Vučić prelomio, danas ide na Kosmet, ali prvo na Gazivode

Izvor: JuznaSrbija.info, 07.Sep.2018, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić prelomio, danas ide na Kosmet, ali prvo na Gazivode

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svom večerašnjem obraćanju, je izjavio da je odlučio da u subotu ipak ide u posetu Kosovu i Metohiji, a prvo će obići Gazivode, prenosi RTS.

Predsednik je na konferenciji za novinare u zgradi Predsedništva rekao da su prethodnih nekoliko dana bili teški i za srpski narod na KiM i za njegove političke predstavnike i za one koji predstavljaju Srbiju u međunarodnoj areni.

Sve je, kako kaže, krenulo teškim pirtiscima >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << na poslanike Srpske liste, a zatim nastavljeno sa ogromnim pritiscima na rukovodstvo Republike Srbije, da se podrži Fatmir Ljimaj za šefa pregovaračkog tima Prištine.

Vučić kaže da to nije bilo moguće bez direktne ili indirektne podrške Srba na Kosmetu.

"Mi smo smatrali da je to demokratsko pitanje i da poslanici imaju pravo pravo da odluče kako žele, a Srpska lista to nije želela iz mnogo razloga", naveo je Vučić.

Podsetio je na optužnicu protiv Ljimaja za najteže zločine u kojima je direktno i lično učestvovao i na iskaze svedoka.

Kaže da Srbi, međutim, nisu dizali buku i nisu smetali, ali da su pritisci bili veliki, i da je čak i on, koji je naučio na razne vrste pritisaka zapanjen. Naveo je da je odgovrio na oko 50 telefonskih poziva iz evrope i sveta u vezi sa tim i da je apelovao da se Srbima, niti bilo kome drugom, ne ukida pravo na demokratiju.

Vučić ističe da su se onda pritisci nastavili, da su Srbi postali krivci, i da su izdavana saopštenja u kojima je navedeno da Srbi žele destabilizaciju.

Predsednik objašnjava da su o toj "destabilizaciji" govorili albanski predstavnici, da su Srbi bili krivi jer imaju mozak i žele da glasaju po sopstvenoj volji.

Onda je, nastavio je Vučić, Marko Đurić vraćen sa administrativnog prelaza Brnjak. Kako je naveo, kada su Albanci shvatili da to ne mogu da opravdaju ničim, onda su ga pozvali da se vrati. Kada je Đurić to tražio napismeno, oni su odbili, dodao je.

Međutim, rekao je predsednik, traže se snimci kamera "kako bi svi u Evropi znali da smo govorili istinu".

Vučić je rekao da je tužan zbog onih koji su pokušavali na tome da pribave političku korist idući protiv svoje zemlje i naroda.

Ističe da se sve nastavilo izjavama najviših zvaničnika s albanske strane o hapšenjima, maltretiranjima i najnižim omalovažavanjem i uvredama.

Napominje da je on uvek pokušavao da umiri situaciju, da zamoli nekoga da se prizove razumu, da ljudi razumeju da nam je potreban mir a ne sukob.

Posle toga je, kaže stigla zabrana za posetu Gazivodama i to u pisanoj formi.

"A kada dođu u Brisel u jutarnjim satima, onda kažu – u redu je što se posete tiče. A nama –pođeš li tamo proći ćeš kao Marko Đurić. To je za njihovu domaću javnost. Za Evropu je sve u redu, ali Vučić zna pa neće doći", rekao je predsednik.

Rekao je i da to što danas nije razgovarao sa Albancima u Briselu ne znači da će dijalog biti prekinut jer bi to, ističe, bilo neodgovorno i neozbiljno.

"Nastavićemo razgovore, ne u ono vreme kada su najavili u Briselu jer sam tada u Kini, ali svakako ćemo morati da nastavimo da razgovaramo jer je ključna stvar da sačuvamo mir", napomenuo je Vučić.

Mnogo vode će proći Savom i Dunavom, pa i Ibrom, da se mi i Albanci dogovorimo ako se dogovorimo, rekao je Vučić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.