Vulin:Hapšenje Srba čisto bezakonje

Izvor: B92, 08.Jan.2013, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin:Hapšenje Srba čisto bezakonje

Priština -- Direktor vladine Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin izjavio da je hapšenje devetoro Srba u Gračanici, koji su potom prebačeni u Prištinu, čisto bezakonje.

Prema njegovim rečima, njihovo hapšenje može loše da utiče na predstojeći nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

"Hapšenje je bilo čista provokacija, grubo nasilje, koje zaista ni sa čim nije bilo izazvano... U pitanju je čisto bezakonje i nepravda", kazao je Vulin gostujući na RTS-u.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
On je kao potvrdu te ocene naveo da je nezvanično saznao da predstavnici privremenih institucija u Prištini ne znaju šta da im stave na teret, pa se kreću u dijapazonu od remećenja reda i mira do rušenja ustavnog poretka. I Vulin je jutros najavio da će država pratiti šta se dešava i da će uhapšenima pružiti pravnu pomoć. "Pratićemo šta se dešava. Na nama je sad da pružimo pravnu pomoć, da vidimo koja će biti politička odluka predstavnika privremenih institucija. Dakle ne pravna, već politička, jer ovo nema veze sa pravom. U odnosu na njihovu političku odluku, mi ćemo preduzimati naredne mere. U svakom slučaju nećemo napustiti naše ljude", poručio je Vulin.

Lider najuticajnije opozicione stranke u Austriji, Slobodarske partije Hajnc-Kristijan Štrahe osudio je privođenje devetorice Srba posle božićne liturgije u Gračanici, navodeći da je to zastrašivanje prvoslavnih hrišćana. "Dok je sloboda veroispovesti kod nas podrazumevana stvar, na Kosovu je situacija potpuno drugačija", rekao je Štrahe i dodao da je pod "sumnjivim okolnostima" povodom božićne liturgije privedeno devet hrišćanskih vernika koji su još u pritvoru.

Zamenik direktora Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić izjavio je danas da je Kancelarija angažovala advokate koji će zastupati devetoricu kosovskih Srba koji su uhapšeni na Božić u Gračanici.

Pantić je u izjavi Tanjugu rekao da će Kancelarija za Kosovo i Metohiju pružiti svu pravnu pomoć Srbima koje su u Gračanici na Božić uhapsili pripadnici kosovske policije. "Nakon njihovog saslušanja i izveštaja njihovih advokata koje je Kancelarija za KiM angažovala, moći ćemo da preduzmemo dalje korake. Svi pritvoreni Srbi će imati obezbeđenu pravnu i svaku drugu vrstu pomoći”, rekao je Pantić.

On je dodao da ovaj događaj može loše da utiče na nastavak pregovora Beograda i Prištine zakazan za 17. januar u Briselu.

"Srbija je nebrojano puta pokazala koliko je za mir. I moja poseta Gračanici na Božić je bila poruka mira i želje Srbije da pokaže da mi rešenje kosmetskog problema vidimo samo kroz mir. Prištinska strana očigledno ima neke komplekse i ima strahove koje leči nasiljem", ukazao je Vulin.

Prema njegovim rečima, Međunarodna zajednica bi morala da razmisli da li njena bezrezervna podrška Prištini može da se nastavi i da li je, kako je dodao, zato ta podrška možda protumačena od Prištine kao spremnost da se vrši svako nasilje.

"Nebrojano smo puta rekli da je ukidanje nadgledane nezavisnosti tragična greška. Međunarodna zajednica i Priština moraju da razumeju da trajnog i pravednog rešenje na KiM neće biti bez saglasnosti Srbije i Srba koji tamo žive", poručio je Vulin.

Sadriju: Privedeni zbog bezbednosti Vulina

Podsetimo, devetorica Srba privedena su juče posle božićne liturgije u manastiru Gračanici, kojoj je prisustvovao i Vulin. Policija Kosova saopštila da je razlog za hapšenje bilo to što su bili sumnjivi jer su stalno pratili policijsko obezbeđenje Aleksandra Vulina.

Vlada Srbije najoštrije je osudila nasilje u Gračanici kada su pripadnici Kosovske policije uhapsili deset mladića koji su prisustvovali božićnoj liturgiji u manastiru Gračanica i zatažila njihovo oslobađanje. "Vlada Srbije poziva predstavnike međunarodnih misija na Kosovu i Metohiji da oslobode uhapšene i da spreče ovakve provokacije ekstremnog dela kosovskih privremenih vlasti čiji je cilj zastrašivanje Srba i sprečavanje dijaloga i mirnog rešavanja problema u Pokrajini", navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Portparol Policije Kosova (PK) Brahim Sadriju sinoć je rekao za prištinske medije da su te osobe bile sumnjive za Policiju Kosova i da ih je zato privela. On je naveo da je Policija Kosova brinula o bezbednosti direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandra Vulina tokom njegove posete naseljima i opštinama sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji.

"Zbog bezbednosti osoba koje Policija Kosova obezbeđuje u ponedeljak u Gračanici, pod opravdanom sumnjom do policijske stanice privedeno je devet osoba kako bi se izvršilo njihovo legitimisanje i provera. U vezi sa ovim policija je kontaktirala nadležnog tužioca i mi radimo prema ovlašćenju koje smo od njega dobili", kazao je Sadriju.

Istovremeno, mediji ističu da je Vulin morao da napusti Kosovo, jer mu je istekao rok važnosti dozvole koju je dobio od prištinskih vlasti za boravak na Kosovu. Dozvola koju je Vulin dobio od kosovskih vlasti, kako se navodi, važila je do juče u 14 sati.

Nakon što je krenuo prema policijskoj stanici u Gračanici, Vulina su zaustavili pripadnici kosovske policije i saopštili da su dobili naređenje da ga sprovedu na neki od prelaza sa centralnom Srbijom, javio je Tanjugov dopisnik s mesta zbivanja.

Vulin je istakao da su privedeni srpski mladići bili u Gračanici na proslavi Božića i da je devetorica njih rodom sa severa Kosova, dok je još jedan privedeni, deseti, iz Gračanice i da je on uhapšen zato što je otišao ispred policijske stanice kako bi video šta se događa.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Privedeni bili sumnjivi

Izvor: Akter, 08.Jan.2013

Policija Kosova saopštila da je razlog za hapšenje devet osoba u Gračanici bio taj što su bili sumnjivi jer su pratili policijsko obezbeđenje Aleksandra Vulina

Nastavak na Akter...

Sadriu: Srbi privedeni zbog bezbednosti Vulina

Izvor: Press, 08.Jan.2013

Portparol Policije Kosova (PK) Brahim Sadriu sinoć je rekao za prištinske medije da su te osobe bile sumnjive za policiju Kosova i da ih je zato privela.. On je naveo da je Policija Kosova brinula o bezbednosti Vulina tokom njegove posete naseljima i opštinama sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji.."Zbog...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.