Vejvoda: Za Kosovo model Severne Irske

Izvor: Glas javnosti, 04.Jan.2012, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vejvoda: Za Kosovo model Severne Irske

BEOGRAD - Potpredsednik Nemačkog Maršal fonda Ivan Vejvoda veruje da postoji međuprostor u kojem Beograd i Priština mogu postići kompromis bez odricanja od sopstvenih načela i da u rešavanju pitanja Kosova treba iskoristiti primere iz evropske prakse, poput Severne Irske i Južnog Tirola.

Vejvoda je rekao da mu se čini da su i u Evropskoj uniji (EU) svi svesni da nije dobro što Srbija nije dobila kandidaturu za članstvo, izrazivši uverenje da je to izvodljivo u >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << martu, dok će na datum za početak pregovora Beograd morati još da čeka.

Vejvoda smatra da je kosovsko pitanje "suštinsko evropsko pitanje" i da za njegovo rešenje treba iskoristiti slične primere iz evropske prakse, poput Severne Irske ili Južnog Tirola.

"Tu je potrebno ući u skladište ideja i rešenja koja su upotrebljena u tim slučajevima, i verujem da se u kombinaciji raznih rešenja koja su nalaženja na drugim evropskim primerima i ovde može sačiniti paket koji će odgovarati i jednoj i drugoj strani, odnosno biti najmanje rđav", rekao je Vejvoda.

On je ocenio da obe strane mogu da ostanu na svojim načelnim stavovima, odnosno u slučaju Srbije - da ne priznaje Kosovo, a Priština da smatra da je nezavisna, ali da u "međuprostoru može ogromno toga da se učini, ne prejudicirajući te načelne stavove, da se život ljudi normalizuje".

Vejvoda je dodao da se kompromisom na sličan način može rešiti i pitanje predstavljanja Kosova na regionalnim sastancima, koje je, kako je ukazao, "dosta blizu rešenja".

Na pitanje da li je zahtev da se pri predstavljanju Kosova ne spominje Rezolucija 1244 isto što i zahtev za njegovo priznanje, Vejvoda je ponovio da se do nagodbe može doći bez odricanja od načelnog stava.

Prema njegovim rečima, učešće Kosova na regionalnim skupovima veoma je bitno i za Beograd, jer je potrebno da se čuje njegov glas tamo gde se donose odluke.

"Srbija nije bila prisutna na mnogim sastancima, jer je na njima bio i predstavnik Kosova. To nije dobro za ovo društvo, jer glas ove države nije bio prisutan tamo. Prisustvo nekog iz Prištine, ne znači da je to priznavanje nezavisnosti Kosova ako je i naš predstavnik tamo. Pogotovu što je važno čuti glas Srbije, ma kakav sastanak da je u pitanju", ocenio je Vejvoda.

 Što se datuma za početak pregovora tiče, Vejvoda je naveo da "preostaje da se u 2012. godini naprave sledeći koraci". Kao pozitivan znak daljeg toka evropskih integracija Srbije Vejvoda je ocenio i posetu Beogradu savetnika nemačke kancelarke Angele Merkel u decembru, iako javnosti nisu poznati njeni detalji.

On je rekao da mu se "čini da su svi svesni, i u samoj EU, da nije dobro što Srbija kao evropska zemlja nije dobila kandidaturu", jer je, kako je dodao, "važno za Evropu" da balkanski region kao geografski deo evropskog kontinenta bude u nju integrisan do kraja decenije.

Vejvoda ocenjuje da politiku srpske vlade i prema Evropi i prema Kosovu boje predstojeći izbori.

 "S obzirom da je ova vlada 2008. došla s geslom i Evropa i Kosovo, čini mi se da ona pokušava da održi konzistentnost u političkoj formulaciji, i da ne želi da to promeni, pokazujući. da je bar bila konzistentna u onom što je obećala na početku, a to su što se Evrope tiče vize i kandidatura, a s druge strane, očuvanje celovitosti Kosova.", kazao je Vejvoda.

Potpredsednik Fonda sa sedištem u Vašingtonu ocenio je da je vlada Srbije započinjanjem dijaloga sa Prištinom dokazala da želi da reši problem Kosova. "To (dijalog) je možda jedan od najvažnijih događaja kada je reč o kosovskom izazovu u 2011. i pokazuje ozbiljnost te namere", naveo je Vejvoda.

"Moje osećanje je da je Evropa i dalje i te kakav prioritet, s obzirom na preživljavanje ove države i privrede, jer mi nemamo odakle da crpimo sredstva i investicije, osim od evropskih zemalja koje su naši najvažniji trgovinski partneri.

A Kosovo, videlo se kroz govore predsednika Borisa Tadića od leta naovamo da postoji politička volja da se to pitanje reši", ukazao je Vejvoda.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.