Vučić u Tirani: Kosovo je Srbija

Izvor: Mondo, 27.Maj.2015, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić u Tirani: Kosovo je Srbija

Srbija Kosovo tretira i nastaviće da ga tretira kao svoj sastavni deo, izjavio u Tirani premijer Srbije Aleksandar Vučić i istakao da je ekonomija budućnost.

Foto: AP/ Hektor Pustina

Srpski premijer na zajedničkoj konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom istakao da Srbija i Albanija, bez obzira na različite stavove prema Kosovu, ne bi trebalo da zaoštravaju međusobne odnose, nego da te razlike uvaže i pronađu zajednički jezik.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
Zahvalivši albanskom premijeru na dobrodošlicu, Vučić je kazao su dva naroda susedi i da će to tako ostati zauvek, te da stoga sve probleme treba rešavati dijalogom.

"Činjenica je da se ne slažemo oko Kosova i |Metohije. Srbija ga tretira i nastaviće da ga tretira kao svoj sastavni deo, dok Albanija tretira Kosovo kao nezavisnu državu", rekao je Vučić.

Rama: Albanci sa juga Srbije kao Srbi na severu Kosova

Rama je rekao da Tirana želi da se više uradi za Albance na području Preševa. "Oni žele da budu tretirani kao Srbi na severu Kosova", rekao je Rama.

Vučić je dodao da Ipak smatra da to nepodudaranje ne znači da razlike ne mogu biti ublažene dijalogom i na miran način.

"Ovi problemi se ne rešavaju ratom već dijalogom", rekao je Vučić i poručio da su Srbija i Albanija susedi, te da zbog toga treba da uzmu sudbinu regiona zapadnog Balkana u svoje ruke.

"Razmišljamo drugacije, govorimo drugacije. Ali to nije u vezi sa onim kako radimo zajedno. Hvala Albaniji na pozivu. Odnos Srbije i Albanije je važan za Balkan. Odnosi uvek mogu biti bolji", rekao je Vučić.

Albanski premijer je takođe istakao značaj dijaloga Beograda i Prištine.

Albanija, istakao je, priznaje dijalog Beograda i Prištine zato što je, kako je rekao, pokazana hrabrost da se ide dalje u odnosima dveju strana i posebno da se sprovedu dogovoreni sporazumi.

Zato je, kaže, nastavak đialog od životne važnosti za čitav region.

RAZLIKE O KOSOVU, EKONOMIJA JE BUDUĆNOST

Vučić je istakao da je ponosan što je prvi srpski premijer koji je došao u zvaničnu posetu Albaniji, da ima mnogo oblasti u kojima bi dve države trebalo da rasađuju, ali i da nisu saglasne po pitanju Kosova.

"Nismo razgovarali samo o diplomatiji, govorili smo o razvoju turizma i kako da motivišemo građane Srbije da dođu u Tiranu i obrnuto. Na dobrom smo putu, moramo da radimo na tome. Činjenica je da nismo saglasni po pitanju Kosova“, rekao je Vučić, ističuući da je došao u ime građana Srbije.

Premijer je ocenio da su ekonomski razvoj i saradnja veoma važni i za Srbiji i za Albaniju i da je stoga od izuzetnog značaja da dve države rade na tom polju zajedno.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Albanije Edijem Ramom istakao da bi Srbija i Albanija trebalo zajedno da rade na infrastruktirnim projektima koji će spojiti dva naroda i dve države.

"Pred nama je desetine i stotine kilometara koje treba zajedno da izgradimo" rekao je srpski premijer ističući značaj izgradnje auto puta koji će povezivati Beograd i Tiranu.

On je rekao da će takvi projekti biti od koristi Srbima i Albancima na Kosovu, ali i u interesu unapređenja odnosa Beograda i Tirane.

"Srbija je spremna za takvu saradnju", rekao je Vučić.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Rama i Vučić: Razlike oko Kosova, zajedno ka EU

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Maj.2015

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Tirani posle sastanka sa albanskim kolegom Edijem Ramom da je razlika Srbije i Albanije stav o Kosovu...Prethodno je Rama rekao da Srbija i Albanija imaju različite stavove "u nekim stvarima", ali da su zajednički za mir...Srpski premijer je istakao, na...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.