Vučić: Ne plašiti narod sporazumom

Izvor: B92, 12.Maj.2013, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Ne plašiti narod sporazumom

Leposavić -- Briselski sporazum nije savršen, ali njime ne treba plašiti narod, izjavio je Aleksandar Vučić u Leposaviću, poručujući da će država biti uz Srbe na Kosovu.

Prema rečima prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, sporazum je ono što se moglo najviše učiniti u ovom vremenu, a Srbija čini što je moguće i činiće to i ubuduće u korist svog naroda.

"Srbija jeste uz svoj narod, neće ga ostavljati i gleda u budućnost", rekao je Vučić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u izjavi posle sastanka sa episkopom raško-prizrenskim Teodosijem.

"Ponedak donosimo odluke koje su teške, ali država ne može bez svog naroda, a ni narod ne može bez svoje države", naglasio je on.

On je istakao da je došao na Kosovo i Metohiju ne da bi se pravdao, već da razgovara o budućnosti sa ljudima, o tome kako će država biti uz njih u budućnosti i šta treba činiti.

Govoreći o briselskom sporazumu Vučić je naglasio da taj sporazum nije previše dobar, već je rezultat onoga do čega se moglo doći.

On je istakao i da narod želi da razuveri u laži koje mu serviraju, kako je rekao, oni koji vole samo svoje džepove. "Neću da ubeđujem u laži i neistine u koje ga ubeđuju neki drugi, koji ne vole Kosovo i Metohiju, već vole svoje džepove", rekao je Vučić.

Iako su ga upozoravali da rizikuje dolaskom na Kosovu, Vučić naglašava da onaj koji govori istinu ne rizikuje ništa, već samo onaj koji obmanjuje i laže svoj narod.

Episkop raško-prizrenski Teodosije, nakon razgovora sa Vučićem, rekao je da činjenica da su danas Vlada i SPC na prostoru Kosova i Metohije za Srbe u pokrajini ohrabrenje i znak da su jedno biće, da ne mogu jedni bez drugih i da će tako biti i u budućnosti.

Prema njegovim rečima, bitna je podrška Vlade Srbije za opastanak Srba na Kosovu.

Vladika Teodosije je povodom briselskog sporazuma ocenio da je učinjeno što je bilo moguće u trenutku i vremenu u kojem živimo, i da su neki želeli više, ali da ako "imate pacijenta koji je u poodmakloj bolesti, traži se da se učini što više za njega“. On je, takođe, ukazao da ne treba biti malodušan i da ovaj sporazum nije kraj.

Vučić će posle Leposavića otići za Kosovsku Mitrovicu gde će u 16 časova biti održan sastanak sa odbornicima četiri skupštine opštine sa severa Kosova.

Posetu Vučića severu Kosova prati veliki broj novinara, kojih ima, kako ističu u Kancelariji za Kosovo i Metohiju, više od 60.

Premijer Ivica Dačić i Aleksandar Vučić prethodnih dana razgovarali su u Beogradu sa predstavnicima Srba sa severa Kosova i Metohije, kao i sa načelnicima svih okruga južne srpske pokrajine o implementaciji sporazuma iz Brisela, a Vučićeva poseta je u cilju postizanja dogovora o sprovođenju tog sporazuma.

Na teritoriji opštine Leposavić, duž magistrale, zalepljene su plakate sa porukom "Dobrodošao Vučiću na Kosovo i Metihiju". Vojnici nemačkog kontigenta Kfora iz baze kod Leposavića postavili su kontrolni punkt, na kolovozu su džakovi sa peskom, a saobraćaj se odvija naizmenično.

Uoči posete Kosovu, Vučić je u intervjuu za “Politiku“ izjavio da sa Srbima sa severa KiM danas želi da razgovara o "svakoj sitnici" iz sporazuma, ističući da represivnih mera neće biti i ako dogovora ne bude.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Postignut dogovor o zajedničkom delovanju

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Maj.2013

Predsednici opština sa severa Kosova i potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić saglasili su se danas da će ubuduće koordinisati sve zajedničke aktivnosti i delovanje.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.