Vlasi: Maglovita budućnost Srba

Izvor: B92, 22.Feb.2015, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlasi: Maglovita budućnost Srba

Analitičari u Prištini smatraju da suspenzija učešća u vladi i skupštini Kosova koje se pridržavaju članovi liste “Srpska” šteti srpskoj zajednici.

Suspenzija učešća u kosovskim institucijama stvara "maglu" u pogledu budućnosti srpske zajednice u kosovskim institucijama, ocenio je albanski političar iz vremena SFRJ, kosovski advokat Azem Vlasi.

On smatra da udaljavanje Jablanovića iz kosovske vlade nije trebalo da bude razlog da Lista "Srpska" suspenduje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svoje učešće u kosovskim institucijama, jer tim pristupom predstavnici najvećeg političkog subjekta manjina na Kosovu "nanose štetu samo svojoj zajednici".

Prema njegovom mišljenju, Jablanović "zbog svoje greške" nije ostavio mogućnost da ostane u vladi.

"Ali delovanje Liste čini da mislimo da se ona solidariše sa Jablanovićem i da svi misle kao Jablanović. To je žalosno za njih, jer takvim pristupom nanose štetu svojoj zajednici, jer su Srbi sa Kosova njih birali, ali izgleda da su predstavnici Liste Srpska zastupnici Srbije, a ne Srba sa Kosova", rekao je Vlasi za portal "politiko.net".

On smatra da, ako Lista "Srpska" deluje u interesu svojih glasača i sarađuje sa Albancima, ona može uticati na relaksaciju međuetničkih odnosa i tako poboljšati odnose sa Albancima, što je i u njihovom interesu.

"Mi možemo bez njih, oni ne mogu bez nas, jer skupština i vlada će raditi i bez njih", rekao je Vlasi, prenose prištinski mediji.

Poznavalac međuetničkih odnosa na Kosovu, politički analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi je, gostujući u emisiji "Info Magazin" na TV Klan Kosova, gde je tema bila Lista "Srpska", rekao da mediji na Kosovu i veliki broj političkih analitičara i novinara kao da ne znaju da na Kosovu postoji i Građanska Inicijativa "Srpska", koja nije u okviru Liste "Srpska".

On je pdosetio da su to dva politička subjekta registrovana u Centralnoj izbornoj komisiji, i da je predsednik Građanske Inicijative Srpska je Vladeta Kostić, a predsednik Liste Srpska je Aleksandar Jablanović.

"Što se tiče njihove političke platforme i političkog koncepta, u emisijama treba da ih zovete i pitate njih lično da vam potvrde ili negiraju da li su isti politički subjekat", dodao je Šeholi.

G.I. "Srpska" na čelu sa Kostićem je na lokalnim izborima pobedila u devet od 10 opština sa srpskom većinom i gradonačelinici tih opština svakodnevno obavljaju svoje obaveze i ne bojkotuju kosovske institucije.

"Smatram da će i Lista Srpska nakon razgovora sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Isom Mustafom da se vrati svojim obavezama naredne nedelje i nastavi da daje doprinos u svim projektima koji ih čekaju, pre svega za dobrobit njihove zajednice, ali i celokupnog društva", rekao je Šeholi.

Kosovski premijer Mustafa je 4. februara objavio da ministar za povratak i zajednice Jablanović više nije član kosovske vlade.

Pretpostavlja se da je povod za tu odluku bila izjava Jablanovića na Badnje veče u selu Zočište, u kojoj je nazvao "divljacima" učesnike protesta koji su tog dana kamenovali grupu raseljenih Srba i onemogućili ih da posete crkvu u Đakovici.

Ta izjava je izazvala veliko negodovanje među kosovskim Albancima, pre svega kod opozicionog pokreta "Samoopredeljenje", čije pristalice su bile među nasilnim demonstrantima.

Jablanović je kasnije uputio izvinjenje i ocenio da je ta izjava zlonamerno interpretirana od strane nekih medija, ali je i pored toga njegova ostavka tražena na desetak protesta na Kosovu, od kojih su dva u Prištini bila i nasilna.

Građanska inicijativa Srpska je tada takođe ocenila nedemokratskom odluku Mustafe da, kako su istakli, pod pritiskom demonstranata smeni ministra "kojeg su, kako je i sam rekao, u vladu Kosova doveli glasovi srpskih glasača".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.