Vučić Srbima na Kosovu: Nećemo vas napustiti (FOTO, VIDEO)

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Jan.2015, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić Srbima na Kosovu: Nećemo vas napustiti (FOTO, VIDEO)

Aleksandar Vučić apelovao je danas na Srbe na Kosovu i Metohiji da ne prodaju svoje kuće i imanja, umesto velikih reči pozvao je na veliki rad i najavio značajniju podršku vlade i države Srbije, kako bi im obezbedili uslove za siguran i normalan život i bolju budućnost.

"Nećemo vas napustiti", poručio je premijer u mestima Kosovskog pomoravlja, gde su ga građani dočekivali ovacijama, aplauzima, sa zastavama Srbije i, tradicionalno, solju i hlebom.

"Vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Srbije neće zaboraviti, niti ostaviti Štrpce, niti ostali srpski narod na Kosovu i Metohiji", poručio je premijer građanima u Pasjanu, gde je otvorio novo, moderno porodilište, i u Štrpcu.

Umesto velikih i teških reči, pozvao ih je na veliki rad, a zauzvrat najavio veća ulaganja i istakao da Srbija ne želi nikakve sukobe, jer samo jaka i stabilna Srbija može i njima da garantuje sigiran život i bolju budućnost.

Premijer je, obraćajući se građanima koji su ga dočekali u Pasjanu, rekao da je Srbija uvek imala hrabrosti da se brani i sačuva svoje, ali da je najviše napredovala u miru i kada je odluke donosila "hladne glave".

"I mi ćemo uspeti da taj mir sačuvamo. Ne želimo nikakve sukobe, ni sa kim, ali hoćemo da budemo svoji na svome", rekao je Vučić.

Kako je rekao, najlakše je doći i držati vatrene govore, ali, kako je naveo, on to sigurno neće činiti, a oni koji to rade, uveren je, uopšte ne misle dobro.

"Srbija je najviše napredovala onda kada je odluke donosila hladne glave. Kada god smo odluke donosili na takav način, one su bile dobre za naš narod", istakao je premijer.

"Sa Albancima, našim komšijama, želimo da živimo lepo", rekao je premijer i dodao da treba da gledamo svoj boljitak i zajedničku budućnost, jer ćemo stotinama godina pred nama živeti zajedno na istom prostoru.

On je apelovao na građane Kosovskog pomoravlja da sačuvaju svoja imanja i da ih, koliko god im bilo teško, ne prodaju, jer ćemo samo na taj način moći da ostanemo "svoji na svome".

Ali, istovremeno, rekao je, kada im je najteže i kada im je teško treba da znaju da je Vlada Srbije uz njih, da će im uvek pomoći, i sada, i ubuduće, sve više.

"Nameravamo da i ovde, kao i u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici, otvorimo svoje kancelarije", poručio je premijer.

On je istakao da su potrebni veće prisustvo institucija Srbije na Kosovu, kao i investicije.

"Na nama je da vam obezbedimo puteve, da vam obezbedimo posao", kazao je on i podsetio da se upravo na Kosovu rađa najveći broj dece u Srbiji.

"Ovo je naša kolevka i niko nas neće sprečiti u tome da se deca ovde i dalje rađaju", dodao je on.

"Ali, moramo da gradimo mir", poručio je Vučić i dodao da samo na taj način i uz punu stabilnost možemo da idemo napred.

Građanima Kosovskog pomoravlja, Vučić je obećao da će predstavnici vlade dolaziti svake godine i ukazao da njegov i dolazak šest ministara danas pokazuju da će vlada uvek biti uz svoj narod u Kosovskom pomoravlju i na Kosovu i Metohiji.

Vučić je rekao da će biti izgrađeno još puno porodilišta, infrastrukturnih objekata.

On je još jednom poručio da će građani Kosovkog pomoravlja imati svu pomoć Vlade Srbije, da će ona biti i veća i češća, i svoj govor završio rečima "Živela Srbija".

Vučića su u Pasjanu dočekali brojni građani tog mesta, Gnjilana i drugih delova Kosovskog pomoravlja, sa zastavama Republike Srbije, pogačom i solju i uzvicima "Vučiću, Vučiću, Srbija, Srbija".

Premijer je, zajedno sa ministrima Bratislavom Gašićem, Nikolom Selakovićem, Nebojšom Stefanovićem, Zlatiborom Lončarom i Aleksandrom Vulinom, kao i direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Ðurićem, koji je i domaćin posete, obići Pasjane, Štrpce i Gračanicu.

U Štrpcu je premijer takođe apelovao na Srbe da ne napuste svoje kuće i imanja.

"Znam da će Albanci ponuditi veliki novac za vaše kuće i imanja i molim vas da ne prodajete svoja ognjišta. To je jedini način da sačuvamo svoja ognjišta. Vi ste ti koji čuvate i branite vašu zemlju, koji očuvanjem svojih ognjišta na Kosovu i Metohiji branite našu budućnost", poručio je Vučić.

Istovremeno je podvukao da ako građani misle da Vlada Srbije ne misli dovoljno na njih, treba da imaju na umu da je to zato što je ophrvana problemima, ali da dolazak šest ministara u Štrpce jasno pokazuje da će država još više i snažnije voditi računa o njima.

Prema njegovim rečima, Vladi predstoje teški razgovori i pregovori sa prištinskim vlastima u Briselu, i biće razgovora o mnogim pitanjima, među kojima je i imovina.

"Moramo da obezbedimo za vas da mirno možete da spavate, da razmišljate o tome kako možete da radite. Potpuno sam siguran da, ako hladne glave razmislite, znate da je to najbolje za vas i za decu i zemlju. Molim vas da i ubuduće čuvate i volite svoju zemlju, ali pre svega svoja ognjišta", naglasio je Vučić.

On je rekao da će Srbi na Kosovu od države ove godine dobiti veću podršku, navodeći da će se investirati u putnu infrastrukturu, omogućiti da građani žive bolje od skijališta, i razmotriti kako da se uloži u prehrambenu industriju, kako bi stanovnici znali kome da predaju svoje proizvode, koji bi se odmah otkupili i brže napravio gotov proizvod.

Obećao je da će i Štrpce dobiti moderno opremljene ustanove, kao što je porodilište, koje je ranije danas otvorio u Pasjanu.

Država Srbija će, prema njegovim rečima, dati koliko može, a uz marljivost građana, njihovu posvećenost, ljubav prema otadžbini, moguće je postići i bolje rezultate i bolji život.

Vučić je kazao da su se uvek vruća srca rešavali problemi, a da je to sada potrebno raditi hladne glave uz više rada.

Mir, stabilnost i rad - to je, prema njegovim rečima, jedina politika koja donosi rezultat Srbiji, Štrpcu i građanima.

On je izrazio zadovoljstvo što ga je veliki broj dece dočekao u Štrpcu, što pokazuje, kako je naveo, da postoji budućnost i da vredi ulagati u budućost Štrpca, Kosova i Metohije i Srbije.

Srpskim predstavnicima u kosovskoj vladi Vučić je poručio da nisu u nju ušli "da bi se bogatili već da bi srpski narod na Kosovu bio nešto bogatiji".

"Za njih morate da se borite, a ako nećete, izađite napolje, jer takvi nikome niste potrebni", kazao je on.

"Mi sa Albancima nećemo da vodimo ratove, već da živimo zajedno", podvukao je Vučić rekavši da zna da bi drugačije reči naišle na bolji odjek, ali da je njegov posao da obezbedi život, rad i opstanak Srba na svojim ognjištima, te da od zapaljive retorike i teških reči ništa dobro nije video.

Umesto teških reči potrebni su, nam, ponovio je, rad, jačanje pozicije Srbije, jer što je Beograd jači to je snažnija i pozicija Srba na Kosovu.

Vučić je, s tim u vezi, pozvao na jedinstvo i zajednički rad da Srbija bude bogatija, jača, da svako dete bude bezbednije i sigurnije.

Poželevši građanima sve najbolje u novoj godini, predsednik srpske vlade je izrazio uverenje da nas očekuje dobra i bezbedna budućnost.

Premijer je u Štrpcu dočekan zastavama Republike Srbije i aplauzom, a došao je u pratnji ministara Bratislava Gašića, Nikole Selakovića, Nebojše Stefanovića, Zlatibora Lončara i Aleksandra Vulina, kao i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Ðurić, ali i srpskih članova u kosovskoj vladi Branimira Stojanovića, Aleksadra Jablanovića i Ljubomira Marića.

U Štrpcu, u kojem su danas, povodom posete premijera, sva preduzeća, škole i radnje ostale zatvorene, građani su se dva sata pre njegovog dolaska okupili na trgu ispred Opštine kako bi zauzeli što bolje pozicije i bili u mogućnosti da izbliza vide visokog gosta.

Posle obraćanja građanima, Vučić se sastao sa predstavnicima lokalne zajednice.

Vučić otkrio spomenik kralju Milutinu u Gračanici

Aleksandar Vučić otkrio je danas spomenik kralju Milutinu u centru Gračanice i poručio da svako ministarstvo ima obavezu da vodi računa o svakom mestu na Kosovu i Metohiji.

Vučić je, u obraćanju okupljenim građanima rekao i da će od privatizacionih prihoda jedan deo biti odvojen za ulaganje i otvaranje infrastrukturnih i drugih projekata na Kosovu i Metohiji.

Srbiji je sada potrebna pametna i mudra politika, politika mira koja će doneti rezultate, kazao je premijer.

Ukazao je da ne voli da govori o "nebeskoj Srbiji", ali je podsetio da je 1321. godine umro kralj Milutin i da sad, sedam vekova nakon toga, treba da vidimo šta smo uradili od onoga što je, kako je rekao, on uradio i šta treba da učinimo kako bismo obezbedili budućnost naše dece.

Vučić je ponovio da neće ostaviti niti zaboraviti nijedno selo na Kosovu i Metohiji i poručio da Vlada Srbije čini sve kako bi "naša pozicija bila čvršća i bolja".

Prema njegovim rečima, tu politiku i taj napredak osećaju i građani.

Vučić je rekao da je, obilazeći Kosovo i Metohiju danas, viđao Albance koji su ga dočekali sa svojim zastavama, da su neki i psovali i pretili, ali da je naša poruka da hoćemo i želimo da sve probleme rešavamo mirnim putem.

Sve probleme treba rešavati mirnim putem, ali nikada nećemo prihvatiti da neko ruši srpski ponos, poručio je Vučić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Želimo živjeti zajedno s Albancima

Izvor: SandzakPress.net, 14.Jan.2015

Srbija, Kosovo – Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio Srbima u Štrpcu da ne prodaju svoje kuće i imanja. Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić apelirao je na Srbe u Štrpcu na Kosovu da ne prodaju svoje kuće i imanja, obećavši da će Vlada Srbije učiniti sve da im osigura...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.