Vlada „precizira“ kosovsku politiku?

Izvor: S media, 01.Nov.2011, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada „precizira“ kosovsku politiku?

Državni vrh Srbije razmatra mogućnost donošenja nove skupštinske deklaracije o Kosovu. Najverovatniji datum zasedanja Narodne skupštine o KiM subota, 5. novembar.

U državnom vrhu Srbije razmatra se donošenje nove deklaracije o Kosovu, o kojoj bi se Narodna skupština izjašnjavala najverovatnije u subotu, 5. novembra, saznaje Danas iz više izvora u vlasti.

Sagovornici iz vladajuće koalicije rekli su novinarima Danasa da se u državnom vrhu radi na aktu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << o KiM, koji ima formu deklaracije, mada nije sigurno da će se tako i zvati. U ovom trenutku je gotovo sigurno da će parlament raspravljati o tome u subotu, kažu izvori beogradskog lista, ali ostavljaju mogućnost da se poslanička debata pomeri za narednu sedmicu, zarad neophodnog „namicanja“ glasova.

Ipak, zašto se uopšte razmatra usvajanje takvog dokumenta, s obzirom na to da je prethodna skupštinska deklaracija usvojena krajem jula, kao i šta bi u njemu pisalo, još nije poznato. U opoziciji nezvanično tumače da tromesečni vladin „Izveštaj o aktivnostima na stabilizovanju situacije na Kosovu i Metohiji“, o kojem će danas raspravljati skupštinski Odbor za KiM, neće podržati potrebna većina u parlamentu i da se zato ide na formulisanje posebne deklaracije.

Moguća nova rezolucija o Kosovu

D S S: Napadi na Konuzina licemerni

Dejanović: Neće biti tragedija ako ne dobijemo kandidaturu

Čak i članovi Vlade Srbije, koji bi „po opisu posla“ trebalo da budu upućeni u ovu vrstu aktivnosti, juče nisu mogli, ili želeli, da kažu o čemu se radi. Šef tima za dijalog s Prištinom Borislav Stefanović nije hteo da komentariše nezvanična saznanja medija, ministar za KiM Goran Bogdanović jednostavno je „odbijao“ telefonske pozive, a portparoli vlade govorili su da ne znaju ništa o tome.

S druge strane, šefica poslaničke grupe ZES Nada Kolundžija kazala je da „akt o kojem će se skupština izjašnjavati može da bude u formi zaključaka skupštinskog Odbora za KiM ili deklaracije“, a predsednica Narodne skupštine Slavica Đukić Dejanović najavila je zasedanje parlamenta za narednu sedmicu, što se tumači kao moguća „kupovina vremena“ za usaglašavanje oko teksta pomenute deklaracije. Ipak, juče tokom popodneva pojavili su se nagoveštaji da bi Skupština Srbije mogla da zaseda povodom Kosova krajem ove sedmice, možda i za vikend.

Kako je Danasu objasnilo više sagovornika iz vlasti, ako se državni vrh odluči da se parlamentu predloži nova deklaracija o KiM, njome bi se „precizirali“ elementi politike zvaničnog Beograda u svetlu situacije na severu Kosova i stanja na administrativnim prelazima, ali bi „kontinuitet politike svakako bio očuvan“.

Republički parlament doneo je prethodnu kosovsku deklaraciju na sednici 30. jula, pet dana nakon što je policija Kosova izvela akciju preuzimanja kontrole na administrativnim prelazima. U tom dokumentu su međunarodne misije na KiM optužene za „grubo kršenje međunarodnog prava“ i naglašava se neophodnost daljeg delovanja „institucija Srbije na teritoriji Kosova“. Od ukupno 207 prisutnih poslanika, za takav tekst glasao je 181 član parlamenta iz vladajuće koalicije i opozicionih SNS, SRS i Nove Srbije. Protiv su bili LDP i D S S, a uzdržan Savez vojvođanskih Mađara.

(Danas)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.