Vučić za RTS: Moja borba za Kosovo kao borba Davida protiv Golijata

Izvor: RTS, 26.Nov.2018, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić za RTS: Moja borba za Kosovo kao borba Davida protiv Golijata

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u intervjuu za RTS još jednom rekao da je nemoguće održavanje statusa kvo na Kosovu. Zabrinut je zbog istraživanja koja pokazuju da se građani Srbije većinski zalažu za održavanje zamrznutog konflikta. Moja borba je kao borba Davida pred Golijatom, rekao je Vučić. Istakao je da Milan Radoičić nije ubio Olivera Ivanovića i da je uvek bio prvi na braniku severne Mitrovice. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Aleksandar Vučić je u intervjuu za "Oko" rekao da se zalagao za kompromisno rešenje, jer će bez njega srpski narod imati ogromne probleme.

Rekao je da razgovori o rešenju više ne postoje i da ne zna šta bi ponudio našem narodu. 
"Moja borba je bila bukvalno kao borba Davida pred Golijatom", rekao je Vučić navodeći da je Golijat ceo zapadni svet i Albanci.
Naveo je da ga istraživanja o podršci koju imaju on i njegova partija ne brinu jer pokazuju da je ona na istorijskom maksimumu, ali da jeste zabrinut zbog istraživanja koja su pokazala da se većina građana Srbije zalaže za održavanje zamrznutog konflikta na Kosovu, što je, ističe, nemoguće.
Vučić je ukazao da se suočavamo sa željom Albanaca da u potpunosti zaokruže svoju državnost i da su spremni da plate svaku cenu za to. Predsednik je upitao da li smo i mi spremni da to platimo.
"Naši građani bi status kvo, moj odgovor je da je to nemoguće stanje", poručio je Vučić.
Istakao je da je na Kosovu trenutno 91 ili 92 odsto Albanaca, koji već imaju potvrđenu državnost od strane zapadnog sveta.
"Ja vas pitam šta ćemo da radimo ako dođe do bilo kakvog sukoba? Da se radujemo što će srpska vojska ući, da rizikujemo sukob sa NATO-om, ili da im kažemo 'smete da upadnete jer nećemo da reagujemo pa pobijte naš narod'? Pa šta mi ostaje na rukama, ili bilo kome od nas? Ili je svima lako pa ćemo prepustiti da neko u naše ime odlučuje", rekao je Vučić dodajući da se zato zalagao za kompromis. 
Predsednik je rekao da mu se čini da razume šta narod poručuje, ali se ne upravlja time nego onim što zna i vidi, a više toga vidi jer mu je to dostupno.
"Ne zato što sam pametniji, nego jer sam na takvom mestu", rekao je Vučić navodeći da mu niko nije verovao da ćemo smanjenjem plata i penzija imati bolju ekonomiju.
Upitao je da li je moguće da neko misli da je on lud i da je želeo penzionerima zlo.
"Želeo sam dobro, da zaposlimo Srbiju", rekao je predsednik objašnjavajući da smo dobili jaču zemlju koja zastupa nacionalne interese.
"Koja može da se bori za Kosovo, da traži nešto za naš narod, ne samo da čekaju da formalno priznamo nezavisnost", rekao je Vučić i naveo da to nije ona Srbija kojoj su rekli da je tražila mišljenje suda u Hagu i koja je postavila granicu na Jarinju i Brnjaku.
Srbija posle mnogo vremena ima velike ideje 
Vučić kaže da Srbija posle mnogo vremena ima velike ideje koje polako uspeva da definiše. Podseća da je u Novom Sadu rekao da će Srbi teško objediniti sve nacionalne teritorije i da ne treba o tome da sanja.

"Ali smemo i možemo da sanjamo da ih ekonomski i kulturno objedinimo, da nosimo srpsku košulju", dodao je ukazujući da je Nemce, kada su gubili Kenigzberg i Strazbur, držao jezik, Gete, Šiler, braća Grim i svi ostali...
Poručuje da Srbija mora da podiže ekonomiju, jezik i da uči na greškama iz prošlosti, da obeležava važne datume i da se bori za poštovanje žrtava.
"Sve drugo je put u propast i nestanak Srbije i Srba", rekao je predsednik ponavljajući da je potrebno da naučimo teške lekcije iz prošlosti.
Govoreći o kosovskom problemu, predsednik je rekao da imamo problem da definišemo šta možemo da imamo na Kosmetu i veruje da ćemo teško to uspeti.
S druge strane, kaže, problem je što Beograd razgovara sa neodgovornim i neozbiljnim ljudima koji su zbog toga opasni i koji ne poštuju dogovoreno.
Dodatno se na sve nadovezuje odnos sa EU. "O čemu se tu radi, je li EU pravična prema nama ili nije?", upitao je Vučić dodajući da nam jesu učinili nešto dobro, ali i da mnogo toga nisu.
Potrebna odgovorna i ozbiljna politika
Objašnjava da se u odnosu Beograda i Prištine EU ponaša u skladu s tim što su sve zemlje, osim njih pet, priznale nezavisnost Kosova, a naročito najmoćnije zemlje. Kako je rekao, sve to nas vodi tome da je danas najniža podrška Evropskoj uniji u Srbiji.
"Nikada nije bila niža, i sad očekujete da ja kažem da to mora da bude naša politika da bih se dodvorio. Kažem da je to najveća opasnost, bez obzira na bezobrazluk, na pretnje i pritiske, moramo da se borimo da ostanemo na evropskom putu", rekao je predsednik.
Dodaje da je Evropska unija trebalo da reaguje i kada je Priština podigla takse na deset odsto.

"Ali šta da radimo? Da podelimo konopce i da se vešamo? Nastavljamo da radimo i da se borimo da pomognemo našem narodu, pa se pojavio hleb u Mitrovici, neko mleko i pored toga što Kfor ide i zatvara zelenu liniju i postavljaju kamere po šumama i ne znam gde...", rekao je Vučić.
Ponavlja da Albanci imaju podršku Evropske unije i pita da li bi bilo moguće da mi ne ispunimo neki sporazuma, a da oni ispune ZSO? Kaže da ne bi bilo moguće i da se oni ponašaju kako hoće ukazujući i na poruke o stvaranju "velike Albanije" koje su se danas čule u Peći.
Kaže da on kao odgovoran, neće da pominje "veliku Srbiju" nego da vodi pametnu politiku, da bude obazriv i odgovoran. Istakao je ekonomiju, obrazovanje, digitalizaciju, rast, kulturu i jezik.
Naveo je da je u toku dana imao težak razgovor sa ljudima iz vrha EU koji su pozvali na sastanak svih strana kako bi se našao kompromis, ali je rekao da nema razgovora dok se stvari ne vrate na početni položaj. Uporedio je to sa trkom na sto metara i dodao da ne može nekome da se dozvoli da pređe deset metara, "a mi da ga stignemo" pa da kompromis bude da se taj neko vrati tri metra.
"Vrati ga na start ili izbacuj iz igre, bez toga nema nastavka", rekao je Vučić poručujući da neće da pristane na ucene i pritiske i da neće pristati na predaju Valača i Gazivoda.
Govoreći o odnosu zapadnih sila prema Prištini, predsednik je rekao: "Amerika im je i mama i tata, a ostalo su im strine i tetke", precizirajući da misli na zapadne sile kao što su Engleska, Francuka i Nemačka.
Srbija, kako kaže, ima podršku Kine, Rusije i mnogih zemalja, ali to nije uvek dovoljno.
"Jednostavno, teška nam je pozicija, ljudi moraju da razumeju da se borimo da održimo poziciju na šahovskoj tabli", rekao je predsednik.
Radoičić nije ubio Ivanovića
Govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića, predsednik Vučić je rekao da je on ubijen na isti dan kada su raspisani izbori u Beogradu i da je neko birao poseban momenat i trenutak i da će se ustanoviti zašto.
Kaže da je danas u Beogradu saslušan Milan Radoičić, koji je od strane nekih stranih službi i od strane nekih medija označen kao ubica.

Međutim, ističe da Milan Radoičić nije ubio Olivera Ivanovića i da srpska policija od danas može sa sigurnošću to da tvrdi. Podseća da je on ispitan još 21. februara ove godine u Kosovskoj Mitrovici i navodi da su pre nekoliko dana hteli da ga ubiju.
Kako je rekao, došli su sa 52 čoveka na glavni ulaz i sa još 25 u garaži i dvadesetak njih u logistici.
Dodaje i da je ucenjivan i drugi čovek, pripadnik narko-klana koji je uhapšen po poternici Crne Gore i da je njemu nuđeno da optuži Radoičića kako bi upakovali celu priču i optužili zvanični Beograd.
Ukazao je da je Milan Radoičić bio uvek prvi na braniku severne Mitrovice i da je bio čovek broj jedan za odbranu severne Mitrovice.
"Da su ga ubili pre dva dana, ko bi rekao da on nije ubio Ivanovića?", upitao je Vučić dodajući da je on prihvatio poligrafsko ispitivanje i da je prošao.
Nema razlike između Haradinaja i Tačija
Vučić je rekao da ne vidi razliku između Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija i ukazao na to da je Tači dao prigovor prištinskom ustavnom sudu kako bi "ponovo oteli ono malo što su Srbi dobili od imovine".
Ističe da Srpska lista odavno nije u vladi, i da oni ne mogu da formiraju novu vladu jer nemaju većinu. "Hoće da nađu Srbina koji će glumiti srpske predstavnike", naveo je Vučić.
Poslednji događaji na Kosmetu, smatra, ne mogu da se pravdaju eventualnim izborima i dodaje da međunarodna zajednica ne bi ćutala da zapravo ne daje podršku Prištini.
Na konstataciju da međunarodna zajednica ćuti i na priču o prisajedinjenju Kosova Albaniji, dok članovi vlada iz Tirane i Prištine imitiraju znak orla, poput fudbalera Džake i Šaćirija, Vučić kaže da njemu "to više liči na kokoš nego na orlove".
"Za ovako nešto bismo mi svi išli u Hag. Nisam fasciniran, niti vidim mnogo pameti, znanja i ideja – kokoši da izigravate možete uvek", rekao je Vučić i dodao da nije danas počeo proces prisajedinjenja, već da je to odranije.
Ističe da se nigde ne vidi kosovska zastava. "Oni imaju jednu zastavu, Dan zastave je dan albanske zastave", naveo je Vučić.
Na pitanje da li je ukazao na današnja dešavanja, rekao je da se "u Evropi svi prave blesavi", i rekao da mu je neko na Samitu EPP rekao da je u Evropi Albancima sve dozvoljeno.
Iako se u prethodnom periodu došlo do utiska da Kosovo nije završena priča i da se došlo do pomaka, trenutna situacija to demantuje. "Plašim se da smo ispod početka", rekao je Vučić ističući da se Srbija branila u Interpolu, ništa više od toga.
Predsednik je rekao da Srbija ima obavezu da zaštiti svoj narod na celom Kosmetu. "Poseban dogovor je postignut sa NATO-om za sever Kosova i oni su Srbe doveli u poziciju nekoga ko je u uglu, iako sam ih molio da to ne rade i nemamo izbora", rekao je Vučić.
Srbi imaju svu podršku Beograda, rekao je Vučić i zamolio narod na Kosmetu da se bori mirnim sredstvima.
Vučić očekuje veličanstven doček za Makrona
Predsednik Francuske biće dočekan na veličanstven način u Srbiji, poručio je Aleksandar Vučić, koji je na pitanje da li će mu postaviti pitanje o rasporedu sedenja na proslavi stogodišnjice pobede u Velikom ratu, odgovorio da će mu postaviti i mnogo teže pitanje.

"Niti se plašim, niti sam inferioran jer predstavljam manju zemlju. Suviše ponosa nosim u sebi jer sam predstavnik lepe i dobre Srbije, i dobrog i odvažnog naroda, i ponosan sam što sam na čelu zemlje koja samostalno donosi odluke", rekao je Vučić dodajući da Francuska u Srbiji ima dobrog saveznika.
Biće potrebno mnogo vremena da posle devedesetih i dvehiljaditih podignemo svoj ugled, rekao je Vučić, koji je na pitanje šta je ostalo od savezništva iz 1918. rekao da smo svi strateški saveznici.
Ugled Srbije je, smatra, veći nego što izgleda, ali je, u svakom slučaju, daleko od onoga što bismo želeli da imamo.
I dok mnogi sada govore da stvaranje Jugoslavije nije bio dobar potez, Vučić je rekao da se trudi da se "ne pravi naročito pametan posle bitke". Ceni rad regenta, a zatim i kralja Aleksandra, koji u Beogradu nije dobio nijednu ulicu ili spomenik.
Veće greške su, ukazuje Vučić, napravljene posle Drugog svetskog rata, kada "nismo umeli ni da tražimo ni da dobijemo šta su Srbi zaslužili".
Odnosi Srbije i Mađarske nikada nisu bili bolji, kažu i u Beogradu i u Budimpešti. Na pitanje da li mu je bliža vizija Evrope Emanuela Makrona ili Viktora Orbana, Vučić odgovara: "Ja razmišljam o viziji Srbije i gde vidim Srbiju. Daleko sam od toga da nemam prečih briga od toga šta govore Viktor Orban i Emanuel Makron. Suviše smo mali i daleko od njihovih uspeha da bismo mogli da se bavimo velikim temama."
Vučić je prokomentarisao i najavljeni odlazak nemačke kancelarke Angele Merkel.
"Plašim se za budućnost Evrope i sveta posle odlaska Angele Merkel", rekao je predsednik Srbije i istakao da je milion puta prisustvovao sastancima na kojima bez Merkelove ništa ne bi funkcionisalo.
Nemačka ima ogroman autoritet, kao i Amerika, Rusija i Kina, naveo je Vučić.
Vučić o budžetu, stranim investitorima i opoziciji
Vlada je usvojila predlog budžeta – prvi budžet ministra Siniše Malog. Vučić je rekao da je čak i najveći kritičar iz Fiskalnog saveta Pavle Petrović imao samo dobre reči o budžetu.
Sve što je Srbija postigla videće se u većim platama i penzijama u budućnosti, ali se ne vidi odmah, ukazao je Vučić.
Rekao je da se dramatično smanjio javni dug, da je budžet u suficitu, a nezaposlenost smanjena sa 25,9 na 11,9 odsto.

Vučić je kritikovao prethodne vlasti, ali i Dragana Đilasa, Vuka Jeremića i Boška Obradovića, za koje kaže da su protiv dolaska stranih investitora. Oni su protiv ljudi koji nas spasavaju, koji spasavaju istok Srbije, naveo je Vučić.
Rekao je da je normalno što strani investitori dolaze da se obogate jer je to kapitalizam, ali i da od toga najveću korist imaju radnici i lokalne samouprave koje mogu da ulažu novac koji dobiju.
U Dubočanu i Maloj Jasikovi kod Zaječara započeo je projekat "Naše selo" kompanije "Delta holding" i lokalne uprave, kojem su prisustvovali Miroslav Mišković i gradonačelnik Boško Ničić. Vučić je rekao da ga je Ničić pitao za taj projekat, i da mu je odgovorio da ne želi da zaustavi razvoj.
Pitali su ga i, kaže, šta da radi ako Mišković pobedi na tenderu za Centar "Sava". Sve mora da bude po zakonu, bio je odgovor na to pitanje. 
Naveo je da se zna šta on lično misli o Miroslavu Miškoviću i "tajkunskoj hidri" Mišković–Đilas–Šolak.
Rekao je da je Dragan Đilas zaradio 500 miliona evra preko privatnih kompanija dok je bio na javnoj funkciji.
Vučić je naveo da se, za razliku od njega, od 2012. kada je postao ministar odbrane i prvi potpredsednik Vlade imovina njegove šire porodice nije uvećala, već se nešto smanjila.
"Ništa se nije uvećalo i to ljudi u Srbiji treba da znaju, niti imam bankovne račune, niti zakopane pare, niti u čarapama ili slamaricama, niti u automobilima ili bilo šta slično. Vozim 'škodu oktaviju' iz 2006. godine", rekao je Vučić.
Sonja Liht je u intervjuu Blicu rekla da je potreban minimalan konsenzus vlasti i opozicije da bismo bili ozbiljno društvo. Vučić, međutim, kaže da nema oko čega sa opozicijom da se saglasi.
Rekao je da je spreman da se susretne sa svima iz opozicije, ali bez selekcije i da ima isto vreme kao svaki od njih, kako bi mogao da im odgovori. Pobediću ih sve, rekao je Vučić.
Ljudi će živeti bolje 
Vučić je rekao da ljudi teško žive i da će živeti teško, ali da je ipak bolje nego što je bilo.
Minimalna zarada je, podseća, 2011. bila 162 evra, dok je u januaru ove godine iznosila 228 evra, što je povećanje od 41,6 odsto, a sledeće godine imaćemo i novo povećanje.
Beleži se i rast prosečne plate, koja ipak nije porasla na 500 evra, kako je najavljivao, već na 465 jer, objašnjava, privatni sektor nije zabeležeio očekivani rast.
"Nije 500 kao što sam rekao, ali je veće od 336 evra. Žao mi je jer nismo uspeli, trebao nam je i veći rast u privatnom sektoru", rekao je Vučić.
Još jednom je zahvalio penzionerima, a onima koji se ljute poručuje da moraju da razumeju da je bilo neophodno da se sprovedu reforme kako bi država imala iz čega da isplaćuje penzije.
Rast uvoza je, ističe, znak da bolje živimo. Dodaje da je zabeležen i rast izvoza i da će, zahvaljujući poslovanju stranih kompanija, i on još rasti.
"Naš najveći problem u ekonomiji je Kosovo, a sve ostalo će ići nabolje i ljudi će živeti bolje", zaključio je Vučić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vučić: Status kvo nemoguć, Albanci spremni da plate svaku cenu, a mi?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u intervjuu za RTS još jednom rekao da je nemoguće održavanje statusa kvo na Kosovu. Zabrinut je zbog istraživanja koja pokazuju da se građani Srbije većinski zalažu za održavanje zamrznutog komflikta. Moja borba je kao borba Davida pred Golijatom, rekao...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.