Vučić: Daćemo sve od sebe da dođemo do rešenja za Kosovo

Izvor: RTS, 17.Maj.2018, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Daćemo sve od sebe da dođemo do rešenja za Kosovo

Želim da verujem da će Srbija u narednom periodu imati dovoljno snage da dođe do rešenja za Kosovo, rekao je predsednik Srbije novinarima u Sofiji. Ukazao je da se danas videlo koliko Srbija ima prijatelja i zahvalio im na podršci.
Aleksandar Vučić je ocenio da je Samitom EU – Zapadni Balkan otvoreno novo poglavlje u regionu, i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da su ovo dobri signali za očuvanje stabilnosti, bezbednosti i sigurnosti na Balkanu, jer su se učesnici kroz otvoren i iskren razgovor bolje razumeli.

Vučić je rekao da je imao dobre razgovore tokom bilateralnih susreta sa Angelom Merkel, Terezom Mej, Antoniom Tajanijem, Žan Klodom Junkerom, Donaldom Tuskom i najmanje još deset premijera.
Naveo je da su razgovarali o problemima koji su pred nama, jer je to, ističe, posao lidera, a ne da govore o lepim stvarima.
"Želim da verujem da će Srbija imati dovoljno snage, ukoliko bude volje za kompromisom na drugoj strani, da dođemo do rešenja za KiM koje će biti prihvatljivo za naše građane. Daćemo sve od sebe i boriti se, a da li ćemo uspeti – ne zavisi samo od nas", rekao je predsednik Srbije.
Naveo je da je sa Tačijem razmenio nekoliko reči, i da to vidi kao čin ljubaznosti, a da bi za neku jaču ocenu morao da vidi neki veliki progres da bi mogao da kaže da je nešto bolje.
"Siguran sam da moramo da nastavimo dijalog", rekao je Vučić.
Odgovarajući na pitanja kada bi se moglo naći rešenje ze KiM, Vučić je rekao da nije od onih koji bilo šta ograničavaju, posebno što nesporazum postoji još od pre Prve prizrenske lige, više od 140 godina.
"To nije 140 dana", rekao je Vučić i dodao da u Srbiji postoji želja da se problem reši, da smatra da je Srbija uložila i napor, i energiju, i volju i sve svoje obaveze ispunila.
Vučić je ponovio da će svakako dijalog biti nastavljen, ali da za nastavak mora da postoji ispunjenje određenih uslova.
"Želja za kompromisom mora da postoji na obe strane" 
Podsetio je da treba videti prvo šta je sa Briselskim sporazumom i njegovim ispunjavanjem.
"Sve vas pitam da mi kažete sitnicu koju Srbija nije ispunila, nećete naći nijednu. Samo jedna obaveza druge strane je bila i tražimo samo nju da bude ispunjena, a to je ZSO", naglasio je Vučić.
"Ako se ide u dijalog, mora da postoji želja za kompromisom obe strane, a ne da se šalju platforme 'nismo spremni ni za šta', to je kao platforma nekih političkih stranaka u Srbiji. Očekujete da Srbija sve da, a ne dobije ništa – to nije realno", poručio je predsednik Srbije.
Vučić je rekao da je takvu platformu usvojila vlada u Prištini, ali da ona na zahtev međunarodne zajednice nije poslata na usvajanje skupštini, jer bi to dramatično vezalo ruke svima.
Predsednik Srbije pokazao je novinarima Briselski sporazum i ukazao da je stao na jednu stranu, te da je Srbija ispunila sve, jer njen potpis i reč nešto znače.

Preneo je da svima kojima pokaže taj dokument nema šta da kaže.
"Ja iznesem papir od 15 tačaka, a to sam pokazao i švedskom premijeru i pokažem da smo od 7. do 14. tačke sve ispunili, a od 1. do 6. nije ništa ispunjeno. Kako da bilo ko kaže da nije tačno. To su pokušali u Skoplju samo Albanci da kažu da nešto nije ispunjeno", objasnio je on.
Ponovio je da nije razgovarao sa Tačijem o dijalogu, već da je sa njim razmenio samo nekoliko reči.
"Zbog nas moramo da rešavamo odnose sa Albancima, koji moraju biti mnogo bolji. Ako to ne rešimo, imaćemo bezbroj problema u godinama pred nama, od toga da će nam vrata EU biti zatvorena, do toga da nećemo moći da imamo tako uspešan rast i privredne rezultate", zaključio je Vučić.
Upitan da li je došlo do otopljavanja odnosa sa Hašimom Tačijem, pošto je navodno sa njim pričao na Samitu, Vučić je objasnio da je za vreme zajedničke fotografije svih učesnika stajao između rumunskog kolege Klausa Johanisa i kancelarke Merkel.
"Onda je Merkelova pozvala Tačija i mene, sa Borisovom da razmenimo par rečenica. Uvek tražite velike vesti, a ja sam neko ko želi da vidi značajan napredak da bi mogao da kaže tako nešto. Za sada se nadam da ćemo nastaviti dijalog pa ćemo videti rezultate", poručio je Vučić.
Razgovori i o infrastrukturnim projektima
Vučić je rekao da je veoma važno govoriti i o zaključcima koji se tiču digitalne agende, ne samo izjave koja je potpisana, već šta sledi – više novca koji će biti izvođen za digitalnu infrastrukturu, jer će to biti jedan od uslova rasta naše privrede u naredom periodu. 
U Sofiji je bilo razgovora i o infrastrukturnim projektima.
"Jedan od njih je izgradnja auto-puta Niš–Priština. Očekujemo da do kraja godine suštinski krenemo u izgradnju tog puta. Osamdeset odsto bismo platili mi, a u finansiranju sa najpovoljnijim kamatnim stopama pomoći će EIB, a 20 odsto biće grantovi. To će mnogo značiti za najsiromašniji deo naše zemlje, deo nišavskog i topličkog okruga", rekao je Vučić.
Dodao je da je za Srbiju važan potpisan sporazum o gasnom interkonektoru sa Bugarskom zbog problema za koji se očekuje da će nastati od 2019, pa mora brzo da se rešava, jer Srbija, kako se industrijski ravija troši više gasa, a kako skaču cene nafte i gasa, važno je da ne poskupi gas koji trošimo.
Rekao je da je Srbija imala veliku čast da bude dobro predstavljena na ovom skupu, dodajući da su pozitivno o Srbiji i njenom rukovodstvu govorili kancelarka Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron, što je velika čast i važna stvar.
"Videli smo danas koliko prijatelja imamo. Zahvalio bih se svima koji su se zalagali za Srbiju, od Tajanija, kancelara Sebastijana Kurca, do Viktora Orbana, koji je najotvorenije tražio prijem Srbije u EU do 2025. Tražiće da to bude potpuno jasno rečeno. Svim tim prijateljima sam veoma zahvalan na podršci Srbiji", naglasio je predsednik Srbije.
O razgovorima sa Mejovom i Merkelovom
Vučić je rekao da je britansku premijerku Terezu Mej pozvao da poseti Srbiju, jer posle Margaret Tačer nije bilo posete na tom nivou iz Velike Britanije.
Takođe je dodao da je sa Mejovom razgovarao o regionalnim i evropskim, ali i globalnim pitanjima.
Sa Merkelovom, sa kojom se viđa češće, dodajući da je posebno ponosan što ona želi da nas čuje, rekao je da je razgovarao o srpskoj privredi, srpskom pravosuđu i učešću Venecijanske komisije u tome kakve će procene doneti na ustavne amandmane.
"Ja sam rekao da bez pozitivne procene neće biti bilo kakvog usvajanja ili predlaganja na usvajanje u Srbiji", dodao je Vučić.
Podsetio je koliko je Nemačka važna za Srbiju, da je motor razvoja, i da zapošljava 47.000 ljudi u Srbiji.

Na konstataciju da najveći broj uvoza proizvoda na Kosovu dolazi iz Srbije, Vučić je rekao da je to valjda normalno, logično i podrazumevajuće.
"Bili smo najprisutniji na sajmu privrede u Prištini. Očekujem da uvek budemo toliko prisutni. Lično sam dao dozvolu srpskim kompanijama i naložio vlastima da nikome ne prave probleme. Mi želimo slobodnu trgovinu, slobodan protok ne samo robe već i kapitala, da ulažemo mnogo više svuda. Srbija ima u trgovinskoj razmeni suficit sa svima u regionu i sa Makedonijom, Crnom Gorom, BiH, čak i Hrvatskom. Želimo dalje da je povećavamo. Naši BDP-i su mali i moramo mnogo toga da radimo da bismo uspeli da napravimo bolje rezultate", objasnio je on.
Na kraju je upitan da li strahuje da bi, nakon političkih promena u Rimu, Italija mogla postati manji prijatelj proširenja, Vučić je odgovorio da je na skupu Evropske narodne partije Italija bila tema koja je natkrilila ceo Zapadni Balkan.
"Mi smo izuzetno cenili saradnju sa vladom Paola Đentilonija i nadamo se da će Italija ostati posvećena proširenju EU. Pomalo svi strepimo kako se stvari odvijaju u Italiji. Ali nadamo se da ćemo, koju god vladu bude postavio predsednik Italije, biti u stanju da sa njom uspostavimo jezik saradnje, poštovanja i prijateljstva", zaključio je predsednik Srbije.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Nije to 140 dana, već godina, želim da verujem u rešenje"

Izvor: B92, 17.Maj.2018

Sofija -- Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u Sofiji da se nada da će se doći do rešenja za KiM koje će biti prihvatljivo građanima Srbije...Kako je rekao, daće sve od sebe i boriće se da do toga dođe..."Želim da verujem da će Srbija u narednom periodu imati dovoljno snage, ukoliko bude...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.