Vlada osudila vraćanje autobusa

Izvor: B92, 17.Avg.2011, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada osudila vraćanje autobusa

Beograd -- Vlada Srbije osudila nastojanje vlasti u Prištini da spreče slobodu kretanja građana na Kosovu time što ne dozvoljavaju autobusima iz Srbije da uđu na Kosovo.

Beograd od Ujedinjenih nacija, pod čijim je protektoratom Kosovo, kao i od Evropske unije traži da spreče pokušaje ometanja slobode kretanja.

"Privremene vlasti vraćanjem autobusa prevoznika iz centralne Srbije grubo krše civilizacijske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << norme o slobodi kretanja i vrše dodatni pritisak na srpsko stanovništvo u južnoj pokrajini", saopštava Beograd.

"Ovakav potez prištinskih vlasti predstavlja pokušaj institucionalizovanja pritiska na Srbe i pripadnike drugih zajednica kojima je u strahu od albanskih ekstremista sloboda kretanja inače ograničena već više od 11 godina", istaknuto je u saopštenju.

"Privremene vlasti u Prištini na taj način, smatra Vlada Srbije, dezavuišu i sprovodjenje dogovora o slobodi kretanja postignutog tokom dijaloga izmedju Beograda i Prištine", navodi se.

Autobusi sinoć opet vraćeni

Direktor sektora međunarodnog saobraćaja Laste Predrag Lukić kaže da su autobusi ponovo sinoć vraćeni sa administrativnog prelaza ka Kosovu.

On je rekao da i pored toga te linije neće biti ukinute.

Lukić je rekao da će preduzeće Lasta od nadležnih ministarstava Srbije zatražiti uputstvo kako da postupe povodom odluke kosovskih vlasti da prevoznicima iz Srbije zabrane ulazak na Kosovo, ako nemaju licence koje izdaje kosovsko ministarstvo saobraćaja.

"Konslutovaćemo se s nadležnima, a danas ćemo videti da li će autobusi na dve redovne linije ponovo biti vraćeni. Narednih dana u svakom slučaju prevozićemo putnike do prelaza, ako autobusima ne bude dozvoljen ulaz na Kosovo", rekao je Lukić.

Kompanija Lasta ima dve linije koje iz Beograda kreću ka Kosovu u 15.25 i 18.50, a kako je Lukić rekao, u tom preduzeću ne nameravaju da nabave dozvole koje traže kosovske vlasti.

Vranjski autoprevoznik "Jedinstvo-Kavim" obustavio je linije iz Vranja za Kosovsku Kamenicu, jer se prevoznicima iz Srbije ne dozvoljava da uđu na Kosovo bez posebnih dozvole. Ukinute su redovni polasci iz Vranja za Kosovsku Kamenicu u 10.00 i 14.00 časova, a da će autobus tog prevoznika na liniji Beograd - Kosovska Kamenica saobraćati samo do Bujanovca.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prevoznici traže uputstvo resornih ministarstava

Izvor: Beta, 17.Avg.2011

BEOGRAD, 17. avgusta 2011. (Beta) - Direktor sektora medjunarodnog saobraćaja preduzeća Lasta Predrag Lukić izjavio je u sredu da su autobusi beogradskog prevoznika ponovo u utorak uveče vraćeni sa administrativnog prelaza ka Kosovu, ali da te linije neće biti ukinute...Lukić je agenciji Beta...

Nastavak na Beta...

I dalje vraćaju Lastine autobuse

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Avg.2011

BEOGRAD -..Direktor sektora međunarodnog saobraćaja preduzeća Lasta Predrag Lukić izjavio je danas da su autobusi beogradskog prevoznika ponovo sinoć vraćeni sa administrativnog prelaza ka Kosovu, ali da te linije neće biti ukinute...Lukić je agenciji Beta rekao da će preduzeće Lasta od nadležnih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Vlada Srbije: UN i EU da obezbede slobodu kretanja na Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Avg.2011

BEOGRAD -..Vlada Srbije zatražila je danas od UN i Evropske unije da omoguće slobodu kretanja na Kosovu, povodom zabrane srpskim prevoznicima da uđu na Kosovo, izjavio je danas šef kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović...Mihajlović je rekao da Vlada Srbije najoštrije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

VRAĆANJE AUTOBUSA PRITISAK NA SRPSKO STANOVNIŠTVO

Izvor: Kurir, 17.Avg.2011

Vraćanjem autobusa prevoznika iz centralne Srbije sa administrativnih prelaza, privremene vlasti na Kosovu grubo krše civilizacijske norme o slobodi kretanja i vrše dodatni pritisak na srpsko stanovništvo u pokrajini, saopštila je danas Vlada Srbije.."Ovakav potez predstavlja pokušaj institucionalizovanja...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.