regionu - kazao je Vulin, dodajući da će " Srbija brinuti o svakom Srbinu, ma gde on bude živeo".

Ko je odgovoran za zločin u selu Staro Gracko?

Direktor Kancelarije za KiM zapitao je danas kakav je autoritet međunarodne zajednice koja ne može da odgovori ni na jedan zločin počinjen nad Srbima na Kosovu.

Vulin je, povodom godišnjice ubistva 14 žetelaca u selu Staro Gracko nadomak Lipljana, rekao da će sutra biti tamo kako bi podelo tugu sa rodbinom i meštanima.

- Ako ništa drugo ne možemo da uradimo, pitaćemo i sutra, kao što pitamo svaki dan, ko je kriv i ko je odgovoran, kako je moguće da od 1999. na ovamo niko nije kriv za streljanje 14 žetelaca u Starom Grackom - rekao je Vulin.

On je zapitao kakav je autoritet međunarodne zajednice kada nije uspela da odgovori na to pitanje i kakav je autoritet međunarodne zajednice kada ne može da odgovori ni na jedan zločin počinjen nad Srbima na Kosovu.

U selu Staro Gracko kraj Lipljana sutra će biti služen parastos za 14 srpskih žetelaca, koji su ubijeni na njivi 23. jula 1999. godine, a za taj zločin niko nije odgovarao.

Portparolka Euleksa Irina Gudeljević izjavila je danas Tanjugu da "tužilac Euleksa iz Kancelarije Specijalnog tužilastva Kosova još razmatra slučaj".

- U toku je takođe razmatranje informacija u vezi sa slučajem koje je tužilaštvo nedavno dobilo - rekla je Gudeljevićeva, dodavši da zbog toga ne može da saopštio više informacija.



Pomoć Srbima na KiM

Grupa Srba iz Albanije danas je u Leposaviću donela pomoć u odeći i hrani za sunarodnike koji žive na KiM. Pomoć su preuzeli predstavnici Srba iz Uroševca, Srbice, Novog Brda i Prizrena, koji su sunarodnicima iz Albanije uručili zahvalnice.

Vulin je u zgradi opštine Leposavić razgovarao sa grupom Srba iz Albanije, koji će, kako je predviđeno, obići srpske verske objekte i spomenike kulture na Kosovu i Metohiji.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Vulin: Tražimo prava za Srbe kakva dajemo manjinama u Srbiji

Izvor: NaDlanu.com, 22.Jul.2013

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je danas da Srbija za sve Srbe ma gde živeli traži veća i onakva prava kakva ona daje manjinama na svojoj teritoriji. ..Vulin je u Leposaviću na severu Kosova prisustvovao uručivanju humanitarne pomoći u odeći i hrani,...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.